Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Invatatoarea care a facut 4.000 de ore de munca voluntara

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Centrul de zi "Danut" din comuna Brosteni da adevarate exemple de voluntariat, generozitate, altruism si implicare in comunitate, intr-o perioada in care nimic aproape nu se mai face fara bani. Recent, institutia sociala a avut o intilnire speciala in cadrul unui eveniment dedicat Zilei Internationale a Voluntariatului, in care s-au impartasit idei, experiente si au avut loc discutii referitoare la necesitatea implicarii voluntarilor in comunitate.

    Cu aceasta ocazie au fost prezentate "Ghidul bunelor practici in lucrul cu voluntarii" si editia a treia a revistei "Portret de Voluntar" editate de Asociatia Centrul National de Voluntariat "Pro Vobis" in cadrul proiectului  "Dezvoltarea institutionala a organizatiilor care lucreaza cu voluntari", finantat de Programul Phare 2006. In cadrul acestui proiect, Centrul de zi "Danut" din comuna Brosteni a aplicat alaturi de alte zeci de asociatii si fundatii cu renume din tara si a obtinut nominalizarea la categoria "Portret de Voluntar" pentru invatatoarea Jana Tigaeru, educatoarea Mimi Sbirciog, profesorii Lucian Batog, Ioana Rosu, Vasile Tarciniu, Diana Tanase, Gabriela Melu Butu, Delia Cojocariu si Cati Galoiu. Toti acestia sint alaturi de copiii satului si lucreaza ca voluntari la centru in timpul lor liber.

    In urma incheierii nominalizarilor si a analizei activitatilor, invatatoarea Jana Tigaeru, de la Scoala din Brosteni, a fost selectionata ca fiind unul dintre cei mai buni 50 de voluntari din tara, insumind un numar record de ore de voluntariat, peste 4.000. Asta inseamna ca invatatoarea a dedicat centrului peste 166 de zile din viata sa.

    Jana Tigaeru se afla alaturi de copiii de la centrul din satul Pitulusa inca de la infiintare si reprezinta un model pentru cei mici. "Nominalizarea Centrului de zi «Danut» si a doamnei invatatoare Jana Tigaeru vine ca o recunoastere si o confirmare a muncii de echipa si implicarii noastre benefice in folosul comunitatii rurale. Am demonstrat, ca si la nominalizarea de la "Gala Oameni pentru Oameni", ca noi sintem oamenii care se dedica binelui comunitatii fara a astepta multumirea acesteia si fara un buget alocat de autoritatile locale. Vrem sa oferim in continuare servicii de calitate recunoscute si apreciate la nivel national", ne-a declarat psihologul Elisaveta Norocea, cea care a pus pe picioare Centrul de zi "Danut", in memoria fiului sau pierdut.

    "Retraiesc cu fiecare generatie inceputul carierei"

    Activitatea de voluntariat a invatatoarei Jana Tigaeru a inceput odata cu deschiderea Centrului de Zi "Danut", in februarie 2006. Recent, ea a aparut si in revista dedicata celor mai buni voluntari, editata de Centrul National de Volunariat.

    "Sint cadru didactic de peste 35 de ani. Frumusetea misiunii de dascal m-a ajutat sa-mi indeplinesc cu pasiune si daruire menirea pe pamint. Iubesc copiii si retraiesc cu fiecare generatie inceputul carierei. Sint o persoana calma, perserverenta, tenace, implicata in viata comunitatii rurale. Ca voluntar al Centrului de zi "Danut", am dobindit si trait experiente noi, avind in vedere multitudinea de copii cu care am relationat, dar mai ales mi-am format abilitatea de-a lucra cu elevii cu cerinte educative speciale. Aici lucrez cu copii, in stilul pedagogiei moderne, diferentiat, cu activitati centrate pe copil, in functie de potentialul sau, punind accent deosebit pe creativitatea sa. Am invatat ce inseamna lucrul in echipa, importanta relatiilor sociale dincolo de catedra, dar mai ales s-a dezvoltat sentimentul apartenetei si al utilitatii in cadrul grupului, oferindu-mi satisfactii atit de ordin profesional, moral, dar si emotional", a declarat invatatoarea Jana Tigaeru din satul Capatanu.

    Avind in vedere ca programul centrului se desfasoara in fiecare dupa-amiaza si uneori si la sfirsit de saptamina, cind au loc activitati cultural -artistice, invatatoarea a realizat un numar impresionant de ore de voluntariat. Invatatoarea este cea care coordoneaza programul de sprijinire in efectuarea temelor copiilor cu cerinte educative speciale, dar si initiatoarea grupului vocal. Inzestrata de Dumnezeu cu o voce de aur, prin daruirea si priceperea sa a insuflat copiilor dragostea pentru cintec, spune prietena de suflet si colaboratoarea ei Elisaveta Norocea.

    Astfel, din cei 35 de copii care frecventeaza centrul au fost selectati 12 copii talentati si a infiintat grupul vocal "Danut", care abordeaza atit muzica populara, usoara si religioasa. De asemenea, coordoneaza activitatile de voluntariat si grupa de teatru scolar si social, ocupindu-se atit de repetitii cit si de recuzita.

    Copiii muncesc de zor pentru pregatirea unui spectacol de colinde care va avea loc pe 15 decembrie, iar pe 21 decembrie vor fi vedete la un spectacol caritabil dedicat copiilor cu care soarta a fost nedreapta.  In paralel, initiatorii si volunarii cauta surse de finantare pentru infiintarea unei sali multifunctionale pentru centru. Cei care vor sa-i ajute sint bineveniti la centrul din Brosteni.

     

    Sursa: Ziarul de Vrancea


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri