Primele licee particulare isi asteapta elevii
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 31.07.2021

Primele licee particulare isi asteapta elevii

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +
  In aceasta toamna au aparut si in judetul nostru, dupa zece ani de asteptari, primele licee particulare. Fundatia "Sf. Imparati Constantin si Elena" a infiintat alaltaieri, conform avizului de functionare acordat de MEC, un liceu vocational, cu profil de arte vizuale, ce va fi cunoscut sub numele de Liceul de Arhitectura si Design. Acesta va functiona in incinta Scolii generale nr.3, pentru inceput, cu trei clase, respectiv 90 de locuri, la specializarile arhitectura - tehnician creatie arhitecturala, arte ambientale - tehnician restaurator si design - tehnician creatie vestimentara.
  Deosebirea fata de liceele de stat din judet, fapt ce vine in avantajul viitorilor liceeni, o constituie corpul profesoral. La acest liceu au fost selectati sa predea doar profesori recunoscuti pentru capacitatea profesionala, exemplu fiind Gheorghe Zaharia (lb. romana), Vasile Ghiorghita (matematica), Rodica Ghiorghita (chimie), Marita Pintilie (fizica), prof.dr. Ionel Sirbu (istorie) etc. In plus, la momentul absolvirii, pe linga posibilitatea obtinerii diplomei de bacalaureat recunoscuta de MEC, absolventii vor avea locul de munca asigurat, beneficiind de repartitie in unitati specializate. "Elevii pot opta pentru o paleta larga de discipline noi, menite sa le canalizeze talentul, sa le valorifice aptitudinile si sa-i formeze ca specialisti in domenii de larga perspectiva: proiectarea imbracamintei asistata pe calculator, proiectare constructii civile, proiectare mobilier in arhicard, respectiv autocad, restaurare si conservare monumente istorice, procesare computerizata a imaginii artistice, management si marcheting", subliniaza directorul nou-infiintatului liceu, profesor psiholog Tela Mocanu. In primul an de scolarizare, taxa a fost stabilita la 300 de dolari.
  Inscrierile in clasa a IX-a, curs de zi, sint in plina desfasurare si la liceul infiintat recent de Centrul de Studii "Stefan cel Mare si Sfint", care ofera 75 de locuri, respectiv trei clase, la specializarile matematica-informatica, filologie-limbi straine si economic. Conducerea liceului face precizarea ca nu accepta candidati fara certificat de capacitate. Iar taxa de scolarizare este de 150 de dolari. Despre echipa de profesori care sint angajati sa tina cursurile la liceul particular, directiunea centrului de studiu nu a avansat decit numele profesorului Vasile Lefter pentru specialitatea limba romana. Ambele licee au avizul Inspectoratului Scolar pentru a functiona. (Cristina LAZARIN)

  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Berbecii care plătesc şi decid

  Nicolae GRECU

  Berbecii care plătesc şi decid

  Pentru revigorarea sportului românesc şi a naţionalelor de fotbal , o strategie pe termen lung este posibilă. Pentru cluburi, este o utopie, unde modelul din Pipera face prozeliţi.

  Filmuletul zilei

  opinii

  Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (5)

  Eugen MUNTEANU

  Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (5)

  Sunt dator să încep acest penultim episod despre iniţierea mea în umilul meşteşug al pescuitului cu undiţa cu rectificarea unei erori din foiletonul trecut.

  Creştinul şi concediul*

  pr. Constantin STURZU

  Creştinul şi concediul*

  Pe tesaloniceni, Sfântul Apostol Pavel îi atenţiona: "rugaţi-vă neîncetat" (I Tesaloniceni 5, 17). Iar ucenicul său iubit, Timotei, primea, ca episcop, îndemnul: "stăruieşte cu timp şi fără de timp" (II Timotei 4, 2). Nu putem, aşadar, pune nici măcar o secundă între paranteze rugăciunea sau să ne autosuspendăm din statutul de creştin (sau, mai ales, de preot). A ne lua concediu nu înseamnă a nu ne mai face pravila, a dezlega postul, a sta cu burta la soare în timpul Liturghiei duminicale etc. Avem, însă, două repere în Sfintele Scripturi şi în Sfânta Tradiţie care ne lămuresc cam în ce fel se poate vorbi, totuşi, despre vacanţă în termeni creştini.

  Dezvoltare şi dezvoltatori

  pr. Constantin STURZU

  Dezvoltare şi dezvoltatori

  pulspulspuls

  Domn premare a plecat în concediu în străinătăţuri fără să spună lumii

  PULS

  Domn premare a plecat în concediu în străinătăţuri fără să spună lumii

  Ieri dimineaţă, când se îngâna ziua cu noaptea, ghici cine se îndrepta spre aeroport, stimaţi telespectatori? Da, aţi ghicit, era dom’ premare în persoană. Nu, nu, nu era în drum spre vreo Brazilie, vreun Madagascar sau alt stat cu care nu avem acord de extrădare, nu, nu… Omul cică s-a îmbarcat efectiv ca tot omul, într-o cursă de Antalya, unde a plecat cu famiglia pentru relaxare timp de zece zile, din ce am înţeles. După cum ştiţi, chiar cu o zi înainte de plecare în zona Antalyei au izbucnit masive incendii de vegetaţie şi păduri din cauza caniculei ucigătoare, şi zic unii că premarele a stat niţel la îndoială din cauza asta, a urmărit cu mare atenţie ştirile tematice, apoi a decis că musai să plece, ca să nu piadă banii pe bilete. 

  Caricatura zilei

  Bumerang

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

  Parteneri

  Alte publicatii

   Intrebarea zilei

   Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.