Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Chinuitoarea asteptare pentru Interferonul de 3.700 de lei pe luna

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Lista de asteptare pentru supravietuire. 56 de vranceni care au fost diagnosticati cu hepatita de tip B sau C se afla pe lista de asteptare a Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Vrancea in vederea obtinerii tratamentului necesar pentru a scapa de aceasta boala care le macina sanatatea. Aflati in imposibilitatea de a-si achizitiona singuri aceste tratamente, si asta in conditiile in care pe luna sunt cheltuite sume importante pentru medicatia acestora, bolnavii sunt obligati sa stea la mila statului. Tratamentul acestor pacienti se da doar cu aprobare speciala de la CNAS, iar perioada de asteptare le poate fi fatala bolnavilor deoarece hepatita poate evolua. "Spre deosebire de hepatita A care nu se cronicizeaza, care nu lasa repercusiuni asupra starii de sanatate a pacientului in urmatorii ani, hepatita tip B si hepatita tip C se cronicizeaza. Aproximativ 30% dintre pacienti pot dezvolta ciroza hepatita si, dintre acestia, intre 5 si 10% pot face cancer hepatic. De aceea, reprezinta o mare problema de sanatate tratamentul acestor afectiuni, tratamentul fiind si foarte scump si destul de greu de suportat pentru pacient", arata medicul infectionist Doina Carteleanu, de la sectia de profil a Spitalului Judetean din Focsani, cea care are grija de multi dintre pacientii afectati de hepatita. Cu toate acestea, lista de asteptare a scazut in conditiile in perioada similara a anului trecut erau pe listele de asteptare 86 de persoane.

    3.700 lei pentru tratamentul unui singur bolnav

    Efortul financiar pentru asigurarea tratamentului pacientilor este unul destul de mare. Pentru unii bolnavi, costul se ridica, lunar, si la 3.700 lei. Majoritatea pacientilor cu hepatita B sau C primesc un tratament cu interferon, dar exista insa si alte forme de medicatie mai putin costisitoare. Aceasta cu atat mai mult cu cat Interferonul nu da rezultate bune la toti pacientii. De exemplu, pentru hepatita B sunt utilizate si medicamente mai ieftine dar pentru o perioada mai lunga, tratamentul poate ajunge si pana la cinci ani. Conform situatiilor transmise de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Vrancea, in primele sase luni din acest an s-au aflat in tratament 142 de persoane, iar in perioada similara a anului trecut au fost 143 de persoane. Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO), impreuna cu Alianta Mondiala a Hepatitei (WHA), Asociatia Europeana a Pacientilor cu Afectiuni Hepatice (ELPA) si Alianta Pacientilor Cronici din Romania, va serba pe 28 iulie Ziua Mondiala a Hepatitei. Prin simple gesturi, Eu nu vad Raul! Eu nu aud despre Rau! Eu nu vorbesc de Rau!" se va atrage atentia asupra pericolului hepatitei, boala care se transmite in special prin sange. „Pacientii cu hepatita au dreptul la tratament indiferent unde traiesc! Pacientii cu hepatita nu trebuie sa fie discriminati! Autoritatile trebuie sa ia masuri pentru ca aceasta boala sa fie tratata ca o problema de sanatate publica!", este mesajul APAH-RO. In Romania, aproximativ 2 milioane de bolnavi sufera de hepatita cronica B sau C, insa doar un numar mic de persoane sunt diagnosticate si tratate. „Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Hepatitei" are anul acesta sloganul „Hepatita e mai aproape decat crezi!" (Raluca MANOLACHE)

    Sperante de vindecare, dar costisitoare

    Datorita asocierii a trei medicamente, 75 % dintre bolnavii purtatori ai unui anumit tip de virus de hepatita C - genotipul 1, cel mai frecvent si cel mai greu de tratat - se pot vindeca definitiv, dupa cum s-a anuntat la al cincilea congres asupra afectiunilor hepatice care a avut loc anul acesta la Paris si care a fost consacrat in principal hepatitei de tip C, o boala virala foarte frecventa si extrem de grava. „Pana anul trecut, tratamentul cu interferon injectabil si ribavirina ducea la vindecarea a aproximativ doua treimi din purtatorii de virus de genotip 2 si 3 si a mai putin de jumatate din cei cu genotip 1", a precizat Patrick Marcellin, hepatolog la spitalul Beaujon din Clichy si presedinte al congresului de la Paris. „Noul tratament cu molecule suplimentare are o rata de vindecare chiar de 100 %, prin aplicarea simplificata de medicamente, cu efecte secundare minime sau inexistente si cu o durata mult mai scurta a tratamentului", afirma profesorul, citat de Agerpres. Pentru acest specialist, este inceputul unei adevarate revolutii. Totusi, doar un numar limitat de bolnavi poate beneficia de noile progrese terapeutice, din cauza costurilor ridicate si a lipsei de personal specializat. Bolnavii se inscriu pe liste de asteptare, ceea ce este in defavoarea lor si este un fapt regretabil, mai ales ca noul tratament este eficient. Consecintele acestei situatii asupra sectorului sanatatii publice, pe termen scurt si mediu, sunt importante, spun expertii. Acestia sunt ingrijorati de cresterea numarului de cazuri de ciroze si de cancer hepatic, de spitalizari, de transplanturi si de decese din cauza acestei boli, mai ales ca unele ar fi putut fi evitate prin tratarea precoce.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri