Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Ce fac focsanenii cind nu au apa calda?

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    La citeva zile de la sistarea furnizarii apei calde in Focsani, cetatenii cauta in magazine solutia pentru a putea face un dus cald. Fortati si de programul draconic al ENET SA, dar si de amenintarea facturilor din ce in ce mai mari, focsanenii cauta solutii alternative la sistemul centralizat. O solutie la indemina si ieftina este boilerul electric care poate fi cumparat cu sume cuprinse intre 300 si 1000 de lei. "Au venit de dimineata si au intrebat de boilere electrice", ne-a spus Cristi Doroftei, inginer service instalatii sanitare la o unitate de profil din Focsani. Montarea unui astfel de boiler nu ar dura mai mult de ora, spune specialistul, iar formalitatile de debransare sint simple. Este nevoie de o cerere de debransare vizata de administratorul asociatiei de locatari, apoi nu mai trebuie decit inspectia unui angajat de la punctul termic al ENET care sa constate debransarea si cu asta, gata. "Noi ii incurajam pe oameni sa se debranseze si sa isi puna boilere pentru apa calda. Si pentru ca ENET-ul a oprit apa calda ne asteptam la un numar mai mare de debransari. Pina nu se face reabilitarea pentru asigurarea recircularii apei calde, nu se merita sa astepti cu orele sa ai apa calda. Daca mai pui la socoteala ca anual ENET-ul isi face revizia tehnica, de ramii fara apa calda in toiul verii, cu atit mai mult merita sa te debrasezi de la sistemul centralizat", ne-a spus Violeta Balica, presedintele Uniunii Asociatiilor de Proprietari din Focsani. De la inceputul anului se tot depun cereri de debransare la ENET. "Sint 180 de cereri de debransare pina acum. Modalitatea prin care se face acest lucru: o cerere netipizata vizata de administrator, un proiect de debransare, acordul vecinilor, acordul hotaririi generale a asociatiei, adeverinta ca solicitantul este cu plata la zi. In final acesta trebuie sa aiba contor de gaze la usa si sa plateasca o taxa de debransare in valoare de 110 lei", ne-a spus Cristina Gavrila, purtatorul de cuvint al ENET Focsani.

    "Nu mai facem fata comenzilor pentru centrale si boilere"

    ENET-ul pierde teren in fata firmelor de instalatii sanitare din Focsani. Acestea vin cu oferte atractive pentru cei care nu mai vor sa ramina racordati la sistemul centralizat de incalzire. "Nu sintem o firma mare, avem insa toate autorizatiile impuse de legislatie, inclusiv sistemul ISO, si nu mai facem fata comenzilor de montare a centralelor si boilerelor. Oamenii vor sa nu isi mai bata capul cu dosarele de debransare, asa ca noi facem tot. Incepind de la dosarul de debransare, proiectarea sistemului de incalzire si pina la punerea in functiune a instalatiei, noi ne ocupam de tot", ne-a declarat Cristi Doroftei, inginer service instalatii sanitare la o firma din oras. "Este bine sa instalezi boiler de apa calda, nu doar pentru ca acum s-a oprit apa calda in Focsani, ci si pentru faptul ca nu se mai platesc lunar cei 3,3 de metri cubi de apa la pausal. Adica, la trei persoane, folosesti sau nu apa calda, lunar trebuie sa platesti 10 metri cubi de apa. Un alt aspect, nu mai astepti o ora ca sa ai apa calda la robinet. Gama de sisteme de producere a apei calde este variata, cu avantaje si dezavantaje. Fiecare decide ce este mai bine pentru familia lui, boiler electric sau instant pe gaz", a completat Iulian Saragea, managerul unei firme de instalatii sanitaredin Focsani.

    ------

    Ponturi pentru sisteme de incalzire a apei

    Un boiler electric produs in UE

    Capacitate: 50-120 de litri

    Cost: 300 -1.000 de lei

    Factura lunara pe timp de vara estimata:60-80 de lei

    Instant cu tiraj fortat, gaz metan

    Cost:1.800- 2.000 de lei

    Factura lunara pe timp de vara estimata: 30-40 de lei

    Dezavantaj: documentatia pentru instalarea unui instant pe gaz metan este similara cu cea pentru montarea unei centrale termice pentru apartament, cu toate costurile pe care le include.

    Panou solar preparare apa calda pentru tot timpul anului

    cost total: instalatie si manopera: 7.500 de lei.

     

    Sursa: Ziarul de Vrancea


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri