Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Cum sa-ti cumperi casa aproape gratis

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    O noua reteta de achizitionare a apartamentelor pe bani mai putini a inceput sa fie pusa in practica si de catre focsaneni. Ideea este destul de simpla, ea fiind preluata de la afaceristii din orasele mari. Nu trebuie decit sa iti cumperi in rate un apartament, sa il pui la punct si apoi sa il inchiriezi. Cu pretul chiriei iti platesti ratele la banca si in final, ramii cu apartamentul. In principiu, totul este simplu. Cine se incumeta insa la asemenea afaceri, trebuie sa-si calculeze exact posibilitatile materiale, ce credit poate primi de la o banca, zona in care cumpara apartamentul, precum si imbunatatirile pe care le are. Mai apoi nu mai ramine decit sa gasesti chiriasul dispus sa plateasca bine. Cei care fac astfel de afaceri sint foarte reticenti si nu vor sa imprastie ideea. Cert este ca unii vrinceni au facut asemenea investitii si in Bucuresti, unde chiriile acopera ratele la banci. Agentii imobiliari spun ca au clienti care ramin chiar si cu profit de pe urma unei asemenea tranzactii.
    O garsoniera in zona centrala din Focsani costa in medie 15.000 de euro, ceea ce inseamna ca proprietarul ar avea de platit la banca pentru achizitionarea acesteia in jur de 100 de euro pe luna. Cam acelasi ar fi si pretul de inchiriere al unei astfel de garsoniere situate in centrul orasului, pusa la punct si dotata cu tot confortul. In cazul in care proprietarul se hotaraste sa-si vinda locuinta, dupa aproximativ un an si jumatate ar avea un profit de aproximativ 10.000 de euro. Reprezentantii agentiilor imobiliare spun ca in aceasta perioada piata imobiliara din Focsani se misca destul de greu. Se observa ca in lunile de vara, atunci cind vrincenii plecati in strainatate se intorc pentru a-si petrece concediul linga familie, preturile imobilelor din Focsani incep sa atinga cote foarte mari. Au fost chiar si vrinceni plecati la munca in strainatate care si-au inmultit numarul caselor prin aceasta metoda. Succesul acestei afaceri depinde insa foarte mult de rapiditatea si flerul cu care investitorul se misca. Agentii imobiliari spun insa ca astfel de afaceri sint tot pentru cei care au foarte multi bani, pentru ca tinerii nu prea pot ajunge la creditele bancilor care impun restrictii destul de mari cind vine vorba de sume mai mari. "Piata imobiliara din Focsani merge destul de prost la ora actuala. Oamenii nu prea au bani sa-si cumpere apartamente si de aceea o astfel de afacere este pentru cei mai instariti. De exemplu, un student nu ar putea sub nici o forma sa ia credit de la o banca pentru a-si cumpara un apartament, pe care sa-l inchirieze mai apoi. De altfel, aceasta poate fi o afacere de succes in conditiile in care, in Focsani, se practica chirii cuprinse intre 50 si 300 de euro, in functie de dotarile si amplasamentul apartamentului. Desigur, o astfel de chirie ar putea acoperi rata unui apartament", ne-a declarat Gheorghe Nedelcu, reprezentantul unei agentii imobiliare.
    Casa platita din chirie
    Oamenii de afaceri, dar si salariatii mai cu dare de mina apeleaza adesea la serviciile agentilor imobiliari pentru a-i ajuta sa-si ruleze banii. Conform statisticilor in domeniu, de cele mai multe ori, un client cu venituri medii, care a cumparat o proprietate in ultimii cinci ani, revine si cumpara cel putin o a doua. Aceasta si pentru faptul ca pretul caselor creste continuu. Cei care au avut cel mai mult de cistigat din astfel de afaceri au fost curajosii care au apelat la banci in 2000, atunci cind dobinzile erau destul de mari si ratele nu foarte usor de acoperit. In plus, s-au facut speculatii odata cu introducerea monedei euro. Practic, la patru ani dupa achizitionarea unui apartament in centrul Focsaniului, acesta si-a triplat valoarea, iar transformarea cuantumului chiriei din dolari in euro a venit in sprijinul investitorului. Cresterile ulterioare ale preturilor au marit chiriile si au facut astfel ca ratele la banca sa fie mult mai usor de suportat. De altfel si multi parinti prefera sa achizitioneze in acest fel apartamente pentru copiii lor plecati la facultate. Dupa patru ani de studii, tinerii revin in Focsani si gasesc un apartament platit in parte. "Am facut un imprumut bancar, am pus garsoniera la punct si am inchiriat-o pe 80 de euro. Banii merg direct la banca, dar mai pun si eu citeva sute de mii de lei. Asta nu ma deranjeaza deloc, tinind cont ca cea mai mare parte a creditului este acoperita din chirie", ne-a spus focsaneanca Eugenia F, care isi plateste casa din pretul chiriei.
    Casele mici se inchiriaza mai repede
    In orasele mari, o astfel de experienta vor acum sa o repete si cei care au investit cu ceva timp in urma in apartamente, de aceasta data cu casele si cu vilele. Imobiliarii spun ca cei care nu vor sa aiba prea multe batai de cap cu plata ratelor trebuie sa opteze pentru o locuinta mai mica, care se inchiriaza mai repede si pentru care ratele bancare sint mai mici. Investitorii trebuie sa calculeze cu atentie costurile tranzactiei si obtinerii creditului ipotecar, la care se adauga si pretul locuintei. De asemeni trebuie luata in calcul si marimea avansului, care este de minim 25% in cazul creditului ipotecar, precum si alegerea perioadei de rambursare a creditului care poate fi de la 10 la 25 de ani, in functie de venituri si valoarea avansului. Tot pentru a gasi cit mai repede un client care sa va inchirieze casa, trebuie sa mai luati in calcul si citeva investitii in amenajarea lui. Cu cit apartamentul este mai bine pus la punct, cu atit valoarea chiriei poate creste. Dar cei mai multi rivnesc sa inchirieze casa firmelor, care dispun de mai multi bani. (Marius GRIGORESCU)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

    Cosmin PAȘCA

    Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

    Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

    opinii

    Bunici obraznici

    Briscan ZARA

    Bunici obraznici

    Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

    Noi, femeile

    Cristina DANILOV

    Noi, femeile

    O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

    Între artă şi credinţă

    Nichita DANILOV

    Între artă şi credinţă

    Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

    pulspulspuls

    Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

    Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

    Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

    Caricatura zilei

    Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

    Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Linkuri sponsorizate

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri