Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Discutie mare pe tema cataloagelor in scoli

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Conducerea Inspectoratului Scolar Vrancea analizeaza posibilitatea dublarii cataloagelor datorita avalansei de discipline optionale, aprobate in unanimitate de elevi, parinti si profesori, in cadrul curriculum-ului la decizia scolii. Crearea unei "personalitati" a scolilor, asa cum stipuleaza ordinul MEN 3449 emis in luna martie a.c., intr-o forma care sa reprezinte interesele si aptitudinile elevilor a generat numeroase discutii controversate in sedintele de consiliu profesoral.
    Din moment ce elevul si-a exprimat optiunea pentru o anumita disciplina, aceasta devine obligatorie pe durata anului scolar. Nemultumirea unor profesori a aparut cind fiecare cadru didactic si-a alcatuit propria lista cu subspecializari iar conducerea scolii respective nu le-a aprobat in totalitate. Pe linga disciplinele din trunchiul comun, reforma scolara introduce zeci de alte materii dorite de elevi.
    "Este vorba de circa 14 rubrici in plus la nivelul invatamintului liceal, spre exemplu. Paleta foarte larga a disciplinelor optionale duce la dublarea cataloagelor. Nu stim deocamdata cum vom realiza acest lucru. Fie vom veni cu un supliment la catalog, fie vom urmari numarul paginilor catalogului. In acest an vor fi circa 21 de rubrici, iar actualul catalog nu permite notarea la toate materiile, obligatorii si optionale", ne-a precizat profesorul Mihai Ladaru, inspector general-adjunct in cadrul ISJ Vrancea. De altfel, in anul de invatamint in curs, IS a distribuit in scoli clasicele cataloage. Directorii au informat inspectorii de specialitate ca intentioneaza sa relinieze paginile, creind rubrici noi.
    Elevii, parintii si profesorii au cazut de acord asupra unor discipline optionale
    Clasificarea disciplinelor optionale, cit si propunerea si avizarea lor, se realizeaza in functie de resursele unitatii scolare, dotarea si orarul saptaminal. Prin alegerea disciplinelor din curriculum la decizia scolii, se pot crea clase/grupe de subspecializari. Spre exemplu, o clasa de filologie poate avea subspecializarea Limbi Moderne, prin atribuirea unui numar mai mare de ore in curriculum pentru una sau ambele limbi moderne sau poate avea subspecializarea Limbi Clasice, prin alocarea orelor pentru limba latina si/sau limba greaca.
    Ministerul Educatiei Nationale a conceput o lista cu potentialele discipline sau teme ce pot fi incluse in curriculum la decizia scolii.
    Directorii au tinut seama de propunerile MEN, dar au adaugat in propriile idei si teme noi.
    La nivelul clasei a IX-a, la Grupul Scolar de Industrie Usoara, elevii si profesorii au optat pentru studierea unor teme cu iz extrascolar. Liceenii sint interesati de "Aventura surselor de energie", de "Refolosirea deseurilor textile", de "Tinutul Vrancei", cit si de "Curiozitati matematice" si nu neglijeaza nici elementele de aparare judo, pe linga orele de educatie fizica.
    La Liceul Comercial "M.Kogalniceanu" s-a pastrat cu precadere ideea profilurilor, elevii alegind ore de "comunicare in relatii economice", "Aplicatii la calcule economice" dar si ce rol are marfa in economia de piata.
    Din curriculum, la Grupului de Electrotehnica ne-a atras atentia, interesul elevilor pentru "Fizica si fotografie", limbi moderne "Parlons francais" si tehnologie.
    Fiecare scoala a curpins in oferta sa si Religia ca disciplina scolara. De notat ca, la liceu, Ministerul Educatiei a propus sase categorii de discipline optionale care vizeaza aprofundari ale continuturilor din programa scolara, teme care nu sint incluse in trunchiul comun si teme integratoare pentru o anumita sau mai multe arii curriculare.
    In situatia de transfer a elevilor in unitati de invatamint sau in clase care functioneaza pe baza unor scheme orare diferite de cea a clasei in care au fost inscrisi initial, Consiliile Profesorale si Consiliul de Administratie au obligatia de a asigura orientarea elevilor spre studiul optionalelor de care sint interesati ei si nu profesorii lor. (Cristina ALEXANDRU LAZARIN)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri