Pentru cladirile afectate de cutremure se face prea putin
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 20.06.2021

Pentru cladirile afectate de cutremure se face prea putin

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +
  Reducerea riscului seismic la cladirile afectate de cutremure se limiteaza la ora actuala doar la expertizarea lor, operatiune care se efectueaza din fondurile MLPAT. Cit priveste consolidarea imobilelor expertizate, pina in prezent nu s-a facut nici un pas inainte, datorita faptului ca majoritatea blocurilor afectate au acum un alt regim juridic, apartamentele fiind cumparate de locatari.
  "In perioada 1992-1998 au fost expertizate 15 blocuri, iar pentru 1999 sint propuse sase imobile din municipiul Focsani. Dupa inventarul realizat in Focsani mai sint pentru expertizare 20 de blocuri, iar in Panciu cinci blocuri. Din pacate, aspectele ce trebuie rezolvate la acest capitol nu sint de ordin tehnic, ci financiare si juridice", ne-a declarat inspectorul sef al Inspectoratului pentru Calitatea Constructiilor, Vasile Filimon. In conditiile legislatiei actuale, costul lucrarilor de consolidare trebuie suportat de catre proprietari. "Cei care locuiesc in blocurile cu grad de risc seismic ridicat au fost instiintati despre acest lucru. Ei ar trebui sa stringa fonduri si sa contracteze lucrari de consolidare, insa majoritatea celor care locuiesc in aceste blocuri invoca lipsa banilor".
  Legislatie incompleta
  Pentru a-i stimula pe proprietarii acestor locuinte sa ia masuri in acest sens, guvernul a creat cadrul legislativ necesar pentru acordarea unor facilitati financiare. Din pacate, Ordonanta 20/1994, completata prin OG 12/1999, asteapta de citeva luni aparitia normelor metodologice de aplicare. Potrivit actelor normative mentionate, fondurile necesare pentru finantarea cheltuielilor cu proiectarea si executarea lucrarilor de punere in siguranta a constructiilor ar urma sa fie asigurate prin credite cu dobinda subventionata, acordate de CEC pe 20 de ani.
  Contactata de reporterii "Monitorului" in legatura cu aceste credite, directorul adjunct al sucursalei CEC Vrancea, Ioana Mihu, ne-a declarat: "Nu am primit nici un fel de norme pentru aceste credite, cu atit mai putin fonduri de la MLPAT pentru acoperirea diferentei de dobinda". De mentionat ca MLPAT ar urma sa transfere la CEC, in limita unui plafon anual, suma aferenta diferentei dintre dobinda zilei si cea subventionata. (Sandica FILOTE)
  top Local news    

  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Italia sau Finlanda?

  Nicolae GRECU

  Italia sau Finlanda?

  Ce cale se va alege pentru naţionala României în urma Euro2020?

  Filmuletul zilei

  opinii

  Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

  Eugen MUNTEANU

  Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

  Autorul serialului rememorează în continuare cu emoţie şi descrie amănunţit primele lecţii de pe parcursul iniţierii sale în umila sectă a pescuitorilor cu undiţa de la Dunăre.

  Îndemnuri de la Maica Siluana

  pr. Constantin STURZU

  Îndemnuri de la Maica Siluana

  Tot cu gândul la Maica Siluana (1944-2021). Şi la ceea ce ne-a învăţat. Nu atât din cărţi, cât din cele trăite, experiate. Deschid un volum al său care-mi este foarte aproape de inimă: "Uimiri, rostiri, pecetluiri". Cuprinde o sută de "capete de învăţătură", de folos celui ce caută ieşirea din starea de păcat şi intrarea în bucuria lui Dumnezeu. Împărtăşesc cu voi câteva sclipiri din îndemnurile şi încredinţările sale.

  Perspectivă inversă

  arh. Ionel OANCEA

  Perspectivă inversă

  O dată cu realizarea primului plan urbanistic general al Iaşului în anii 1996-1998, managerul de atunci al proiectului a propus informatizarea regulamentelor de urbanism aferente zonelor funcţionale şi situaţiei juridice ale terenurilor astfel încât acestea să poată fi extrase automat la întocmirea certificatelor de urbanism. 

  pulspulspuls

  Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

  Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

  Dacă tot auzim că unii cetitori se plictisesc în casă de la atâta ploaie pe afară, am zic că numai bine pe azi să vă servim la lectură ceva fain, uşurel, fără colesterol şi, evident, cu multă coenzima Q10, ca să meargă şi chircit la birou, dar şi lăfăit în fotoliu. 

  Caricatura zilei

  Asta zebră!

  Editia PDF

  Bancul zilei

  De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

  Parteneri

  Alte publicatii

   Intrebarea zilei

   Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.