Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Prinsi cu MINCIUNI

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Cel putin 200 de focsaneni au cerut locuinte din fondul locativ de stat. Iar 54 de cereri au fost admise, in urma unei analize a comisiei sociale, constituita la nivelul Consiliului Local, care, culmea, a fost condusa chiar de primarul orasului, Decebal Bacinschi. Cel care anunta, cu toata taria de care era nevoie pentru a convinge orasul ca nu a existat si nu exista nici o cerere valida pentru acordarea de locuinte de catre Primarie. "Ziarul de Vrancea" a intrat in posesia unor documente, de altfel, cu caracter public, care infirma indiscutabil declaratiile tandemului Bacinschi - Luminta Nicolau, secretara Consiliului Local.
    Comisia sociala s-a intrunit pentru a discuta nu mai putin de 208 dosare, conform procesului verbal incheiat pe data de 17 iulie a.c., in intentia, logica, ca primele apartamente receptionate sa fie date potrivit unei liste de prioritati. In documentul semnat de toti membrii comisiei se precizeaza: "Astazi, data de mai sus, Comisia sociala constituita la nivelul Consiliului Local pentru analizarea cererilor privind repartizarea locuintelor cu chirie din fondul locativ de stat s-a intrunit in sedinta in vederea definitivarii listei de prioritati. Comisia sociala a analizat un numar de 208 dosare, dintre care 54 au fost admise, 124 au fost respinse intrucit nu au indeplinit conditiile legale (o parte nu detin mutatie sau viza de resedinta in municipiul Focsani, conform Hotaririi Consiliului Local nr.11/2000, altii au indicat adrese eronate sau au avut dosare incomplete). Altor 30 de solicitanti care au locuit in fostul camin al Romseh, in baza unui contract de inchiriere, li se vor reinnoi contractele de inchiriere pentru aceleasi spatii de locuit, conform Ordonantei de Guvern nr.40/1999 privind protectia chiriasilor si a legii 241/2001. Propunerea privind repartizarea locuintelor cu chirie din fondul locativ de stat va fi facuta de catre executiv in baza listei de prioritati aprobata de Consiliul Local". Actul este semnat de primarul Decebal Bacinschi, cit si de consilierii locali Gheorghe Gadjinschi, Coman Imparatu, Eduard Lambrino, Ion Vlase, Cezar Mihailescu, Ion Marin, Marilena Grecu, sefa serviciului de specialitate al Primariei si Cicerone Stoicescu.
    A doua zi, pe 18 iulie, s-a intocmit si raportul ce urma sa insoteasca proiectul de hotarire. Inca din primul paragraf se clarifica criteriile in baza carora se stabileste modul de solutionare a cererilor primite si ordinea de prioritate a rezolvarii acestora: "conditii de locuit ale solicitantilor, numarul copiilor si al celorlalte persoane care gospodaresc impreuna cu solicitantul, starea sanatatii sotilor sau a unor membri ai familiei, venitul mediu net lunar pe membru de familie, vechimea cererii".
    Un rind mai jos, se precizeaza "cei care solicita o locuinta cu chirie din fondul locativ de stat trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: sa nu detina in proprietate locuinta, sa nu detina in calitate de chirias o alta locuinta, sa nu fi instrainat dupa 1999 o locuinta, sa nu fi beneficiat de sprijinul statului in credite si executie pentru realizarea unei locuinte, sa detina mutatie definitiva sau flotanta in oras".
    "In cadrul fiecarui criteriu se tine cont si de urmatoarea ordine de prioritate, familiile de tineri si cele carora li se pot acorda punctaje speciale pentru cazuri mai deosebite cum ar fi: evacuati din locuinta in virtutea unor prevederi contractuale sau legale, care nu tin de vointa si comportamentul acestora, repatriati, tineri din case de ocrotire sociala, locatari ai unor locuinte care nu mai prezinta siguranta in exploatare, functionari publici transferati in interes de serviciu". Primaria a preferat, in defavoarea tuturor celorlalti, tocmai aceasta ultima categorie speciala de solicitanti: functionari publici transferati in interesul serviciului. Inaintea tinerilor proveniti din casele de copii sau a evacuatilor!
    Aceste documente, insotite de lista nominala privind ordinea de prioritate pentru repartizarea locuintelor cu chirie din fondul locativ de stat, sint avizate de primarul orasului si de nimeni altul decit de secretara Consiliului Local, Luminita Nicolau, care semneaza proiectul de hotarire si mentioneaza si data: 22.07.2003. Lista cuprinde 187 de persoane, oameni care asteapta de azi pe miine ca Primaria sa se indure sa le dea o casa, o garsoniera, un apartament, orice, ceva, numai sa scape de birul particularilor. Chiria la apartamentul din fondul locativ de stat este de 120 de mii la cel cu 2 camere si 180 de mii la cel cu 3 camere. Nu se compara cu pretul actual al inchirierilor de spatii, care sare de 50 de Euro pe luna, intr-un apartament fara imbunatatiri si fara a avea macar conditii minime de locuit, frigider, aragaz, baterii la chiuvete sau la cada.
    In aceste conditii, este nejustificat gestul primarului Bacinschi de a-si da consimtamintul pentru a transfera aceste patru blocuri de cartierul Sud, amplasate in strada Capitan Cretu Florin, construite recent de concernul Mivan Kier, in curtea Consiliului Judetean. Mai ales ca acest Consiliu nu are stringenta nevoie de aceste apartamente, nu la fel de tare ca municipiul. Unde, desi primarul vrea sa para ca are amnezie temporara, stie foarte bine ca exista sute de cereri. Sute de oameni care ii bat zilnic la usa cerind o casa. Sa fi uitat oare intreg Consiliul Local de acest proiect de hotarire? Si de faptul ca Primaria a investit din banii publici 5 miliarde de lei in aceste locuinte care vor fi date preferentiat politistilor, judecatorilor, cadrelor militare, angajatilor din Consiliul Judetean, si nu sarmanilor orasului?
    Scenariul perfectat de capii Primariei, Consiliului Local, Consiliul Judetean, si dupa toate probabilitatile si Prefectura, ar putea da nastere unei adevarate revolte, pe care si primarul Bacinschi a intuit-o, in momentul in care a refuzat sa-si justifice atitudinea, el fiind eroul principal al episodului "case de la stat". (Cristina LAZARIN)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri