Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Sanatatea vrinceana trage sa moara

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Sistemul medical care ar trebui sa salveze vieti trage sa moara. Batrinii o simt cel mai acut, mai ales ca in acest an s-au aplicat gratuitati in Sanatate mai mult pe hirtie. Aceasta a fost ieri tema abordata la Prefectura unde s-a organizat comitetul consultativ de dialog civic pentru persoanele virstnice. Autoritatile din sanatate au dat "explicatii" despre situatia din Vrancea, Institutia Prefectului urmind sa transmita mai marilor de la Bucuresti problemele deja stiute si care sint intimpinate in toate judetele din tara la ora actuala.

    Reprezentantii persoanelor virstnice au primit mai multe promisiuni din partea presedintelui Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Vrancea, Mihai Copaci, care spera ca sistemul sa se revigoreze cu ajutorul rectificarilor bugetare. Asta in conditiile in care bolnavii sint obligati sa fuga din farmacie in farmacie in speranta ca vor gasi o unitate ce elibereaza medicamentele care ii tin in viata, sa se programeze daca doresc sa isi faca o serie de analize de singe sau sa dea bani din propriul buzunar pentru achizitionarea pilulelor, chiar daca sint internati in spital.

    "In aceasta perioada, Casa de Asigurari de Sanatate are ca obiectiv cresterea resurselor financiare la nivelul sistemului de asigurari de sanatate. In sedinta de Guvern va fi aprobata o ordonanta de urgenta pentru suplimentarea fondului privind toate tipurile de asistenta in ceea ce priveste serviciile medicale. Sintem intr-o situatie in care din lipsa fondurilor decontarea serviciilor medicale se face cu intirziere dar acest lucru se va remedia in urmatoarea perioada", le-a transmis Mihai Copaci celor prezenti,  fara sa faca nici o promisiune concreta.

    "Vrem sa fim tratati ca oameni si nu tratati financiar"

    La intilnire a fost prezenta si Fevronia Stoica, presedintele Colegiului Farmacistilor Vrancea, care a spus ca nu se mai poate vorbi de un sistem subfinantat ci de o nefinantare. "De la 1 mai am epuizat bugetul pentru medicamente gratuite si compensate. In fiecare an acest buget a ajuns pina in septembrie, octombrie. Este pentru prima data cind bugetul ajunge pina pe 1 mai. Noi am semnat un contract cu Casa de Asigurari de Sanatate dar pentru prima data acest contract nu are nici o suma. Nimeni nu ne poate garanta ca vom primi banii de pe aceste retete", a spus Fevronia Stoica. Problemele din sistem au fost semnalate si de reprezentantii virstnicilor.

    Presedintele Uniunii Judetene a Pensionarilor, Vasile Vilcu, spune  ca "ne cerem drepturile constitutionale pentru care am platit. Vrem sa fim tratati ca oameni si nu tratati financiar". In acest an banii din sanatate au fost impartiti intre 386 de furnizori de servicii care au intrat in relatii contractuale cu CAS Vrancea. Daca farmaciile nu mai au fonduri, bugetul alocat pentru medicii de familie este de 15.725.000 lei, pentru asistenta medicala in specialitatile clinice este de 2.373.000 lei, laboratoarele de analize mai au de cheltuit 890.313,76 lei si dentistii trebuie sa se incadreze in modica suma de 324.210 lei.

    Buget cu 70% mai mic pe programe

    Bugetul alocat Directiei de Sanatate Publica Vrancea pentru derularea programelor de sanatate este cu mai bine de 70% mai mic fata de anul trecut. Asa se face ca pentru programul de boli transmisibile in care sint incluse imunizarile, bolile HIV/SIDA, TBC, etc, si infectiile nosocomiale s-a alocat suma de 240.000 de lei, pe cind anul trecut a fost vorba de 1.429.000 lei.

    Pentru programul national "Sanatatea mamei si copilului" au venit 100.000 de lei, pentru programul pentru monitorizarea factorilor determinanti in mediul de viata si munca au venit ceva mai multi bani decit anul trecut, adica 79.000 lei, iar pentru promovarea sanatatii institutia are la dispozitie suma de numai 29.000 de lei. Per total, institutia din sanatatea publica are la dispozitie suma de 448.000 de lei, in conditiile in care anul trecut s-a putut vorbi de 1.633.000 de lei.

     

    Sursa: Ziarul de Vrancea


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri