Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Fuga de sutana

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Duminica de duminica, sprijinindu-si batrinetile-n baston, batrinii satelor alearga spre comune sa participe la slujbele bisericesti. Nu-i un obicei al contemporaneitatii, e parca vechi de cind lumea si asteptat cu aceeasi dorinta aproape de fiecare data cind se aud clopotele-n deal.
    E o minune dumnezeiasca atunci cind preotul comunei se indupleca sa iasa din altar, luind drumul catunului pentru o slujba tinuta in fata sarmanilor enoriasi. Cei cu frica lui Dumnezeu nici nu inclina sa se-ntrebe de ce au biserica si n-au preot de atita amar de ani. Si invatatorii mai stau prin sate, chiar si in conditiile in care an de an se desfiinteaza invatamintul simultan din scoli. Si un primar il mai vezi prin catun, citeodata, de-l impinge vreun interes. Dar popa?

    Absolventii cursurilor de teologie ocolesc parohiile mici din judet. E un fenomen care persista de ani buni, mai ales de cind Ministerul Educatiei le-a permis accesul in invatamint si ca profesori de religie. Si e la fel de curios caci scoala de teologie nu are aseaman in contextul specializarilor existente pe piata muncii. Specificul stabilit pina si de un copil de gradinita, care a auzit si el daca nu chiar a vazut o slujba de-adevaratelea, te face sa crezi ca preotii, in general, sint o categorie aparte sau ar trebui sa fie.
    Fenomenul naste controverse deopotriva din punct de vedere al resurselor. Veniturile sint motivante, fara a mai pune la socoteala si pomana. De-a lungul anilor s-au mai ridicat citeva biserici prin satele judetului, chiar si in cele izolate, ca omul aproape intotdeauna gaseste bani pentru biserica. Chiar si cel mai necajit. Insa multi dintre cei care si-au inchinat viata slujirii aproapelui si lui Dumnezeu au ajuns sa prefere mai degraba sa practice diverse alte meserii decit sa-si gaseasca un loc de slujire intr-o parohie cu "numai citeva" sute de suflete. Multi au ajuns sa creada, dupa atitia ani de scoala preoteasca, ca nu merita osteneala sa devii preot cine stie pe unde.
    70 de parohii vacante
    La nivelul Episcopiei Buzaului si Vrancei se gasesc peste 70 de parohii vacante de ani de zile. Acolo slujbele nu au loc in fiecare duminica si sarbatoare, dupa programul obisnuit al Bisericii Ortodoxe. Preotii din alte parohii se deplaseaza in astfel de sate o data pe luna sau numai pentru slujbele de botez, cununie sau inmormintare. Parohiile mici, de pina la o mie de suflete, se gasesc in aceasta stare care nu poate fi ameliorata pentru ca sint putini absolventi de teologie pastorala care s-ar avinta in asemenea parohii. "Eu vreau sa va spun ca preotii adevarati nu se dau inlaturi de la nici o greutate. Eu am terminat teologia pastorala si prefer un post de profesor de religie in Focsani, decit sa ma duc in nu stiu ce colt de judet unde nu e nici macar primarie. Am avut colegi, desi foarte putini, care nu-i interesau ce fel de parohie li se va da. Pe mine ma intereseaza. Prefer sa functionez ca profesor de religie o vreme, apoi poate va da Dumnezeu si ceva pentru mine", marturiseste un absolvent de teologie pastorala care a vrut sa ramina anonim. Tinerii absolventi de teologie pastorala pot fi preoti intr-o parohie numai atunci cind sint casatoriti. Parohiile mici, desi dotate cu case parohiale, implica totusi o doza mare de sacrificiu pentru noile familii ale preotilor. Sacrificiu pe care multi nu si-l asuma.
    "Ar vrea protopop direct din facultate"
    Aceasta situatie este cunoscuta si la nivelul Protoieriei Focsani. La dispozitia tinerilor absolventi sint multe parohii cu citeva sute de suflete. "Preotii tineri vor parohii mari, daca s-ar putea numai in orase. La noi avem peste 70 de parohii vacante pentru ca nu prea se ingramadeste nimeni pentru ele. Daca s-ar putea, ar vrea sa fie protopop direct din facultate", a spus protopopul Ionel Ene de la Protoieria Focsani. Tinerii absolventi care nu vor sa mearga in astfel de sate si catune, au posibilitatea de a intra in invatamint. Pentru ocuparea posturilor de profesori de religie exista o ierarhie a prioritatilor, in functie de specializarea pe care o are fiecare absolvent. "Absolventii care au terminat teologie - litere au prioritate, pentru ca s-au pregatit propriu-zis pentru a deveni profesor de religie. Urmeaza absolventii de teologie - pastorala, apoi cei cu Liceul Pedagogic. Anul acesta sint in jur de 40 de posturi in invatamint care vor fi ocupate in aceasta ordine a prioritatilor. In satele si comunele unde nu avem un profesor de religie, preotul din sat preda copiilor orele respective", a mai spus protopopul Ionel Ene. Dar orele se fac asa cum se fac. Iar acolo unde se deschide apetitul elevilor, vine liceul, religia e optional, trece liceul, vine facultatea, nici pomeneala de ore de religie, si tot asa. Tot sufletul batrinului e incalzit de vorba popii. Acolo unde popa nu s-a schimbat la "fata" practicind alta meserie decit cea pentru care a gindit ca are chemare. (Cezar CHITROCEANU, Mircea NISTOR)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri