Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Stingerea datoriilor la intretinere, un subiect vechi cu autori noi

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Considerata de multi o masura electorala, decizia fostului Executiv de a scuti de datoriile la intretinere chiar pe raii-platnici, a facut multe valuri in momentul adoptarii ei, din noiembrie 2000. Intrat in "Monitorul Oficial" fara norme de aplicare, actul normativ respectiv a creat chiar reactii psihologice de masa, incasarile la intretinere scazind substantial atit la casieriile regiilor locale, cit si la asociatiile de locatari.
    Ordonanta de Urgenta "privind unele inlesniri la plata obligatiilor restante ale categoriilor defavorizate catre asociatiile de locatari/proprietari in perioada noiembrie 2000-martie 2001" stipuleaza anularea, in proportii diferite, a restantelor inregistrate la plata intretinerii pina la 31 martie 2000 , pentru familiile cu venituri mici. Cei care urmeaza sa beneficieze de aceste masuri trebuie insa sa se oblige ca vor achita obligatiile de plata pentru perioada 1 noiembrie 2000-31 martie 2001.
    Nivelurile scutirilor la plata si plafoanele de venit pina la care ele pot fi obtinute conform OU 270 sint urmatoarele: pentru un venit lunar mediu pe membru de familie de pina la 600.000 de lei, statul va anula restanta la intretinere daca intre 1 aprilie-31 octombrie 2000 familia respectiva si-a achitat obligatiile financiare. In cazul in care aceste obligatii au fost achitate partial, stingerea datoriilor pentru lunile de iarna trecute va fi in proportie de 80-90 la suta. Restantele vechi in cazul familiilor cu un venit mediu cuprins intre 600.001 si 750.000 de lei, ar putea fi platite de stat in proportie de 70-90%, in functie de platile pe care le-au facut locatarii in cursul anului 2000. Un venit mediu lunar de pina la 1 milion de lei poate conduce la stergerea a 60-80 % din aceste restante la intretinere.
    Proportiile pina la care pot fi acordate aceste scutiri depind totusi de indeplinirea anumitor conditii, in afara venitului mediu lunar si a platilor facute la intretinere in perioda 1 aprilie-31 octombrie 2000. Astfel, cum am precizat deja, beneficiarii acestei ordonante trebuie sa declare pe proprie raspundere ca isi vor achita integral facturile la intretinere in perioada 1 noiembrie 2000-31 martie 2001.
    Autoritatile locale au pus pe hirtie o serie de propuneri
    Aplicarea Ordonantei 270, in actuala forma sau cu modificarile impuse in urma analizei facute de noul Executiv, devine tot mai mult o certitudine. Multe din directivele pe care le vor include viitoarele norme de aplicare vor avea probabil ca sursa propunerile autoritatilor locale din teritoriu. Nu face exceptie din acest punct de vedere nici Vrancea, majoritatea aspectelor ridicate de autoritati sosind din partea Primariei Focsani si a regiei locale CUP.
    Factorii municipali de decizie considera ca pentru a ajuta intr-adevar populatia in problema asigurarii capacitatii de plata, anumite completari ale textului normativ sint necesare. Una dintre propuneri se refera la anularea penalitatilor si majorarilor de intirziere pentru restantele inregistrate de populatie pina la 31 octombrie 2000.
    Un alt aspect vizeaza suportarea acestor penalitati de catre furnizorii de utilitati si creditori. Facturile restante ale populatiei din perioada 1 aprilie-31 octombrie 2000, sugereaza o alta propunere, ar putea fi esalonate la plata pe o perioada de 1-2 ani, in functie de cuantumul datoriei.
    Tot in directia Ministerului Administratiei Publice va merge si o alta propunere care leaga acordarea ajutoarelor sociale de plata facturilor la intretinere. In opinia autoritatilor vrincene, ar fi util ca aceste ajutoare sa egaleze valoric facturile la intretinere pentru aceasta iarna, cu conditia sa fie intrebuintate numai in acest scop.
    In sfirsit, si datornicii bugetari precum scolile sau spitalele ar trebui sa fie incluse in sfera unor facilitati precum cele stipulate de OU270 pentru populatie, propune municipalitatea. Rationamentul in acest caz se refera la faptul ca aceste institutii au ca singura sursa de finantare bugetul de stat sau cel local. (Lidia GROSEI)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri