Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Aflat in vizita la Focsani, ministrul MEC face lobby pentru Scoala in fabrica

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, s-a aflat ieri pentru citeva ore in judetul nostru pentru o intilnire de lucru cu responsabilii sistemului de invatamint si agentii economici locali pe tema generalizarii invatamintului de 10 ani. Discutiile s-au purtat, incepind cu orele 15, in sala mare a Consiliului Judetean, cu participarea vicepresedintelui Consiliului Judetean, Mircea Diaconu, prefectului George Baesu, primarul Decebal Bacinschi, viceprimarul Dan Radovici si, nu in ultimul rind, directorul Agentiei Judetene pentru Ocupare a Fortei de Munca, Reta Metehau.
    Perspectiva unui parteneriat cu scoala a constituit mesajul ministrului Educatiei, pe fondul riscului ca scoala sa devina o institutie izolata, in timp ce mediul economic sa-si construiasca propriile rute educationale. Strategia prezentata de dirijorul sistemului de invatamint a fost admisa ca fiind viabila, in conditiile in care este inspirata din modelul german. "Vor fi doua rute educationale: liceu, un invatamint liceal structurat si scoala de arte si meserii pentru profesionalizare, cu durata a doi ani. Traseul invatamintului liceal: in primii doi ani, principalele achizitii de cultura generala urmind sa se specializeze functie de aptitudini. Nu limitam spectrul specializarilor si incercam sa transferam elevilor competente. A doua ruta educationala: scoala de arte si meserii. Nu vrem sa schimbam doar palaria. O instruire la viitorul loc de munca inseamna si o dezvoltare intr-o cultura a muncii si insusirea culturii fortei de munca respectiva", a declarat ieri ministrul Ecaterina Andronescu.
    "Utilajele sa devina material didactic"
    Pornind de la intentiile MEC de a reforma sistemul de invatamint prin structurarea invatamintului liceal si aparitia scolilor de arte si meserii, agentii economici au facut mentiuni concrete vizind calificarea la locul de munca, includerea in programele scolare a unor informatii de ultima ora din sectorul tehnologic, posibilitatile de a stringe, la modul direct, relatia scoala - unitate economica, calificarea in meserii cerute de piata muncii.
    In cadrul discutiilor s-a evidentiat disponibilitatea unor agenti economici de a oferi sprijin direct liceelor tehnologice pentru desfasurarea orelor de practica, idee sustinuta de Constantin Dinu, administratorul societatii Agrocom Holding, care a mentionat ca a facut un efort financiar deosebit pentru a instrui angajatii sa utilizeze masinile din dotare. Dinu s-a oferit sa gazduiasca sesiunea de practica a elevilor Liceului Agricol, viitori tractoristi, in societatea sa, "utilajele sa devina material didactic". In aceeasi ordine de idei, patronul Vasile Rosca a incercat sa sugereze ca prezenta elevilor intr-o fabrica nu este binevenita, "in fabrica e nebunie", dar, in acelasi context, ulterior, s-a aratat dispus la un parteneriat concret cu Liceul de Electrotehnica in privinta sustinerii financiare a unor elevi, care sa devina muncitori la RoscaConf. Au luat cuvintul si directori de licee, care au insistat pe restrictiile legislative in conditiile asocierii directe intre scoala si fabrica. La fiecare interventie, ministrul Educatiei a tinut sa raspunda concret.
    In beneficiul copilului
    Discutiile provocate de Ecaterina Andronescu au lamurit si alte probleme stringente ale sistemului de invatamint, in special scolarizarea de la virsta de sase ani. Fara a intra in amanunte, tinind cont de calitatea asistentei, ministrul a declarat ca a trimite copilul cu un an mai devreme la scoala este in beneficiul copilului, "copilul nu reuseste in gradinita, oricind de buna ar fi, sa acumuleze informatii pe care le asimileaza intr-un an la scoala". In plus, Andronescu a repetat ca "sintem singura tara din Europa unde durata invatamintului obligatoriu este de opt clase" si printre putinele unde scolarizarea se face dupa virsta de sase ani, "nu este o ambitie personala, ci este absolut obligatoriu". (Cristina LAZARIN)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri