Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Eroii de la Gugesti, uitati de autoritati

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Aurelian Nuca, unul dintre militarii care au avut cel mai mult de suferit in explozia trenului incarcat cu combustibil de la Gugesti de pe 15 august, spune ca sefii sai nu-l cred ca nu s-a vindecat in urma ranilor suferite si ca i-au dat ordin sa vina vineri la unitate "imbracat in soldat". Tinarul erou, in virsta de 21 de ani, nu mai vrea sa se intoarca in armata, dupa ce a vazut moartea cu ochii. Dupa ce a fost ranit, pompierul a stat trei saptamini in spital, din care una a petrecut-o la Reanimare, la Spitalul Floreasca din Bucuresti, timp in care, spune militarul, nu s-a interesat nimeni de el. In afara faptului ca a fost inaintat la gradul de fruntas, Nuca sustine ca nu l-a anuntat nimeni ca va primi bani de la autoritati, ca recompensa in urma curajului de care a dat dovada la Gugesti. Ieri, de Ziua Pompierilor, autoritatile au refuzat sa faca publica lista pompierilor care vor fi recompensati material, pe motiv ca nu pot dezvalui date despre personalul propriu. Se pare ca pina si suma de aproape 5 milioane de lei, pe care ar trebui sa o primeasca fiecare erou, ar putea fi impozitata.
    Autoritatile au inceput sa uite de pompierii eroi de la Gugesti, dupa ce s-au laudat ca nu-i vor uita pe cei care si-au riscat viata. La aproape o luna de la evenimentele din dimineata zilei de 15 august, pompierii au revenit inapoi la statutul de "racan". Se pare ca cei de sus au uitat deja ca o parte dintre pompieri au ajuns pe un pat de spital deoarece nu li s-a asigurat echipamentul necesar unei interventii in care puteau sa-si piarda viata in orice moment. Cel putin asta simte unul dintre pompierii care au intervenit la explozia trenului de la Gugesti de pe 15 august, cind, alaturi de camarazii sai, a infruntat moartea in fiecare moment in care a incercat sa opreasca o catastrofa care putea rade o localitate de fata pamintului. Aurelian Nuca, in virsta de 21 de ani, din Cotesti, spune ca sefii sai nu-l cred ca se simte rau in urma accidentului suferit in timpul interventiei, cind a suferit o fractura cervicala. Militarul in termen avea doua luni de cind efectua stagiul militar, inca obligatoriu, cind a participat la stingerea vagoanelor cu motorina si benzina cuprinse de flacari la Gugesti. Aurelian Nuca a fost transportat cu elicopterul la spitalul Floreasca din Bucuresti, unde a stat la Reanimare timp de o saptamina. Dupa trei saptamini de convalescenta, militarul, intors la unitate, a fost cel putin socat sa constate ca sefii sai il vor cit mai repede intors la cele catanesti, cu toate ca el inca se simte rau. Mai mult, el spune ca maiorul Gheorghe Carpen, comandantul detasamentului din care face parte, l-a acuzat ca "vrea sa traga in piept armata", spunindu-i ca nu crede ca este atit de rau pe cit spune ca este.
    "Pe doctori i-ai pacalit, dar pe noi nu!"
    "Domnul maior Carpen, comandantul de detasament, nu prea m-a bagat in seama. N-a stat de vorba decit cinci minute cu mine, timp in care mi-a spus ca, pe data de 17 septembrie, sa ma prezint la unitate in uniforma. Mi-a mai spus ca, oi fi pacalit eu doctorii, dar pe el nu-l pacalesc. Actele eliberate de medicii de la Floreasca se afla la unitate, iar, din cite stiu, maiorul nu le-a vazut, dar ele exista. Acolo scrie negru pe alb ca am suferit fractura de coloana cervicala. Chiar cei de la Floreasca mi-au spus sa ma feresc de cel mai mic efort. N-am voie sa ridic nici 10 kilograme...", ne-a spus Aurelian Nuca. Militarul mai are de executat 9 luni de armata, dar nu se simte deocamdata in stare sa faca nici macar o zi. Dealtfel, el nu mai vrea sa se intoarca in armata, dupa "experienta" de la Gugesti. La ora actuala are dureri de cap si de spate, ia pastile cu pumnul, dar sefii sai se pare ca nu tin cont de asta. "Eu am dureri permanente, si de cap si de coloana. Iau pastilele pe care mi le-au prescris medicii: Doxepin, Spectomin, Coaxil si altele...", ne-a mai spus tinarul, care a aminat armata de trei ori, pina la momentul Gugesti. "Poate daca nu o aminam, nu se mai intimpla ce s-a intimplat. Nu mai vreau sa ma intorc in armata...", spune Aurelian. Tinarul este singurul sprijin al familiei sale. Acesta locuieste impreuna cu mama sa si cu fratele sau, care este bolnav de encefalita si are un inceput de meningita, fara posibilitate de recuperare. De cind a plecat fiul sau in armata, mama lui Aurelian Nuca a acumulat numai datorii, dupa cum ne-a spus chiar fiul ei. Comandantul Grupului de Pompieri "Anghel Saligny" din Focsani, colonelul Gheorghe Tepes, a declarat ca nu crede ce spune militarul. "Despre atitudinea maiorului Carpen, nu comentez. Refuz sa cred ca ceea ce a spus militarul despre maiorul Carpen este adevarat", a declarat Tepes. Maiorul Carpen nu putut fi contactat de reporterii nostri, pentru a-si spune punctul de vedere.
