Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Supraveghetorii, somati sa se comporte mai dur

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Examenul de maturitate va continua, de astazi, cu probele scrise. Cei circa 2.400 de absolventi de clasa a XII-a isi vor testa mai intii cunostintele de limba si literatura romana, incepind cu orele 9.00. Sefii Inspectoratului Scolar au precizat, la instruirea de ieri cu presedintii si membrii comisiilor de examen, ca elevii care absenteaza la una din probele scrise se pot prezenta la urmatoarele, insa in dreptul lor va scrie "respins". Liceenii vor avea insa posibilitatea de a recunoaste probele sustinute si admise, in sesiunile viitoare. Elevii trebuie sa fie in salile de clasa cel tirziu la ora 8.30. Conform metodologiei de examen, supraveghetorii au obligatia de a verifica daca elevii nu au asupra lor materiale de fraudare a examenului. Potrivit metodologiei, "candidatii pot introduce ?n sali si folosi ?n timpul examenului acele materiale (dictionar la disciplina limba latina, planul de conturi la disciplina contabilitate) a caror posibilitate de utilizare este mentionata explicit". Elevii surprinsi copiind vor fi eliminati din examen, insa si supraveghetorii risca sa fie sanctionati, in cazul descoperirii unor nereguli de acest gen. De asemenea, profesorii trebuie sa le atraga atentia elevilor ca rezolvarile inscrise pe ciorne sau pe foile cu subiecte nu vor fi luate in calcul la corectura. Varianta de subiect va fi extrasa in intervalul 8.50- 9.05 si va fi transmisa prin radio. Dupa distribuirea subiectelor, elevii vor avea la dispozitie trei ore pentru a le rezolva. Lucrarile vor fi scrise doar cu culoarea albastra.
    "Nu menajati candidatii!"
    Inspectorul general al ISJ, Danut Popoiu, presedinte al comisiei judetene de bacalaureat, a atras atentia presedintilor comisiilor de examen asupra instruirii supraveghetorilor. Acestia trebuie sa fie prezenti in centre cel tirziu la 7.40-7.45. "Generalul" Popoiu a recomandat ca elevii sa nu mai fie menajati, facind referire si la notele foarte mari care s-au luat la oral. "Credeam ca elevii chiulesc ca sa se duca in baruri. Ei, nu, ei s-au dus sa invete la romana si la limbi straine, poate si la sport. Trebuie sa intelegeti ca examenul de bacalaureat se mai da si in august. Nu va sfiiti sa-i mai aminati citeva luni, daca e cazul. Sint oameni maturi, raspund pentru faptele lor. Sa recomandati supraveghetorilor sa se comporte mai dur ca la teste nationale, unde copiii se laudau cum ieseau din examen ca au copiat. Nu putem dovedi, dar la bacalaureat supraveghetorii sa fie mai duri", a atras atentia Danut Popoiu. Ca si la testele nationale, desfasurarea probelor scrise de la bacalaureat va fi supravegheata de Mihai Ungureanu, inspector general in cadrul Ministerului Educatiei. Acesta a subliniat necesitatea respectarii metodologiei si a recomandat atentie sporita la transmiterea subiectelor catre candidati. "Nu sa incercam sa fim mai duri, ci sa respectam metodologia. Atentie la gesturile pe care le faceti! Ni s-a atras atentia asupra prezentei secretarei linga fax, sa nu cumva sa poata transmite subiectele. In tara s-a mai intimplat. De asemenea, la proba F, unde sint peste 50 de tipuri de subiecte, sa luam masuri sa nu fie intirzieri, trebuie sa distribuim subiectele in maxim 30 de minute. Fiti atenti la variante, la numarul de ore, luati seama la candidati, daca va spun ca un subiect nu li se potriveste, pentru a corecta greseala la timp. La fel, la limbi straine, cititi cu atentie ce scrie pe plic. Speram sa nu fie incurcaturi. Dar daca s-au produs, sa nu aflam la finalul probei, caci e prea tirziu si nu mai schimbam teza, nu putem depasi timpul alocat probei. Durata examenului este 3 ore. S-au mai produs schimbari in lucrari pentru ca s-a lipit coltul si s-a semnat, inainte ca elevul sa fi scris ceva. Asigurati-va sa nu se pot inlocui tezele", a precizat si Mihai Ungureanu.
    Situatiile speciale, gestionate la timp
    Inspectorul general adjunct Mihai Ladaru, vicepresedintele comisiei judetene de examen, a precizat ca, pentru rezolvarea unor cazuri speciale, aparute in cursul diminetii, demersurile trebuie facute cit mai repede. "Deocamdata nu avem cazuri speciale, cu exceptia elevilor hipoacuzici de la Elena Doamna, pentru care trebuie egalitatea sanselor. Astfel, timpul de sustinere a probelor poate fi depasit. Insa in cazul unor elevi imobilizati, spitalizati trebuie anuntata imediat comisia judeteana, pe baza documentelor medicale sa solicitam aprobare si sa asiguram sustinerea examenului la locul imobilizarii. De asemenea, in situatii exceptionale, comisia poate utiliza subiectele de rezerva. Trebuie sa fim anuntati pina la ora 12.00 a zilei de sustinere a probei, pentru a putea folosi aceste subiecte", a precizat inspectorul general adjunct Mihai Ladaru. Singura situatie mai deosebita aparuta pina in acest moment este un elev operat de apendicita, insa acesta va putea fi deplasat pentru a sustine examenul in centrul in care a fost repartizat. Candidatul a trebuit insa sa schimbe optiunea pentru ultima proba, avind in vedere ca nu va mai putea face fata unei examinari la educatie fizica.
    Peste 1.700 de candidati au optat pentru sport
    La instruirea de ieri au fost facute si citeva precizari pentru proba de educatie fizica. In primul rind, probele nu trebuie sa se desfasoare fara prezenta cadrelor medicale. "Proba de educatie fizica va incepe la orele 8.00. Elevii trebuie sa aiba buletinul sau cartea de identitate si, obligatoriu, sa se prezinte in echipament sportiv adecvat. Proba la sport presupune 5 examinari, acestea fiind apreciate de 4 membri. Fiecare candidat are o fisa, in care sint notate cele 5 probe. Dupa ultima proba, candidatul trebuie sa semneze pe fisa", au atras atentia reprezentantii ISJ. Datorita numarului mare de candidati, peste 1.700, au fost necesare realizarea a 14 subcomisii de examen la aceasta disciplina. La centrul de la Colegiul Unirea exista doua subcomisii, care vor examina candidatii pe baza sportiva de la CNU si de la Scoala "Anghel Saligny". La Cuza, cele doua subcomisii vor testa elevii pe baza de la Liceul Pedagogic, in timp ce subcomisia de la Grupul Scolar de Industrie Usoara isi va desfasura activitatea la Scoala nr. 3. Centrul de la Grupul Scolar de Electrotehnica va avea doua subcomisii la educatie fizica, care vor ramine in incinta liceului, in schimb cele doua subcomisii de la Grupul Scolar de Transporturi Auto vor testa candidatii pe baza sportiva de la Grupul Scolar de Constructii Montaj. Elevii care sint repartizati in centrul de la Grupul Scolar Agricol Focsani vor sustine proba la sport pe baza sportiva a liceului si in sala de atletism. Cei de la Liceul "Emil Botta" Adjud vor da probele la sport pe baza sportiva a liceului, pe pista de atletism de pe stadion, precum si la Sala Polivalenta.
    Corectarea lucrarilor la romana, dupa-amiaza
    Ieri au fost repartizati si profesorii corectori de limba romana, in cele doua centre zonale de evaluare - Grupul Scolar "G.G. Longinescu" si Liceul Pedagogic "Spiru Haret". Primul centru va fi condus de prof. univ. Gheorghe Tirdea, de la Iasi, precum si de doi vicepresedinti - Marilena Zvic si Vasilica Zaharia. Aici au fost repartizati 26 de profesori de limba romana, care vor corecta lucrarile candidatilor de la liceele teoretice. Centrul de la Pedagogic il are ca presedinte pe conf. univ. Salvadore Burciu, de la Galati, iar vicepresedinti sint Stan Rogoz si Savel Mihailescu. In acest centru, 24 de profesori vor corecta lucrarile elevilor proveniti din grupurile scolare. Cei 50 de profesori trebuie sa se prezinte in centrele de evaluare incepind cu ora 16.00. Desi tezele la romana vor fi corectate primele, rezultatele probei vor fi cunoscute abia la sfirsit. Absolventii de clasa a XII-a vor sustine cea de-a doua proba scrisa, cea obligatorie a profilului, miercuri, 6 iulie.
    Pe 7 iulie are loc proba la alegere din aria curriculara corespunzatoare specializarii, iar pe 8 iulie proba la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare. Elevii vor putea afla notele pe 11 iulie, pina la ora 16.00, zi in care se depun si eventualele contestatii. Sint considerati admisi candidatii care au obtinut cel putin nota 5 la fiecare proba si media generala minim 6.00. Pentru candidatii care obtin media generala 5,99, aceasta se rotunjeste la 6.00, dupa cum au precizat oficialii din invatamint. Rezultatele finale ale examenului de bacalaureat vor putea fi cunoscute joi, 14 iulie. (Camelia STANILA)
    Banii ii nemultumesc pe presedintii comisiilor de examen
    La instruirea de ieri, presedintii comisiilor de bacalaureat si-au exprimat nemultumirea cu privire la indemnizatiile pe care le vor primi in urma participarii la examen. Profitind de prezenta unui reprezentant al Ministerului Educatiei, profesorii universitari si-au aratat indignarea pentru felul in care sint platiti in acest an si au sugerat ca, in acest mod, profesorii nu vor mai participa pe viitor la examene. Faptul ca membrii din comisii sint platiti ca personal nedidactic, cu 40-50 de mii lei pe ora, "mai putin decit femeia de serviciu", a fost considerat umilitor. Dascalii spun ca Ministerul nu a jucat corect, de vreme ce nu a spus de la inceput cum vom fi platiti. "Este jenant ce se intimpla. Am primit precizarile dupa ce activitatea a inceput. Am semnat, practic, un contract in alb, stiind cum s-a platit in anii anteriori, iar acum Ministerul fuge de responsabilitate. Si noi putem face acelasi lucru. In 13 centre din tara s-a anuntat ca, daca problema nu se rezolva, nu vor fi deschise plicurile cu subiecte. Ce se intimpla daca si noi facem la fel? Nu e moral sa-i abandonam pe copii, dar pentru noi e moral, noi nu contam?", a intrebat Mihaela Dumitrescu, presedinte al centrului de la Grupul Scolar de Industrie Usoara. Desi multi colegi nu i-au impartasit opinia si au afirmat ca elevii nu trebuie sa sufere de pe urma acestei probleme, majoritatea au fost de acord ca banii sint prea putini. "Daca stiam de la inceput nu veneam pentru 5 milioane de lei. Acum, ce sa facem? Raminem la examen, pentru ca elevii nu au nici o vina", a mai afirmat un profesor universitar. "Eu, pentru 60 de copii, nu iau 11 milioane de lei", a spus un alt presedinte de comisie, nemultumit si de faptul ca activitatea din centru va trebui prelungita pina dupa contestatii, iar banii nu vor fi mai multi. Cea mai transanta atitudine a fost luata insa de inspectorul general Danut Popoiu, care i-a rugat pe profesori sa gaseasca o alta modalitate de a protesta si sa nu blocheze desfasurarea examenului. "Suportam consecintele atitudinii de pina acum. In fiecare an am trimis la Minister rapoarte dulci, ca sa nu deranjam, in care totul era perfect. Trebuia sa spunem ca s-a copiat, ca s-au modificat teze, ca rezultatele sint trucate... Acum, sa-i lasam pe elevi sa sustina acest examen, nu le trebuie un stres in plus. Noi ne razboim, insa nu cred ca problemele se rezolva sub presiune, se va lua tot o hotarire in pripa. Noi am gresit, ca am semnat in alb, acum trebuie sa ducem examenul pina la capat", a afirmat "generalul" scolilor vrincene.
    Plata diferentiata, in functie de activitatea prestata
    Presedintii din comisiile de examen au primit ieri si o nota transmisa de Minister, cu precizari referitoare la plata cadrelor didactice. "Pentru presedintii comisiilor de examen, cadre didactice universitare, la o comisie de pina la 400 de candidati se acorda 50% din salariul de baza lunar al functiei didactice ?n care este ?ncadrat, dar nu mai mult de 5.850.000 lei; la o comisie de peste 400 de candidati se acorda un salariu de baza lunar al functiei didactice ?n care este ?ncadrat, dar nu mai mult de 11.650.000 lei", se arata in ordinul privind plata cadrelor implicate in examene. Activitatea de supraveghere este considerata o activitate extradidactica si este remunerata ca atare. "Nu se poate plati supravegherea la examenele nationale ca activitate didactica echivalenta cu cea de predare sau de evaluare a elevilor! Chiar si ?n aceste conditii, cadrelor didactice implicate ?n supraveghere li se vor plati nu numai cele 2 ore de supraveghere/ examen efectuate la testele nationale (sau 3 ore de supraveghere/ examen la bacalaureat), ci si 3 ore suplimentare pentru fiecare examen. O alta noutate ?n sistemul de indemnizare pentru sesiunea 2005 o constituie faptul ca s-a procedat la remunerarea diferentiata a profesorilor evaluatori fata de profesorii supraveghetori, ?n sensul ca fata de anul trecut, profesorii evaluatori vor avea un spor de 28 - 30%, iar profesorii supraveghetori vor fi indemnizati aproximativ la acelasi nivel ca si anul trecut", sustin reprezentantii MEdC. Acestia au motivat ca ordinul cu privire la plata cadrelor didactice implicate in examene nu a putut fi emis mai devreme, deoarece sumele trebuiau sa vina prin rectificare de buget, ele nefiind prevazute de fosta guvernare. (C. STANILA)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri