Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Medicina, la mina felcerilor: mii de femei fara ginecolog

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Marasestiul, localitatea cu cea mai mare natalitate din judet, nu mai beneficiaza de asistenta medicala a unui ginecolog. Femeile gravide sint carate cu Salvarea aproape zilnic la Focsani pentru un banal consult ginecologic. Singura masa ginecologica din oras, aflata la Centrul de Permanenta, zace neutilizata pentru ca nu exista medici specialisti. Mult vehiculatul ambulator de specialitate pe care l-au promis sefii DSP si mai marii judetului nu s-a infiintat nici la aceasta data Autoritatile au ramas surde la mitingurile localnicilor din Marasesti, care au protestat fata de inchiderea maternitatii, mai ales ca, in oras, copiii se nasc pe banda rulanta. La ora actuala, in Marasesti traiesc in jur de 4.000 de femei.
    O situatie ce frizeaza incredibilul se petrece de mai bine de citeva luni in Marasesti. Desi raportul de activitate pe primele trei luni ale anului, realizat de DSP, arata ca localitatea cu cea mai mare natalitate din judet este Marasesti, femeile sint private de tot ce inseamna asistenta unui medic ginecolog. Pe primele trei luni ale anului, natalitatea in Marasesti era, conform datelor oferite de catre DSP, de 11,4% fata de Focsani unde natalitatea era, in aceeasi perioada, de numai 5,5%. Singurul loc in care femeile pot afla macar citeva informatii despre contraceptie este cabinetul unui medic de familie. Chiar si aici, masa de ginecologie este dezasamblata si depozitata intr-o magazie. Chiar daca nu a devenit inca un fenomen, sint femei care, luate de durerile facerii, nasc acasa, asistate de membrii familiei.
    "Eu am nascut acasa pe asta micu'. Nu am avut nici un fel de dureri. Eram cu copiii in camera si nici nu am avut timp sa-i scot afara ca m-am asezat pe pat si mi-a si iesit copilul. Cind a venit sotul deja nascusem. Abia pe urma m-a dus la spital", ne-a declarat Luminita S., o femeie cu noua copii din Marasesti.
    In unele blocuri, exista femei care si-au luat in serios rolul de moase.
    Lacat pe maternitate
    In vara acestui an, printr-un ordin al Ministerului Sanatatii, Maternitatea Spitalului orasenesc Marasesti si sectia de Chirurgie au fost desfiintate. Desi medicii din oras au propus infiintarea de urgenta a unui ambulator de specialitate, propunere acceptata de DSP, acesta nu s-a infiintat nici acum. Aici, femeile urmau sa beneficieze de asistenta medicala de specialitate cel putin pe timpul zilei. Din cauza faptului ca salariul era mai mic, ginecologul si chirurgul au preferat sa se transfere la alte spitale. Planurile Directiei de Sanatate Publica au esuat pentru ca nici un specialist nu s-a aratat interesat de locurile vacante de la Marasesti. "Noi am fi vrut sa infiintam aceste cabinete. Ele exista, dar medicii sint plecati la rezidentiat", ne-a declarat Vasile Costin, directorul adjunct pe probleme de reforma si management sanitar al Directiei de Sanatate Publica. Studiile de rezidentiat ale celor doi medici, care doresc sa practice medicina la Marasesti, se finalizeaza abia in 2005. Pina atunci, nimeni nu vede o solutie pentru rezolvarea acestei situatii fara precedent.
    Miting pentru Sanatate
    In luna august a.c., femeile din Marasesti au protestat in fata Primariei pentru ca li s-a desfiintat sectia de ginecologie. Oamenii erau speriati ca spitalul se va inchide. "Sintem prea saraci sa ne ducem la Focsani, nu avem bani!", au scandat protestatarii.
    Protestul oamenilor s-a finalizat cu promisiunile prefectului George Baesu, ale directorului Directiei de Sanatate Publica, dr. Constantin Dumitru, impreuna cu viceprimarul orasului Marasesti. "Eu am promis atunci ca nu se va desfiinta spitalul si nu s-a desfiintat. Mai mult de atit nu am putut sa fac", ne-a declarat viceprimarul orasului Marasesti, Gheorghe Podaru.
    In acest moment, la Spitalul orasenesc Marasesti nu se mai fac garzi. Cei doi medici, un pediatru si un internist, sint de gasit numai pina la ora 14.00 in spital. Dupa aceasta ora, in tot orasul se acorda asistenta medicala doar la Centrul de Permanenta, unde face garzi un medic de familie. Cei doi medici de la Spitalul Marasesti lucreaza, dupa amiaza, cite doua ore si la Ambulatorul de specialitate. Acestea sint de fapt singurele cabinete care functioneaza in Ambulatorul de specialitate. Mai nou, un medic de familie se ocupa si de contraceptie, dar el nu are pregatirea necesara pentru a acorda asistenta de specialitate pentru afectiunile ginecologice. Situatia nemultumeste femeile care se vad obligate in acest fel sa parcurga aproape 30 de kilometri pentru o banala consultatie. "Ar trebui sa avem macar un cabinet ginecologic. De ce ne mai miram ca sint atitea cazuri de cancer uterin cind nu putem avea nici macar o consultatie? Si mai fac si atita reclama pe la televizor!", ne-a declarat Elena Popa, o femeie in virsta de 39 de ani din Marasesti.
    "Isi bat joc de femei"
    Deocamdata, spatiul in care exista Maternitatea la Spitalul Marasesti a ramas nefolosit. Salariile medicilor si ale asistentilor au scazut drastic pentru ca liniile de garda au fost desfiintate. Oamenii din Marasesti discuta despre aceasta tema doar daca sint intrebati, satui sa mai bata la usa autoritatilor si obisnuiti mai degraba cu nevoile si saracia.
    "Pe vremea lui Ceausescu nu mai stiau pe unde sa mai puna cabinete, nu cumva sa scape vreun copil prin avort. Acum isi bat joc de femei si se mai intreaba de ce sint atit de putine nasteri", ne-a declarat Maricica Plesa, in virsta 52 ani din Marasesti.
    Pina cind situatia se va rezolva in vreun fel, femeile din Marasesti se trateaza si ele cum pot. Deja au fost scoase de la naftalina moasele comunale si forcepsul. Cit priveste drumul pina la Focsani, in situatii critice, femeile vor sta la coada la salvare, pentru ca in Marasesti nu exista decit doua Ambulante. (Anca GIRNEATA, Doina DAMIEAN)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

      Intrebarea zilei

      Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

      vezi raspunsuri