Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Sindicalistii din invatamint nu renunta la 6% din PIB

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Sindicalistii din invatamint nu au renuntat la ideea acordarii unui procent de 6% din PIB pentru finantarea sistemului educational si marirea salariilor profesorilor. Liderii cadrelor didactice solicita aceste fonduri, indeosebi din cotele de TVA, incepind cu 1 ianuarie 2005, iar din 2007 procentul solicitat creste la 7% din PIB. De asemenea, dascalii cer si imbunatatirea bazei materiale si dotarea scolilor cu materiale didactice performante.
    Profesorii vrinceni au lasat deoparte, cel putin pentru moment, protestele de strada si au inaintat o initiativa legislativa de modificare a Legii invatamintului. Actiunea, declansata in cursul acestei luni de Federatia Sindicatelor Libere din Invatamint, va necesita stringerea a cel putin 100.000 de semnaturi, din care minim 5000 din Vrancea. "Am vrut sa demonstram ca putem face lucrurile si pe cale legala, nu numai cu iesitul in strada. Initiativa presupune ca semnaturile sa provina din cel putin un sfert din judetele tarii, iar ca un judet sa fie luat in calcul trebuie ca aici sa se inregistreze minim 5000 de semnaturi. Noi am convocat, pe 2 aprilie, Consiliul judetean al FSLI, pentru a comunica cum se desfasoara stringerea de semnaturi. Avem termen pina in prima saptamina din luna mai", a precizat Constantin Grigore, liderul vrincean al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamint.
    Doleantele sindicalistilor sint legate in primul rind de salariile mici din sistemul de invatamint, dar si de dotarile insuficiente din scoli. Ei incearca sa combata indeosebi migratia profesorilor si imbatrinirea personalului didactic. "Sistematic, salariile personalului din invatamint s-au situat sub nivelul salariului minim pe economie. Salariile nemotivante au determinat migrarea spre alte sectoare de activitate a personalului didactic cu certe calitati pedagogice si cu rezultate deosebite la concursurile si olimpiadele scolare nationale si internationale, dar si lipsa de interes a tinerilor care opteaza pentru cariere mai atractive din punct de vedere material decit cea de dascal. Astfel, s-a ajuns la imbatrinirea personalului din invatamint si la existenta unui mare numar de personal necalificat in sistem", se arata in expunerea de motive a initiativei legislative. Cadrele didactice vrincene sint dispuse la o serie de discutii cu autoritatile judetele, pentru sprijinirea acestei initiative legislative. Sindicalistii doresc sa dezbata in special conditia debutantilor din sistem. "Am primit numeroase semnale din partea cadrelor didactice, in special tinere sau cu vechime mica in sistem, care se pling ca salarizarea din invatamint nu asigura minima decenta a nivelului de trai. La propunerea lor, o sa incercam sa solicitam o intilnire cu reprezentantii administratiei publice judetene, pentru un dialog pe tema «Statutul socio - profesional al tinarului cadru didactic»", a mai declarat profesorul Constantin Grigore. (Camelia STANILA)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri