Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

SCOALA: mai ieftina decit o paranghelie marca Oprisan

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Stiti citi bani se duc intr-un an pe chiolhanurile din Piata Unirii? Cel putin 8 miliarde, in fiecare din ultimii ani, in timp ce scolile isi pling saracia. Ieri a fost un nou inceput. Cu nimic mai altfel decit 15 septembrie 2002 sau 2001. Sau 2000 sau 1999. Indiferent de cine ne-a condus, niciodata nu s-au gasit bani pentru ca unitatile de invatamint sa fie reparate "ca la carte", dotate corespunzator din banii nostri, nu din fonduri externe, nerambursabile sau din pomeni. Desi si ei au copii, care invata in aceleasi scoli in care au invatat si ei... cei mari, ajunsi sa felieze tortul dupa preferinte si interese. Reparatiile din aceasta vara in cele 46 de scoli focsanene au costat cam cit o paranghelie din Piata Unirii!, cele pe care le stim cu totii, in care ne "bucuram" de artificii, in timp ce copilul isi face constiincios lectiile pentru viata.
    Ce aduce noul an scolar? Lapte si corn la gradinite, striga in cor guvernantii, dupa ce anul trecut scolile primare erau decise sa infiinteze cotete pentru porci in curtea interioara dupa ce au hranit ciinii. Aduce sutele de profesori frustrati din cauza lefurilor de mizerie si a concursurilor aranjate, chiar si de computer. Si alte experimente, unde cobai devin tot copiii nostri.
    Ca la fiecare inceput de an scolar, autoritatile, minate de spiritul politic, se intrec in discursuri prefabricate, promisiuni si mesaje peste mesaje de la premierul Nastase, presedintele Iliescu, ministrul Educatiei si alte inalte autoritati. Nici ieri n-a fost altfel. Cu sarcina clara de la partid, autoritatile au coborit printre elevi, innamolindu-se in curtea scolilor. N-au mai mers in alai ca anul trecut, ci fiecare s-a dus pe unde a considerat de cuviinta. Primarul a ales Scoala nr.9 si colegiile nationale. Viceprimarita Fodoreanu a mers la Colegiul Economic, unde, mai spre finalul festivitatii, a ajuns si subprefectul Marculescu, care fusese si la Scoala nr.9. Prefectul s-a rezumat la a vizita colegiile "Unirea" si "Cuza", unde, ca si anul trecut, a spus acelasi speech, numai fata de profesori.
    Asa cum era de asteptat, nu toti elevii au avut privilegiul sa vada si sa auda persoane importante din fruntea orasului si a judetului. Zgribuliti de frig, elevii scolilor alese au asteptat minute in sir intilnirea cu profesorii, retinuti la un pahar de sampanie in cancelarii.
    La sate n-a fost cu nimic mai altfel. Si acolo primarii au preferat scoala de centru, uitind de scolitele vecine, unde poate s-ar fi gasit cineva sa le strice bucuria de inceput de an scolar amintindu-le de nevoi. Peste 600 de unitati de invatamint nu au autorizatie de functionare si sint destule chiar in capitala judetului!
    Vesnicii cobai
    In ciuda saraciei, si a celei de acasa, copiii au tinut sa-si arate recunostinta fata de dascalii lor prin traditionalele buchete de flori, care s-au vindut la suprapret in aceasta zi. Cu regretul zilelor de vacanta, peste 60 de mii de elevi au intrat ieri in scoli. Multi cu stringere de inima, caci regulile jocului s-au schimbat din nou. Si anul acesta, chiar de la clasa I. Elevii de sase ani vor fi supusi unui experiment, dar
    numai cu acordul parintilor! Pentru a veni in ajutorul lor, Ministerul a elaborat o noua programa pentru clasele I si aII-a, astfel ca, la sfirsitul primului an de scoala, "bobocii" nu vor mai putea spune "incetul cu incetul am invatat tot alfabetul". Pentru ca il vor termina abia in clasa a II-a.
    Programele au fost schimbate si pentru scolile de arte si meserii, avind in vedere ca, din aceasta toamna, primii doi ani de liceu sau de scoala de arte si meserii au devenit obligatorii, chiar daca, in prima zi de scoala, mai exista aproximativ 15 clase a IX-a care isi asteapta elevii. Chiar daca nu au promovat Capacitatea, ei nu mai pot sta acasa, pentru ca vor fi pedepsiti de noua lege a invatamintului.
