Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Orfana din Vrancea, eroina intr-o carte americana

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    In Europa cele mai multe adoptii au venit din Romania, in special in anul 1991 cind foarte multe familii din strainatate au adoptat copii din orfelinatele noastre. Familiile americane au adoptat in acea perioada foarte multi copii cu handicap, din Europa de Est, cu preponderenta din Romania. Tina Goldstone locuieste in America si, in 1991, la sfirsitul lunii martie, a adoptat o fetita dintr-un orfelinat vrincean. Tina are si ea singe de roman. Bunicii ei s-au nascut in Romania si au emigrat in America la sfirsitul anului 1900. Romano-americanca a fost crescuta in New Jersey, alaturi de multi alti copii care proveneau, ca si ea, din familii imigrante din Europa de Est si care aveau aceeasi istorie ca si ea. Dupa revolutie, ea s-a gindit sa ia un copil de suflet din tara ei de origine. Micuta Daniela a cucerit-o imediat, iar Tina si a facut tot posibilul sa finalizeze procedura de adoptie, desi orfana avea probleme de sanatate ca urmare a mediului ostil in care si-a petrecut primele luni de viata. Toate experientele pe care le-a trait au fost adunate intr-o carte care a aparut in SUA: "Vino la fereastra, Daniela - copilul nostru din Romania". Povestea orfelinei din Romania este emotionanta.
    Tina Goldstone spune ca a indragit-o foarte mult pe fetita pe care a gasit-o intr-un patut al leaganui din Focsani. A socat-o ca acest copil nu stia sa plinga. Impreuna cu sotul ei, John, a facut mari eforturi pentru ca Daniela sa traiasca intr-un mediu normal pentru un copil de virsta ei. "Fiica mea Daniela este una dintre cele mai exuberante persoane pe care le cunosc. Daniela este entuziasta, vesela, exotica chiar. Pe vremea cind eu si sotul meu am adoptat-o pe fetita din Romania, nici unul dintre aceste cuvinte nu ar fi caracterizat-o", povesteste Tina in cartea dedicata fiicei ei. Familia Goldstone este una dintre acele familii americane care cred cu tarie ca afectiunea si caldura unui camin pot face un copil adoptat sa uite traumele la care a fost supus. "Am avut si momente de glorie, dar si mari dificultati", mai spune femeia despre evolutia Danielei. Cind a vazut-o pentru prima oara pe fetita, mama adoptiva a fost foarte incintata si a sperat din toata inima ca fetita sa reuseasca sa-si gaseasca un loc cit mai repede in familia ei. "Mai tirziu, cind fetita s-a integrat in familie, Daniela a avut citeva conflicte cu sora sa mai mare, Marcy. Insa existau si momente cind o certam pe Marcy pentru vreo pozna facuta, la care Daniela ii lua apararea cu inversunare", isi aminteste mama. Sotii Goldstone mai aveau o fiica pe nume Marcy, care este cu noua ani mai mare decit Daniela si care a acceptat-o imediat pe surioara ei.
    Teama de SIDA
    Inainte de a fi adoptata, Danielei i s-au facut citeva teste necesare in asemenea cazuri, pe care micuta le-a suportat cu mare greutate. Ceea ce au sesizat medicii la fetita a fost faptul ca aceasta avea circumferinta capului mult prea mica pentru virsta ei, in rest la testele de singe nu s-a evidentiat nici o alta problema grava de sanatate fizica, rezultatele fiind negative. Dar Tina nu a avut incredere in facilitatile medicale din Romania si a cerut ca fetitei sa i se faca alte teste medicale in SUA. "Daniela fusese testata in Romania pentru hepatita si HIV, iar testele au iesit negativ amindoua, dar nu am avut incredere in rezultate pentru ca in orfelinatul Danielei au existat copii cu SIDA si hepatita B, asa ca aveam reale motive sa imi fac griji", spune mama Danielei, care s-a temut ca legile americane nu i-ar da voie sa introduca in SUA un copil seropozitiv. In America, Danielei i s-au facut din nou testele pentru singe. Tina Goldstone nu se gindea decit la un singur lucru si anume daca testul HIV al Danielei v-a iesi pozitiv. Citeva zile mai tirziu, Tina a aflat ca temerile au fost nefondate si fetita nu avea virusul HIV. Desi micuta avea si alte probleme, mama adoptiva s-a hotarit sa-si schimbe atitudinea si sa ia fiecare zi asa cum este, si sa nu se mai gindeasca la ce-i mai rau. Daniela si-a sarbatorit cea de-a cincea aniversare cu o mica petrecere. "Cu trecerea timpului am realizat ca Daniela este un copil special, o adevarata enigma, care nu poate fi caracterizata printr-un singur cuvint. Eu voi fi intotdeauna linga ea atunci cind va avea nevoie de mine, indiferent de ce ne va rezerva viitorul", spune Tina Goldstone.
    "Daniela, ai fost un miracol pentru noi!"
    Daniela are acum 14 ani si este o adolescenta plina de viata, care are planuri mari pentru viitor. Ea isi cunoaste povestea si stie ca a fost adoptata dintr-un leagan romanesc, dupa ce mama ei a parasit-o imediat dupa ce a adus-o pe lume. "Acum sint optimista si cred ca Romania se straduieste sa faca din copiii acestei tari o prioritate. Pentru familiile care au adoptat copii ma rog sa aiba un viitor mai bun, si sa le poata oferi copiilor lor o viata fara necazuri. Daniela a reusit sa ma impresioneze intr-o dimineata cum nu a facut-o nimeni, prin atitudinea ei. Vizionam un film despre o mama care se pregatea sa aduca pe lume un copilas. Am lasat-o pe fetita sa se uite, pentru ca era foarte entuziasta. Cum a iesit copilasul, Daniela a sarit in picioare si a exclamat fericita: «Oh, mamico, uita-te! Abia s-a nascut, nu-i asa ca este frumos?» Apoi s-a intors catre mine si m-a intrebat: «Nu-i asa ca si eu m-am nascut la fel?» I-am raspuns micutei ca da. «Inseamna ca si eu am fost un miracol, nu-i asa mami?» Atunci am imbratisat-o si i-am raspuns: «Cu siguranta ca tu, Daniela, ai fost un miracol pentru noi»", relateaza Tina Goldstone despre experientele traite cu copilul ei adoptat din Romania.
    "Vino la fereastra, Daniela"
    Dupa cum se arata in prefata romanului scris de Tina Goldstone, "Vino la fereastra, Daniela" este adevarata poveste a unui jurnal de familie in lumea internationala a adoptiei. "Daniela Goldstone este un copil special, care si-a petrecut primele cinci luni de viata intr-un orfelinat romanesc. Ea si-a petrecut aceste luni intr-un orfelinat din Vrancea, intr-o atmosfera emotionala si depresiva. Dupa adoptia ei, viata ii este umpluta cu dragoste, iar ea este expusa lumii care ii este oferita. Cu trecerea timpului, familia Goldstone descopera ca viata Danielei, ca si ale altor mii de copii adoptati din medii asemanatoare, a fost afectata in mod negativ in mai multe sensuri, la diferite niveluri", se arata in prefata lucrarii. "Vino la fereastra, Daniela - copilul nostru din Romania" este cronica unei mame despre eforturile familiei de a-i acorda fiicei sale ajutor la multe si neobisnuite nevoi. Aceasta este o poveste despre dragoste, speranta si cel mai important, despre acceptare. Specialistii americani spun ca "Romania este cunoscuta in problemele sistemului de crestere si educatie a copilului. Pe perioada 1990 pina in 1993, sute de copii romani au fost adoptati de catre familiile nord-americane. Aceasta carte este un studiu care relateaza aspectele pozitive, dar si negative ale adoptarii copiilor din Romania. Cartea acorda o atentie speciala experientelor de familie ale copiilor adoptati din institutii". Dupa cum am aflat, unele familii americane care au adoptat copii romani se intilnesc periodic pentru a le vorbi copiilor despre locurile unde s-au nascut si despre adevarata lor origine. Americanii nu le ascund copiilor ca au fost luati de crescut, cum fac multe familii de la noi. Unii revin chiar cu copiii in Romania. Asa se va intimpla si cu Daniela Goldstone, care va reveni in Vrancea pentru a-si cunoaste mama naturala. Experientele ei vor face subiectul unei alte carti despre viata Danielei, scrisa tot de Tina Goldstone. (Mihaela LOTRU)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri