Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Scolile "recruteaza" elevi pentru clasa I

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Cadrele didactice si conducerea scolilor din orase au intrat in priza pentru constituirea numarului de clase intii propuse in planul de scolarizare. Devansarea termenului de inscriere a copiilor, la data de 1 mai, a pus oarecum in dificultate unele scoli, mai ales din zonele marginase ale Focsaniului. Lupta pentru "recrutarea" elevilor a devenit cu atit mai acerba cu cit populatia scolara este in scadere. Pe de alta parte, pentru parinti, alegerea potrivita este o problema dificila deoarece ofertele scolilor sint diferite. La oras, batalia se da pentru scolile din centru, mai ales ca au fost eliminate inscrierile in functie de circumscriptii. Oficialii din invatamint spun ca cele mai cautate scoli sint Nr. 9, 10 si 2, dar si ca in acest an revin in forta scolile din cartierul Sud. Directorii au insa rezerve in privinta respectarii termenului impus de MECT si spun ca unii parintii se vor hotari daca isi dau sau nu odraslele la scoala chiar si la inceputul lunii septembrie.
    Daca pina anul trecut Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului permitea parintilor sa-si inscrie copii pina in luna august, din acest an actiunile vor trebui finalizate pina la 1 mai, pentru ca posturile vacante sa fie acoperite cu personal calificat. Cum decizia a venit in urma cu doar citeva saptamini, reprezentantii scolilor s-au grabit sa inscrie copiii in timpul stabilit de Minister. Invatatoarele au fost puse de urgenta la lucru, asa ca majoritatea scolilor din oras au realizat deja cel putin jumatate din clasele cuprinse in planul de scolarizare.
    Pentru ca populatia scolara este in scadere drastica, atit din cauza natalitatii din ce in ce mai mici, a plecarii in strainatate a copiilor, alaturi de parinti, cit si a migrarii familiilor nevoiase catre mediul rural, multe din scolile focsanene fac eforturi pentru a-i convinge pe parinti sa-si inscrie copiii. Astfel, actiunile de racolare a elevilor au demarat de mai mult timp, prin organizarea unor schimburi de experienta intre scoli si gradinite, precum si prin realizarea unor intilniri directe cu parintii copiilor care urmeaza sa intre in prima clasa a ciclului primar. "Avem deja inscrieri pentru doua din cele patru clase pe care ni le-am propus, din care una step-by-step. In total speram sa inscriem cam 100 de elevi. Sint copii de la Gradinita 21, Gradinita 16 si altele din zona. Noi am trimis oferta scolii la gradinite, dar am si organizat tot felul de actiuni, am mers in vizita cu copii la gradinite, am discutat cu parintii... Inscrierile sint cam aceleasi ca si anul trecut, dar copiii sint din ce in ce mai putini. Parintii tineri pleaca in strainatate cu tot cu copii sau ii lasa la bunici la tara. Noi am dat transferuri pentru Italia, Spania, America sau chiar Germania. Este o fluctuatie semnificativa a elevilor", a declarat Felicia Crisa, directoarea Scolii Nr. 3 din Focsani.
    Batalia se duce intre scolile din centru
    Pentru ca inscrierea elevilor in clasa intii nu mai este conditionata de domiciliu, parintii au posibilitatea sa aleaga orice scoala doresc pentru copiii lor. Asa ca scolile din centru sint cele mai solicitate. "In general stam bine cu inscrierile. Ne-am propus patru clase, pe care le-am realizat deja, insa avem capacitate sa mai infiintam, daca sint solicitari. Avem copii de pe la gradinitele 7, 17, 18 si altele de prin imprejurimi, insa acum parintii sint liberi sa-si inscrie copiii oriunde vor. Noi avem mereu solicitari pentru ca avem un corp didactic atractiv, prin traditie, prin rezultatele obtinute", ne-a spus Laurentiu Tibrea, directorul Scolii "Duiliu Zamfirescu".
    Daca in cartierele marginase lucrurile merg mai greu, unitatile de invatamint cu renume au solicitari chiar peste asteptari. Iar parintii au citeodata chiar si preferinte pentru o anumita invatatoare. "Ne-am facut cele doua clase si am avut inscrieri chiar si pentru o clasa in plus. Deja am inscris 68 de elevi, de la gradinitele 1, 10, 13, dar pina la 1 mai asteptam sa mai vina. La noi, in Sud, este o concurenta cu scoala de alaturi, insa anul acesta avem invatatoare cu «firma», cautate de parinti. Unii chiar au aminat inscrierea copiilor pentru a putea prinde un loc in clasa unei anumite invatatoare. Noi nu avem clase step-by-step, insa am facut sondaje in cartier si prea putini parinti vor sa-si inscrie copiii intr-o asemenea clasa, pentru ca trebuie sa cotizeze cu multi bani. Insa peste doi ani speram sa avem si noi o clasa step-by-step", a declarat Victor Felecan, directorul Scolii Nr. 8 din cartierul Sud.
    Oficialii din invatamint spun ca, pentru inscrierile in clasa intii, cele mai cautate sint scolile Nr. 9, 10 sau 2, lucru evidentiat de numarul mare de clase formate. De asemenea, incepind din acest an s-a remarcat o anumita crestere a interesului pentru unitatile de invatamint din cartierul Sud. "Am observat ca intra in competitie si scolile din Sud. Se simte Cartierul Tineretului, unde sint oameni tineri, cu copii mici. Se va simti si mai bine peste 4-5 ani. In schimb, restul orasului se resimte, au emotii la formarea claselor Scolile Nr. 3, 5, 7", ne-a declarat inspectorul coordonator Paraschiv Macrineanu, purtatorul de cuvint al Inspectoratului Scolar.
    Scolile de la sate nu au emotii
    Singurii care nu isi fac probleme sint managerii scolilor din mediul rural. Aici, elevii pot fi inscrisi aproape din oficiu, pentru ca oricum nu au alta alternativa. Chiar daca numarul elevilor este in scadere, scolile rurale se pot mentine cu un efectiv minim de elevi. "Nu ne-am propus restringeri in invatamintul primar. Scolile de la sate se mentin, iar in localitatile mai izolate se pot ajunge chiar pina la minim cinci elevi", ne-a mai spus inspectorul Paraschiv Macrineanu.
    Desi MECT a luat decizia ca inscrierea la clasa intii sa fie finalizata pina la data de 1 mai, pentru o prefigurare cit mai exacta a numarului de elevi care vor ?ncepe scoala ?n septembrie 2004, ?n vederea stabilirii posturilor disponibile pentru miscarea personalului didactic, sansele ca acest lucru sa devina realitate sint foarte mici. Chiar si unii directori de scoli sint circumspecti in aceasta privinta. Ei spun ca parintii se vor hotari daca isi dau sau nu odrazlele la scoala chiar si la inceputul lunii septembrie. (Camelia STANILA)
    Clasele "step-by-step" au succes
    Parintii mai cu pretentii, dar si cu dare de mina, prefera sa-si inscrie copiii intr-o clasa intii "step-by-step". Desi acestea constituie inca o noutate pentru sistemul de invatamint din tara, solicitarile nu au intirziat sa apara. Oficialii din invatamint spun ca parintii si-au aratat interesul pentru inscrieri in anul scolar 2004- 2005, inca de acum citeva luni. La ora actuala, in Focsani sint 15 clase "step-by-step", atit la gradinite, cit si in invatamintul primar. Clase I - III sint constituite la Scolile Nr. 3, 7 si 9 Focsani, precum si la Liceul Pedagogic "Spiru Haret". Sistemul de lucru cu copiii este unul cu totul diferit. In aceste clase nu se lucreaza dupa orar, ci sub forma de ateliere, patru ore dimineata si patru dupa-amiaza, cu doua educatoare sau invatatoare. Copiii din clasele "step-by-step" sint impartiti in trei ateliere, care lucreaza in acelasi timp, fiecare cu alta activitate. Parintii platesc numai pentru masa pe care copiii o iau in ora de pauza. (C. STANILA)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

      Intrebarea zilei

      Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

      vezi raspunsuri