    Recompensa impozitata?
    Premierea pompierilor eroi de la Gugesti incepe sa semene cu o piesa de teatru ieftin, in care autoritatile inca se mai fac ca le pasa de cei care si-au riscat viata. Ieri, la Ziua Pompierilor, autoritatile au mentionat faptul ca vor acorda bani militarilor care au intervenit la explozie, insa au refuzat sa puna la dispozitia presei lista cu numele celor care vor beneficia de retributiile promise, pe motiv ca nu pot divulga numele personalului propriu. Aurelian Nuca spune ca nu l-a anuntat nimeni despre citi bani va primi si nici daca acest lucru se va intimpla vreodata. Mai mult, pompierul sustine ca, in timpul cit a fost internat in spital, nu s-a interesat nimeni de la pompieri de soarta lui. Tot ceea ce stie este ca a fost avansat la gradul de fruntas. "Cit am fost internat la spitalul Floreasca nu s-a interesat nimeni de mine. Pe data de 2 sptembrie m-am externat, dar de atunci si pina in momentul asta nu mi-a spus nimeni ca as avea de primit bani, si, evident, ca n-am primit nimic", ne-a spus Aurelian Nuca. Potrivit comandantului Grupului de Pompieri "Anghel Saligny", colonelul Gheorghe Tepes, suma pe care ar trebui sa o primeasca fiecare militar care a intervenit la Gugesti este undeva aproape de 5 milioane de lei. Colonelul a refuzat sa ne spuna chiar si suma exacta. Ceea ce mai stim este ca banii vor veni de la Consiliul Judetean Vrancea, care a alocat suma de 200 de milioane de lei, si de la Ministerul de Interne. Din surse neoficiale, am aflat inca un lucru extrem de grav, si anume ca s-ar putea ca fiecare suma primita sa fie impozitata, ceea ce inseamna ca, din cele 5 milioane de lei, militarii mai ramin cu foarte putin, avind in vedere riscul la care s-au supus la Gugesti.
    "Isi bat joc de el!"
    Unul dintre prietenii apropiati ai lui Aurelian Nuca condamna si el atitudinea sefilor pompierului. Daniel Iacob spune ca este inadmisibil sa nu crezi un om care a supravietuit unei explozii de proportiile celei de la Gugesti, mai ales ca, fiind prieten cu el, ii aude in fiecare zi tinguielile. "Ieri s-a aplecat sa ridice ceva de jos si a tipat de durere. Mergea prin curte cocosat. Eu il cunosc de aproape 5 ani si nu l-am vazut niciodata asa. Si-au batut joc de el in cel mai josnic mod. Nimeni nu-l mai baga in seama. Stiu si eu cum e in armata. Nu le aproba concediile decit daca dau ceva. Daca pina acum ma mai gindeam, dupa ce i s-a intimplat lui Aurelian, eu nu mai vreau sa fac armata in ruptul capului", ne-a spus Daniel Iacob, prietenul pompierului erou. Una peste alta, pe linga eschivele autoritatilor de a face cit mai transparenta toata problema Gugestiului si urmarile acesteia, se pune marele semn de intrebare legat de stagiul militar obligatoriu, legat de riscul la care sint supusi militarii cu numai doua luni de armata, dar si rigiditatea, ca sa nu spunem lipsa de omenie a unor sefi din armata. Problema pompierului Aurelian Nuca, a lui Neculai Macovei, inca internat la Bucuresti cu arsuri grave, dar si a altor citeva mii de militari in termen aruncati in bataia focului din primele luni de armata, ramine o situatie pe care autoritatile nu au reusit sa o rezolve, ba chiar o ignora. (Madalina IRIMIA, Sebastian OANCEA)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri