Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Din toate colturile tarii cei mai buni elevi informaticieni se conecteaza astazi la Focsani

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Astazi va avea loc deschiderea oficiala a olimpiadei nationale de informatica, organizata de Inspectoratul Scolar Vrancea, sub egida MEC, cu sprijinul financiar al Primariei Focsani, Consiliul Judetean si zeci de sponsori locali. Festivitatea este gazduita de Ateneul Popular, incepind cu orele 18.30. Participantii la prima sectiune de concurs, respectiv liceu, au sosit in cursul dupa-amiezii de ieri si azi noapte. Grupurile de elevi au fost preluate din incinta Colegiului Economic de cadre didactice ale Colegiului "Cuza" si transportati cu microbuzul pina la internatul in care au fost cazati.
    Primarul municipiului si inspectorul scolar general au verificat, la inceputul saptaminii, conditiile de cazare din internatele Liceului Agricol, Pedagogic si Liceul de Industrie Usoara, si s-au declarat multumiti.
    Peste 400 de concurenti prin Internet
    Este de remarcat ca olimpiada cuprinde trei sectiuni: gimnaziu, liceu si concursul pe internet, initiat anul trecut. Numarul participantilor este de aproape 900 de elevi, insa aproximativ 400 sustin concursul in fata calculatorului de la propria scoala, sub alta supraveghere decit cea a comisiei nationale. Aceasta sectiune de concurs are un regulament apropiat ca structura de cel national. Inspectorul scolar de specialitate Emil Onea ne-a precizzat ieri ca va propune comisiei centrale a olimpiadei testarea primilor clasati la aceasta sectiune de concurs in cadrul probei de baraj, in urma careia se stabileste lotul pentru concursurile internationale. Cit priveste concursul destinat gimnazistilor, inspectorul Onea declara ca MEC a acceptat aceasta exceptie (informatica nu este inclusa in curricumul pentru gimnaziu - n.r.) la insistenta profesorilor si in virtutea importantei disciplinei in strategia privind reforma educationala.
    Un program intensiv de munca si divertisment
    Prima proba din concurs va avea loc miine si va fi gazduita de Colegiul National "Al.I.Cuza". In paralel, intre orele 10-13, se va desfasura o sesiune de comunicari destinata profesorilor indrumatori, urmata de o scurta relaxare in Cringul Petresti la Muzeul Satului si un cocktail oferit de firma UPC Romania. Dupa orele 20, un program de muzica pentru toate gusturile, in clubul CN "Cuza". A doua proba va fi sustinuta duminica, zi in care se va organiza o noua runda de comunicari ce include prezentarea unui salon de carte de specialitate. Seara este pregatit un program special pentru elevii de confesiune catolica cu prilejul sarbatoririi Pastelui, dar si un moment dansant la discoteca Extrem. Luni, pe 21 aprilie, se va organiza o excursie in judet, iar la orele 19 va avea loc, probabil tot la Ateneul Popular, festivitatea de premiere. Comisia Centrala a concursului va beneficia a doua zi, pe 22 aprilie, de un program special, oferit de societatea Veritas Panciu. Tot in aceasta zi vor sosi participantii la sectiunea gimnaziu, in jur de 200 de concurenti.
    In timp ce acestia din urma vor traversa judetul, intr-o excursie cu caracter turistic, cei mai buni dintre olimpici vor sustine prima proba de baraj. Pe 24 aprilie va fi al doilea baraj la sectiunea liceu si concursul la gimnaziu. Olimpicii gimnazisti vor avea si ei prilejul sa viziteze, in aceasta zi, Cringul Petresti, iar profesorii insotitori vor fi prinsi in discutii despre desfasurarea olimpiadei in anii viitori. 25 aprilie este ultima zi a evenimentului. Dimineata se vor face discutii despre programul de pregatire a lotului olimpic, modalitati de participare la olimpiade internationale, iar dupa ora 10 vor fi premiati olimpicii de la gimnaziu si lotul national, premii oferite de UPC Romania. La orele 12, participantii se reintorc acasa.
    2 miliarde pentru organizare si premiere
    Organizarea olimpiadei costa in jur de 2 miliarde de lei, au precizat ieri organizatorii, intr-o conferinta de presa. MEC contribuie cu 600 de milioane, in timp ce Consiliul Judetean ofera 285 de milioane pentru premierea elevilor si profesorilor si plata membrilor comisiei nationale. Iar Primaria a cheltuit in jur de 350 de milioane pentru amenajarea internatului Liceului Agricol, refacerea retelei electrice, grupuri sanitare, inlocuirea lenjeriilor, fete de masa, tacimuri, etc. Dintre sponsori, este de mentionat ca SC Avicola va suplimenta masa participantilor, iar Veritas Panciu va oferi sticle de sanmanie personalizate. Firma Apple, prin fostul olimpic al CN "Cuza", doneaza un lap-top marelui premiant, iar firma Microsoft, in jur de 3000 de dolari pentru premierea celor mai buni informaticieni. (Cristina LAZARIN)
    290 de calculatoare de ultima generatie, pazite strasnic
    Gardieni, jandarmi si politisti, cit si cadre didactice, vor veghea la siguranta calculatoarelor super-valoroase, amplasate la Colegiul "Cuza" Informatii despre olimpiada se vor oferi printr-un canal TV, in camine si holurile liceului, si o revista editata zilnic
    Retelele de calculatoare donate de MEC liceelor din judet, cu o valoare fiecare de peste 40 de mii de dolari, au fost transferate, pe perioada desfasurarii olimpiadei, in incinta Colegiului National "Al.I.Cuza". De asemenea, profesorii de informatica din licee vor supraveghea zilnic reteua, chiar daca este perioada de vacanta. Directorul liceului gazda a evenimentului a precizat ca societatea Electrica a refacut intreaga instalatie si modificarile pentru conectarea calculatoarelor, iar UPC Romania sponsorizeaza, pe perioada unui an, gratuit, conectarea la reteaua TV Cablu. Mai mult, UPC a donat citeva televizoare pentru a fi instalate in camerele de cazare a concurentilor. Iar pe perioada derularii concursului, pe un canal TV se va emite, timp de citeva ore, programul zilnic al concursului, detalii despre diferitele aspecte care intereseaza participantii.
    In holul liceului au fost instalate calculatoare conectate la Internet, prin care se va putea verifica in orice moment site-ul deschis exclusiv despre olimpiada. In plus, zilnic, se va edita o revista cu informatii despre concurs si sesiunea de comunicari.
    Jandarmi, gardieni si politisti au fost angajati sa supravegheze localul CN "Cuza".

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri