Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Clanul Stan, judecat pentru 18 infractiuni

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Ancheta in cazul fratilor Stan a ajuns la final. Teodor Stan, cumnata sa, Angelica-Claudia Stan, Nicolae-Marius Stan si Mihail Petru Tofan, in calitate de administratori de drept sau de fapt a patru societati comerciale, au prejudiciat bugetul de stat cu peste 4,1 miliarde de lei, sustragindu-se de la plata taxelor si impozitelor. Anchetatorii au descoperit ca acestia au desfasurat o serie de activitati comerciale in numele firmelor, fara sa inregistreze insa aceste operatiuni in evidentele contabile ale societatilor. Cei patru au inselat functionarii bancari cu privire la destinatia sumelor retrase. Astfel, ei au ridicat numerar din contul firmelor peste 110 miliarde de lei, pe care i-au folosit apoi in interes personal. Pe timpul anchetei, politistii au descoperit 18 infractiuni comise de cei patru. Anchetatorii nu au putut recupera prejudiciul prin sechestre asiguratorii, pentru ca atit Angelica si Nicolae Stan, cit si Mihail Tofan nu detin bunuri sau valori. Singurele bunuri pe care politistii ar fi putut pune sechestru ii apartin lui Teodor Stan, insa acestea au fost deja indisponibilizate in timpul anchetelor in alte dosare penale in care Stan a fost trimis in judecata.
    Fugari cautati prin Interpol
    Angelica si Nicolae-Marius Stan au fost dati in urmarire generala, pe numele lor procurorii emitind mandate de arestare preventiva in lipsa, sub acuzatiile de fals in declaratii, evaziune fiscala si delapidare. Mihail Petru Tofan a fost dat si el in urmarire generala, fiind acuzat de evaziune fiscala. Teodor Stan este cercetat in stare de libertate, fiind acuzat de uz de fals, instigare la fals in declaratii, evaziune fiscala si delapidare. El a fost arestat la 17 iunie anul trecut, cind s-a predat procurorilor, dupa ce fusese dat in urmarire generala si internationala, impreuna cu fratele sau, Marian Stan, cumnata sa Angelica si unul dintre angajatii firmelor lor, Doru Pop. Atunci, el si ceilalti trei au fost considerati principalii suspectii in cazul atentatului cu grenada comis, in noiembrie 2001, asupra unui ofiter de la Serviciul de combatere a criminalitatii financiare din Inspectoratul de Politie al judetului Vrancea.
    Teodor Stan, suspect in "Grenada"
    Fratii Stan au intrat in vizorul politistilor odata cu atentatul asupra maiorului Nicolae Lupu, din 5 noiembrie 2001. Potrivit conducerii din acea vreme a IPJ Vrancea, ofiterul "a deranjat anumite structuri de tip mafiot". In acea perioada politistii vrinceni, printre care si maiorul Lupu, aveau in lucru mai multe dosare dificile privind "evaziuni fiscale de zeci de miliarde de lei, trafic de alcool si petrol, in care sint implicate nume sonore din lumea interlopa locala". In dimineata zilei de 5 noiembrie 2001, maiorul Lupu a circulat mai bine de o jumatate de ora cu grenada sub capota masinii sale. Daca proiectilul ar fi explodat, toti oamenii aflati pe o raza de 200 de metri ar fi fost morti. Grenada defensiva urma sa explodeze in momentul in care motorul masinii pornea, pentru ca dispozitivul de declansare era fixat de paletele ventilatorului. Anul trecut, cind s-a predat procurorilor vrinceni, Teodor Stan (26 de ani), actionar la mai multe firme din Vrancea si acuzat de implicare in afaceri ilegale cu produse petroliere si alcool, se sustragea de mai mult timp urmaririi penale. El era acuzat de evaziune fiscala, pentru ca, prin afacerile pe care le-a derulat numai in 2001, ar fi adus bugetului de stat un prejudiciu de peste 15 miliarde de lei.
    Cine a comandat atentatul?
    Imediat dupa atentatul asupra maiorului Lupu, Teodor Stan si mai multi membri ai familiei sale nu au mai fost de gasit. Potrivit anchetatorilor, ofiterul in masina caruia a fost amplasata bomba primise mai multe amenintari si fusese avertizat sa se ocupe mai superficial de dosarele in care era implicata familia Stan. Pe 17 iunie 2002, Teodor Stan s-a predat procurorilor. El a fost arestat imediat si a declarat ca nu mai vrea sa se ascunda. In aceeasi zi au fost arestati atit Ion Stan, decanul de virsta al familiei, precum si cuscrul acestuia, Petrica Cazacu, acuzati si ei de infractiuni de natura economica. Familia Stan a intrat in vizorul Politiei in 2001, dupa ce, in colaborare cu mai multi cetateni din Republica Moldova, ar fi prejudiciat Statiunea de Cercetari Viticole din Odobesti, de unde, potrivit anchetatorilor, au luat peste un milion de litri de vin fara sa plateasca vreun ban. Potrivit politistilor, pentru a se pierde urma firmelor care comiteau ilegalitati, afaceristii le vindeau cu tot cu datorii unor persoane din Republica Moldova care operau cu documente de identitate furate. Membrii familiei Stan mai erau acuzati ca, prin intermediul unor firme fantoma, au derulat mai multe afaceri cu produse petroliere si alcool, de pe urma carora statul ar fi avut de pierdut miliarde de lei. Desi, la data la care Teodor Stan a fost arestat, implicarea familiei acestuia in cazul "Grenada" nu era certa, anchetatorii sperau ca o data cu predarea acestuia sa rezolve acest dosar.
    Stanii au pierdut sirul proceselor
    O noua infatisare a avut loc ieri la Judecatoria Focsani intr-unul din dosarele in care sint judecati fratii Teodor si Marius Nicolae Stan. La termenul anterior instanta a decis ca la dosar sa fie depuse lista cu martori si actele solicitate pentru expertiza grafologica. Ieri, judecatorul a admis proba cu martori si a respins proba cu expertiza grafologica solicitata de aparatorul lui Stan, ca nefiind utila cauzei. Dosarul a fost aminat pina la 21 februarie, mai fiind de audiat sase martori. Fratii Stan sint judecati pentru evaziune fiscala, fals, uz de fals si fals in inscrisuri sub semnatura privata si sint acuzati ca au pagubit bugetul de stat cu suma de 15 miliarde de lei. Afacerile care au provocat acest prejudiciu s-au derulat in perioada martie - noiembrie 2000 si au avut la baza tranzactii cu alcool si produse petroliere. (Radu TOMESCU)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri