Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

"Arestatul nostru, stapinul nostru"

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Cincisprezece ani in arestul Politiei. Zi de zi printre hoti, violatori, prostituate, criminali sau smenari. In arest, fara sa fie insa incarcerat. Pus cap la cap, timpul petrecut de cel care ii pazeste pe arestatii "din custi" inseamna cam cinci ani, adica mai mult decit a stat orice infractor. Un loc de munca printre gratii, printre infractori, in arestul Politiei, antecamera puscariei.
    Putini stiu ca la subsolul Politiei este lumea celor care asteapta sa ajunga "la mititica". Dedesubtul forfotei zilnice a celor care se perinda, cu diverse scopuri, prin IJP, cei retinuti pentru cercetari traiesc clipe de plictiseala ingrozitoare. Arestatii si subofiterii care-i au in grija au aceeasi soarta. Stau inchisi ore in sir, unii asteptind sa fie eliberati, iar ceilalti sa-si termine schimbul si sa plece acasa, la familie. In incaperile in care isi tirasc plictiseala cei care sint arestati preventiv nu exista altceva decit niste paturi: trei sau opt, pentru ca fiecare om are dreptul la cel putin doi metri cubi de aer.
    Sa stai cu "vizorul" pe altii
    Plutonierul major Dumitru Voineag a terminat scoala in 1985. Timp de aproape un an de zile el a fost agent de ordine, dupa care, in luna februarie 1985 s-a ivit un post liber, la Focsani, in arestul Politiei. Primele zile au fost cumplite; in primul rind, a schimbat locul de munca, iar in al doilea, a trecut de la viata de ofiter pe strada, la cea de ofiter la carcera. "Dupa doua saptamini, m-am obisnuit. La inceput mi s-a parut o munca mai grea decit afara, dar obisnuindu-ma mi-am dat seama ca e o munca cit de cit lejera", isi aminteste plutonierul major Voineag.
    Cinci ani de arest "la greu"
    Lucreaza 12 ore, dupa care 24 de ore este liber. Din cei 15 ani pe care si i-a petrecut pazind arestatii, cinci au fost numai la subsolul Politiei, printre cei retinuti. "De multe ori, arestatii imi spun: «Dom'le, dumneavoastra faceti mai mult arest decit noi». Dar eu m-am obisnuit. La inceput mi-a fost foarte greu, caci arestatul se gindeste in camera la orice posibilitati sa-si faca viata mai usoara, ca sa fie cit mai apropiata de viata de afara. Incearca sa-ti gaseasca slabiciunile si daca te-a prins de nas, ala esti", spune plutonierul major Dumitru Voineag.
    "Unii promit ca te fac rege"
    In momentul in care ajung in arest, toti infractorii incearca in fel si chip sa-si faca zilele mai usoare. Unii incearca sa-i convinga pe subofiteri sa ia legatura cu familia sau cu alti "colegi de fapta". In mai nici un caz ei nu reusesc sa-i pacaleasca pe politisti. "Unii incearca sa ne convinga sa luam legatura cu familia. Daca am face acest lucru, toata ancheta ar fi compromisa. In acel moment, e greu pentru ofiterul anchetator sa mai stringa probe. Unii promit ca daca ies or sa faca, or sa dreaga, chiar ca te fac imparat sau rege. In schimb, nu s-a lipit de mine asa ceva", afirma plutonierul major Dumitru Voineag.
    "Arestatul nostru, stapinul nostru"
    In arest, probleme sint in permanenta. Conteaza, in primul rind, cum este condus schimbul. Sint cazuri in care arestatii ameninta ca se taie, ca fac scandal, din diverse motive: fie ca nu le-a venit ofiterul anchetator, fie ca nu si-au vazut avocatul sau pur si simplu ca nu le convine viata "din cusca". Altii vorbesc cu vocea ridicata sau bat in usa, in schimb cei care-i pazesc trebuie sa ramina implacabili, dar sa detensioneze situatia. "Avem un vizor prin care-i supraveghem si stim aproape in permanenta ce fac. Daca au nevoie de foc, sa-si aprinda tigara, le dam. Daca au nevoie sa mearga la baie, ii ducem; intr-un cuvint, arestatul nostru, stapinul nostru", zice rizind Dumitru Voineag.
    O zi in arestul Politiei
    In arest, programul incepe zilnic la ora 6.30. Dimineata li se da de mincare, dupa care isi iau de la magazia de alimente cite ceva de-ale gurii din pachetul de acasa, dupa care sint dusi iarasi in camere. Daca trebuie sa fie dusi la audieri sint escortati, dupa care iarasi ajung in "cusca", de unde au plecat. Orideciteori vor sa-si aprinda o tigara, politistii sint la usa si-i servesc. Isi iau masa de prinz si ies la "programul administrativ". Adica merg sa-si faca nevoile, sa se spele si ies in tarc, la plimbare, unde sint in permanenta insotiti. La 22.00, se da stingerea. Este un fel de a spune ca se da stingerea, pentru ca luminile ramin in permanenta aprinse, caci altfel nu ar mai putea fi supravegheati.
    De la gainari, pina la oameni grei
    Prin arestul IJP s-au perindat mii de persoane. De la boschetari si gainari, pina la somitati, care au facut, in general, evaziuni fiscale. "Noi trebuie sa fim obisnuiti sa vorbim cu ambele categorii de oameni. O parte dintre cei «de bani gata» cred ca au toate drepturile din lume. Ei au, intr-adevar, niste drepturi, dar aici ele sint limitate. Unii cer chiar carti, sa citeasca, dar noi nu-i putem ajuta", explica Dumitru Voineag.
    Cert este faptul ca o buna parte dintre cei care ajung in arestul Politiei sint oameni ai strazii, care n-au de nici unele. Ei prefera sa nu-si plateasca amenzile si sa ajunga la zdup, pentru ca macar aici au un blid cald de mincare si un asternut curat in care sa se odihneasca. Ei sint despaduchiati, dezbracati si bagati la spalat, in schimb, totul se face rudimentar, cu apa sapun si soda.
    "Orice zi este o incintare"
    Discutiile subofiterilor din arest cu cei pe care trebuie sa-i pazeasca sint destul de rare. Ei comunica numai daca este musai nevoie. Cu toate ca sint unii care ajung periodic in arest, deci sint "de-ai casei", si stiu foarte multe lucruri despre cei care-i pazesc, ei sint tinuti la distanta. "Unii, cind ies si ne intilnim pe strada, ne invita la o bere, dar nu se cade sa te afisezi cu infractorii. Eu muncesc si orice zi este o incintare. N-as putea sa fac altceva, pentru ca sint militar de cariera", a concluzionat plutonierul major Dumitru Voineag. (Ramona GRIGORE)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri