Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Romania poate fi salvata de la Vrincioaia

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Sistemul de avertizare seismica in timp real a fost inagurat ieri dimineata la Dispeceratul Seismologic din satul Plostina - comuna Vrincioaia. Noul sistem, o premiera europeana in domeniu, va avertiza automat obiectivele industriale si instalatiile de interes national cu risc major la cutremurele vrincene majore, sistem aflat in faza de implementare la utilizatori. Specialistii in seismologie spun ca acest sistem va putea salva de la moarte foarte multe vieti. De exemplu, numai la cutremurul din 4 martie 1977 s-au produs peste 40 incendii si au ars de vii 380 de oameni. Autoritatile spun ca acesta este o realizare stiintifica de exceptie cu aplicabilitate imediata ?n marirea gradului de siguranta ?n functionarea obiectivelor ce pot fi afectate de cutremure distrugatoare, oferind protectie a populatiei din toata tara.
    O prima etapa de utilizare a noului sistem de avertizare seismica este realizarea dispozitivului de interblocare a iradiatorului de la Platforma Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara „Horia Hulubei” Magurele. Partea de detectie a sistemului de avertizare este amplasata la Plostina, iar Centrul de decizie la sediul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamintului Bucuresti. Sistemul permite ca in maximum 0,9 -1,2 secunde de la producerea undelor seismice sa se poata bloca automat obiectivele de interes national cu risc major la cutremure puternice (magnitudine de 7 grade pe scara Richter): gazul metan, instalatiile electrice de ?nalta tensiune, calculatoarele la nivel central, unitatile de stocare a datelor centrale, lifturile aduse ?ntr-o pozitie de siguranta, conductele de petrol si de apa, trenurile de mare viteza, instalatiile aeronautice, rafinarii, instalatiile aeronautice etc. Totodata, se activeaza mijloacele de salvare, protectie si interventie, respectiv Protectia Civila, personalul si grupurile electrogene din salile de operatii din spitale, bancile de date nationale. Potrivit seismologilor, dotarile noului sistem sint de productie americana, iar costurile au depasit 200.000 de dolari. Si alte tari din lume amplasate in zone seismice intense s-au aratat interesate de un astfel de sistem, dar el nu poate fi folosit decit in cazul cutremurelor vrincene, care au un specific aparte, in sensul ca se produc la adincimi mai mari. Adincimea mare si intervalul de timp de 25 de secunde pina la sosirea undelor seismice distrugatoare faciliteaza blocarea obiectivelor industriale in timp util si, implicit, salvarea de vieti.
    Specularea "greselilor"
    Sistemul de avertizare seismica in timp real inagurat ieri la Vrincioaia este unic in lume. Si aceasta pentru ca specificul seismelor produse in Vrancea nu mai este intilnit nicaieri. "Am speculat o «greseala» a cutremurelor vrincene, aceea ca ne ofera acest interval de 25 de secunde pina la sosirea undelor seismice distrugatoare. Am fost la seminare, peste tot in lume, dar la cutremurele de acolo acest interval este de maxim 1,2 secunde. Perioada este insuficienta pentru a se putea actiona. Si adincimea la care se produc cutremurele vrincene este foarte importanta. Sistemul este important pentru obiectivele industriale si implict pentru populatie. Cind gazul metan, trenurile sau lifturile sint oprite, automat pagubele si pierderile de vieti omenesti se reduc semnificativ. De exemplu, chiar eu, pe 4 martie 1977, am gasit foarte multi oameni carbonizati", ne-a declarat profesorul Gheorghe Marmureanu, directorul Institutului National de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pamintului. Transmiterea mesajului se face automat, seismologicii nefiind nevoiti sa intervina cu nimic. Din pacate, sistemul nu va putea actiona si pentru cutremurele produse in alte zone ale tarii. "Discutam doar de cutremure de peste 7 grade, sau cu magnitudini apropiate. Obiectivele industriale vor putea fi avertizate doar in cazul cutremurelor vrincene. La cele din Banat, unde adincimea este mica, nu se poate face nimic", mai spune seismologul Gheorghe Marmureanu. De exemplu, la cutremurul din 28 octombrie 2004, intervalul de timp intre producerea seismului si sosirea undelor a fost de 21 de secunde.
    Liniste, pentru evitarea alarmelor false
    Satul Plostina a fost ales pentru instalarea sitemului pentru a impiedica o eventuala declansare accidentala a acestuia. "Ne trebuia un loc linistit, unde sistemul sa nu se declanseze la orice trecere de tractor sau masina de mare tonaj. Aici nu exista nici retea de inalta tensiune, care ar putea afecta sistemul", a precizat directorul Gheorghe Marmureanu. Populatia nu va putea beneficia direct de acest sistem. "Omul este emotiv si nu poate reactiona in acest interval de 25 de secunde. Sistemul detecteaza cutremurele periculoase pentru Bucuresti. Din momentul in care unda seismica se produce si pina cind aceasta ajunge la Bucuresti, pot fi oprite obiectivele industriale si astfel sint reduse substantial pagubele. Unda seismica inainteaza cu 7-8 km/secunda. Sistemul se bazeaza pe un senzor de acceleratie care este direct proportional cu intensitatea. Unul este montat la adincime, iar altul la suprafata, pentru a se putea face diferenta intre un potential impuls accidental si unul adevarat. In mometul producerii cutremurului, pleaca spre Bucuresti o avertizare, iar apoi sint anuntati cei interesati. Noi anticipam magnitudinea cutremurului si transmitem avertizari doar in cazul celor de peste 7 grade. Echipamnetul de productie americana a costat 200.000 de dolari. Acest sistem va duce ?n mod cert la salvarea de vieti omenesti si la reducerea pagubelor materiale post-seism", ne-a spus ing. Adrian Grigore, de la INCDFP. Seismologii mai spun ca sint excluse confuziile sau aprecierile subiective, sistemul fiind ?n ?ntregime automatizat.
    200 de euro pentru blocarea gazului metan
    In cadrul manifestarilor de ieri a fost prezent si seful Observatorului Seismografic din Timisoara, care a prezentat dispozitivul care blocheaza retele de gaz metan in cazul producerii undelor seismice. Acest prototip a fost medaliat cu aur la Salonul Inventiilor de la Iasi, din 2003 si este brevetat de OSIM. Oficialitatile precizeaza ca pentru blocarea gazului metan la intrarea ?n locuinte, ?n cadrul INCDFP s-a conceput, realizat si experimentat un „Dispozitiv de ?nchidere rapida la soc seismic a unui robinet”, care face obiectul Brevetului de Inventie Nr.117731B, obtinut prin Hotarirea OSIM nr.4/161 din 27.05.2002. Prin conceptia sa, acest dispozitiv poate fi utilizat si ?n industria chimica si petrochimica pentru evitarea unor accidente ecologice ?n caz de seism. "60 la suta din pierderile de vieti omenesti si pagube materiale, la cutremure, se produc din cauza exploziilor si incendiilor de la scurgerile de gaz. Acest dispozitiv se monteaza linga contorul de gaze si se declanseaza automat in momentul producerii undei seismice, oprind furnizarea gazului. Probabilitatea ca acesta sa nu functioneze este zero. In medie, un astfel de dispozitiv costa 200 de euro", ne-a declarat Dan Rau, seful Observatorului Seismologic din Timisoara. (Dan CHIRIAC)
    Cine si-a dat concursul
    Prototipul pentru Sistemul de Avertizare Seismica ?n Timp Real (Early Warning System - EWS) a fost realizat si finantat de Ministerul Educatiei si Cercetarii ?mpreuna cu Ambasada Germaniei la Bucuresti si este rezultatul Proiectului Prioritar nr. 250/2003-2005 din cadrul Planului National de Cercetare, Dezvoltare si Inovare - Programul National MENER (Mediu, Energie, Resurse) realizat de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamintului (INCDFP) ?n colaborare cu Universitatea din Karlsruhe, Germania. La inagurarea de ieri au participat oficialitatile locale, prefectul Ion Oprea si vicepresedintele Consiliului Judetean, Mircea Diaconu, dar si seismologi de la Bucuresti. Au mai fost prezenti reprezentanti ai Ministerului Transporturilor, Constructilor si Turismului, oficiali ai Ambasadei Germaniei si cadre didactice de la Universitatea din Karlsruhe. Autoritatile au precizat ca cercetarile in domeniu vor continua, dat fiind ca un seism major, de peste 6 grade pe scara Richter, este asteptat sa se produca in Vrancea dupa 2006. (D.C.)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

      Intrebarea zilei

      Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

      vezi raspunsuri