    Tot sub semnul schimbarii stau si examenele din vara viitoare. Capacitatea a fost inlocuita de teste nationale, iar pregatirea din cei patru ani de gimnaziu va atirna mai greu in balanta admiterii la liceu, procentul care va fi luat in considerare din vara fiind de 50%.
    In ceea ce priveste bacalaureatul, dupa experienta din acest an, s-a revenit la forma clasica, adica s-a renuntat la bacalaureatul cu X si O.
    De astazi ar trebui sa se intre in piine. Insa mai sint destule scoli unde elevii vor astepta cuminti in banci astepind de pe o zi pe alta invatatorul. Repartizarea computerizata n-a reusit sa trimita cadre in toate unitatile. Inspectoratul Scolar spera ca pina la 1 octombrie, tinerii absolventi, dornici sa poarte pe umeri haina grea a Educatiei, se vor decide sa aleaga un loc de munca si pe coclaurile judetului.
    Primul semestru se va incheia vineri, 19 decembrie, cu precizarea ca, in perioada 3-9 noiembrie 2003, clasele din invatamintul primar vor avea o saptamina de vacanta. Elevii se vor intoarce la scoala pe 5 ianuarie, cind debuteaza cel de-al doilea semestru. Poate altfel decit primul. (Cristina LAZARIN)
    Parintii au ajuns servitori in scolile satesti
    scolile din comunele vrincene s-au descurcat cum au putut pentru a incepe anul scolar in conditii decente. lipsa fondurilor a fost suplinita, de cele mai multe ori, de eforturile parintilor. in unele scoli s-a reusit chiar si aprovizionarea cu lemnele necesare incalzirii pe timp de iarna
    Inceperea anului scolar a gasit in stare buna multe din scolile cu clase V-VIII din comunele vrincene, in primul rind datorita parintilor. Saracia din scoli i-a convins pe multi dintre localnici sa contribuie fie cu bani sau materiale pentru curatenie, fie cu mina de lucru. In conditiile in care autoritatile se pling se lipsa fondurilor! In unele localitati s-a reusit si aprovizionarea cu lemne, necesare incalzirii localurilor pe timp de iarna. Cei care au mai scos scolile din impas au fost beneficiarii Legii 416, in comune ca Vizantea-Livezi, Vidra, Valea Sarii sau Reghiu.
    Frecventa la scoala a elevilor este destul de buna si in acest an, singura exceptie fiind in Vizantea-Livezi, unde numarul copiilor s-a redus din cauza ca multi dintre localnici au ales sa plece in strainatate.
    Dupa spusele primarilor, elevii vor avea asigurate conditii bune, inclusiv de transport, acolo unde scolile au fost comasate. La Vizantea-Livezi, de exemplu, exista microbuze care transporta elevii de V-VIII intre localitatile Livezile si Razaseasca. In comuna Reghiu, prin unirea scolilor de la Raiuti si Sindrilari, unii elevi vor parcurge cei 8 kilometri pina la scoala cu un nou microbuz, pus la dispozitie de autoritati. Cit despre aprovizionarea pentru vremea rece, autoritatile locale spun ca au adus cite o masina de lemne, pentru fiecare soba detinuta de scoli. "Am realizat aprovizionarea cu lemne in proportie de 80-85%. Mai avem de adus doua masini de lemne la scoala din centru, dar aici transportul se poate face mai usor", ne-a spus Cristian Hagiu, primarul comunei Reghiu.
    Aceleasi conditii pot fi gasite si la scolile din Valea Sarii si Vidra. In Valea Sarii, aprovizionarea cu lemne a fost realizata din timpul verii, ea costind circa 140 de milioane de lei, dupa spusele primarului Ion Bordea.
    Necesarul de lemne in scolile din comuna Vizantea-Livezi va fi asigurat de la obstea Condratu, dar si de la firme particulare cu profil de exploatare a lemnului. "La scolile din Livezile, Mesteacanul si Piscu Radu vom aduce lemne de la Obstea Condratu. Pentru celelalte doua scoli, am discutat cu doi patroni, pentru a ne da resturile ce ramin de la taierea arborilor. Problema este cu fondurile, care nu sint mai mari decit cele de anul trecut. Daca in 2002 un metru ster de lemne costa 350 de mii lei, acum speram sa putem lua lemnele cu 600 de mii/metrul ster, cu tot cu TVA", a afirmat Ion Stefanescu, primarul din comuna Vizantea-Livezi. (Camelia STANILA)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri