Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Avorturi cu spectatori: La ginecologie, femeile bolesc pe acelasi palier cu barbatii

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    In mod cu totul incredibil, la Spitalul Judetean Focsani femeile internate in sectia de ginecologie sint nevoite sa-si trateze bolile de care sufera pe acelasi palier cu barbatii, dupa ce conducerea spitalului a decis sa mute saloanele de nefrologie si gastroenterologie la doi pasi de ele. Pe un hol de citiva metri, intimitatea pacientelor cu probleme ginecologice ajunge chiar subiect de comentarii jignitoare. Cu citeva zile in urma, in fata reporterilor nostri, o femeie care pierdea sarcina si singera puternic, a fost carata cu carutul pe hol, in vazul barbatilor bolnavi. Fara sa vrea, acestia au intors capetele si au inceput sa se holbeze la biata bolnava, care se vaita zgomotos. Conducerea Colegiului Medicilor nu a aprobat modificarile hotarite de directorii Spitalului Judetean, iar situatia este calificata "de toata jena" de pacientele nevoite sa stea internate la ginecologie. "Mi-e rusine, da' ce sa fac?!", ne-a spus o femeie care se ducea spre baie, tinindu-se cu miinile de pereti. Cardiologul Valentin Ochean, seful Spitalului Judetean, spune ca situatia este batuta in cuie.
    Reforma din sistemul sanitar isi "arata coltii" la putin timp dupa punerea ei in aplicare. La Spitalul Judetean, o situatie ce atinge incredibilul predomina de ceva vreme, fara ca nimeni sa ia nici o masura. Pe un hol de citiva metri, la etajul III al spitalului, gravidele sufera la un loc cu barbatii. Desi cele doua sectii, ginecologia si compartimentul gostroenterologie-nefrologie, sint separate de un paravan, pacientii strabat acelasi hol in momentul in care trebuie sa ajunga la lift sau atunci cind femeile merg la cabientul ginecologic pentru consult. In urma cu citeva zile, o tinara de 18 ani, care pierdea sarcina, a fost carata cu picioarele desfacute prin fata barbatilor. Femeia isi acoperea intimitatea doar cu un cearsaf patat cu singe. "Noi, care sintem gravide, trebuie sa strabatem pina in capatul celalalt al holului. Eu am probleme cu sarcina si nu pot cobori din pat. Nu sint singura careia nu-i convine. Ginecologia nu este o sectie pentru barbati. Sint femei care avorteaza si barbatii se chiorasc la noi. Asa ceva nu este normal. Cineva ar trebui sa ia masuri. Ne-am plins, dar cine sa ne asculte pe noi? Daca zici ceva, nu te mai baga nimeni in seama. Asistentele sint jenate si ele de situatie, dar ce sa faca? Spun ca decizia a fost luata de sus", ne-a declarat revoltata Violeta T., gravida in luna a saptea.
    Femeile sint cu atit mai revoltate de faptul ca barbatii internati profita de situatie, pentru a face comentarii umilitoare la adresa lor. "De ce sa nu ne placa, ne place sa stam cu femeile aici. De asta a facut Dumnezeu barbatul si femeia ca sa stea impreuna", ne-a declarat un barbat internat in sectia gastroenterologie.
    Medicii, asistentele, dar mai ales bolnavele se pling ca, in acest fel, intimitatea ajunge bataie de joc, pentru oameni care nu au nici cea mai mica urma de bun simt. "Am si eu niste paciente care s-au plins: «Domnule doctor, este galagie, sint barbati betivi, cu ciroze, la lift si stau in fata noastra, si nu putem sa ne ducem la WC». Dar nu ai cu cine sa discuti", spune ginecologul Marin Popescu, seful sectiei de ginecologie.
    Ginecologia "a intrat la apa"
    In ultimul an, sectia ginecologie a fost micsorata sistematic. Initial existau doua sectii de ginecologie, care s-au unit si din cele 140 de paturi acum au ramas abia 80. Situatia a fost motivata initial, de ideea de a face la etajul III un sistem «ruming-in» in care mamica sa stea in aceeasi rezerva cu nou nascutul. In plus, spatiul mare de care beneficia sectia nu era motivat, din moment ce natalitatea scadea de la o zi la alta. "Trebuia sa se faca un sistem de «ruming-in» pentru ca departamentul «Mama copil» a cerut ca in toate maternitatile sa se realizeze acest sistem. Noi am inceput, la nou nascuti, un experiment si trebuie extins. Daca se extindea, fiind mama si copilul, se lua din spatiu si nu mai aveau posibilitatea sa spuna ca va lafaiti, dar ne-a lasat in promiscuitatea acesta", a declarat ginecologul Marin Popescu.
    Doctorul Popescu spune ca in acest fel, nu se mai indeplinesc anumite conditii, cerute de Ministerul Sanatatii si sectia ginecologie o sa fie la acelasi "standard" cu maternitatile din spitalele teritoriale.
    In plus, situatia va priva spitalul de sistemul «ruming-in» care da posibilitatea mamicilor sa stea in aceeasi camera cu nou nascutul, imediat dupa nastere.
    Spectatori la suferinta femeilor
    Planurile conducerii Spitalului Judetean s-au schimbat insa din cauza faptului ca sectia de reumatologie este ampalsata intr-un spatiu neadecvat. Solutia DSP si a Spitalului Judetean a fost ca sectia reumatologie sa se mute la etajul IV al spitalului, in locul sectiilor gastroenterologie si nefrologie. Astfel, pe acelasi palier cu ginecologia au fost mutate doua sectii, nefrologie si gastroenterologie si, in aceste conditii, barbatii au devenit colegi de palier si spectatori la suferinta femeilor internate la ginecologie.
    Holul in care se afla sectiile a fost separat de paravan, iar cele doua grupuri sanitare au fost impartite. Numai ca si de aceasta data, femeile au fost dezavantajate, fiind nevoite sa strabata un hol de citeva zeci de metri. Cu toate ca pentru bolnavii de la gastroenterologie si nefrologie s-a facut o intrare separata, regula nu se mai respecta in momentul in care vin vizitatorii, sau cind barbati vor sa mearga la lift. "Este o scara, dar in momentul cind toti vin spre Obstetrica patologica si vor veni, pentru ca automat aici sint lifturile, ginditi-va ce este acolo! Este o situatie penibila, ce sa mai spun!", mai spune medicul Marin Popescu. De rusine, multe bolnave nici nu indraznesc sa scoata capul din saloane. Zilele trecute, una din femeile internate a nascut chiar intr-o plosca, in salon, ajutata de o asistenta.
    "S-au folosit de semnatura mea"
    Planurile "de toata jena" ale Directiei de Sanatate Publica Vrancea si ale conducerii Spitalului Judetean Focsani nu au fost aprobate de catre Colegiul Medicilor. "Noi nu am fost de acord cu asa ceva! Am incercat sa mediem conflictul pentru ca acesta este rolul nostru, dar noi nu sintem factor de decizie", ne-a declarat presedinta Colegiului Medicilor, medicul Maria Sapunaru.
    Cu toate ca medicul Marin Popescu dezaproba ideea sefilor din sistemul sanitar, si-a dat avizul pentru aceasta situatie. "Ei s-au folosit de semnatura mea, exact ca la colectivizare. Am acceptat asa, un compromis, pentru ca au spus ca totul va fi temporar, ca nu au ce sa faca cu niste paturi din cardiologie, ca sint supraagolomerati si ca se va rezolva situatia. Eu am cerut sa se faca niste circuite, sa se aduca o sectie cu pondere feminina, eventual oncologie, pentru ca, in general, cancerul este o boala cu preponderenta la femei. Barbatul bolnav de cancer spre exemplu de prostata sa il trateze urologia in sectie in colaborare cu oncologia. Dar nu au acceptat asa ceva", sustine medicul Popescu.
    Directorul se face ca nu vede
    Conducerea Spitalului Judetan Focsani sustine ca problemele din sectie se pot rezolva cu putina bunavointa din partea celor implicati. "Ceea ce ati vazut dumneavoastra, daca intr-adevar s-a intimplat asa ceva, este din vina cadrelor medii din sectie. Este o schimbare de locatie care a primit avizul doctorului Popescu, care, acum doua luni cind a semnat, nu a avut nimic impotriva... Sectiile vor ramine definitiv acolo. Cu putina bunavointa din partea celor din sectie, si cu mai multa grija, in ceea ce priveste respectarea conditiilor igienico sanitare, nu va fi nici o problema", crede directorul Spitalului Judetean, medicul Valentin Ochean.
    Colegii din spital nu sint de aceeasi parere si spun ca amestecarea sectiilor este o aberatie in toata regula.
    Oficiali ai Directiei de Sanatate Publica sustin in schimb ca s-a ales cea mai buna solutie din punct de vedere epidemiologic. "Din posibilitatile de reorganizare a sectiei, s-a ales de catre Spitalul Judetan (conducere ^ epidemiolog de spital ^ sef sectie obstetrica ginecologie) varianta cea mai putin riscanta din punct de vedere epidemiologic, desi cea mai putin comoda pentru toata lumea", ne-a declarat directorul adjunct al Directiei de Sanatate Publica, medicul Marina Maiorov.
    Cu toate explicatiile oficiale, pacientele internate in sectie se simt stinjenite si s-au plins in nenumarate rinduri conducerii de umilintele pe care sint nevoite sa le indure. In conditiile in care sectiile de profil din spitalele orasenesti au fost desfiintate, sectia Spitalului Judetean este de mutle ori aglomerata. Femeile cer sa le fie respectat dreptul la intimitate si aceasta situatie sa fie corectata intr-un fel. (Anca GIRNEATA, Camelia MARIN)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri