Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Suveica "traseistilor": Pasarile politicii migreaza primavara

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Partidele politice, cu motoarele turate la maximum, se pregatesc sa ia startul campaniei electorale. Cursa incepe peste numai doua zile, pe 8 mai. Dupa cum se stie, schimbatul partidelor precum al sosetelor este o realitate a politicii vrincene, dar in ultimele zile capata accente cu adevarat furibunde. "Ciolanul", mascat sub forma intereselor comunitatii, sau mijloacele de convingere mai putin ortodoxe au lasat partidele de opozitie fara o parte din primari si candidati. Fenomenul cunoaste o intensificare in prag de campanie, cind nu mai este timp pentru a gasi inlocuitori pentru politicienii "migratori". Armele de racolare folosite de PSD in aceasta perioada sint in functie de profilul "victimei". Firmele "turistului" politic, slujba pe care o are el si cei din familia sa, influenta pe care o are intr-un anumit cerc, sint indicii despre mijloacele cu care acesta a fost convins sa-si aleaga un alt partid. Cel mai "pierdut" din acest ghiveci politic iese alegatorul, care una a ales in 2000 si cu alta s-a ales dupa patru ani.
    Viceprimarul Odobestiului, democrat pentru doua zile
    PSD si-a netezit drumul pentru alegerile locale, racolind aproape toti primarii vrinceni. Cursa pentru locale se anunta la Vrancea mai mult decit dificila pentru partidele din opozitie, avind in vedere ca de la alegerile precedente partidul de guvernamint a strins in jurul sau, prin metode uneori suspecte (nealocari de fonduri, conditionarea unor proiecte), numerosi primari si consilieri ai opozitiei. Liderii politici din partidele de opozitie se declara ingrijorati de faptul ca PSD-ul ar folosi orice mijloc de racolare pentru a-si mari rindurile chiar cu doua zile inainte de inceperea campaniei electorale. Toate partidele au pierdut candidati cu sanse reale de a cistiga alegerile pentru functiile de primari si acuza PSD ca a facut acest lucru prin santaj si presiune politica. Liderul PD Vrancea, Jan Vraciu, recunoaste ca organizatia sa a pierdut candidati importanti dar, in acelasi timp, sustine ca a cistigat si fosti membri PSD, iar raportul pierdere - cistig este oarecum echitabil. "Sper sa nu mai pierdem oameni, desi PSD-ul reediteaza cam ce s-a intimplat prin 1946", spune Jan Vraciu. O ultima pierdere destul de importanta este si viceprimarul Odobestiului, Florin Minea care a cochetat pentru citeva zile cu democratii. Liderul democrat spune insa ca "PSD-ul are bratul lung si se foloseste de absolut toate institutiile statului ca sa cistige noi membri" sau sa ii tina aproape pe cei care au intentia de a parasi partidul. Democratii au pierdut din 2000 trei consilieri judeteni, toti consilierii municipali, cinci primari si un senator, Simona Marinescu. "Fratii" intru alianta, liberalii, sint si ei mari perdanti la capitolul candidati pentru primarii. "Am pierdut opt candidati. Toate aceste pierderi sint importante, poate mai putin cea privindu-l pe candidatul de la Marasesti. Am avut cel putin patru primarii la care nu credeam ca-i vom pierde pe candidati. Mi-e frica sa cred ca nu vom mai pierde pina la alegeri si pe altii. De cistigat am mai cistigat si noi, cite un taranist, cite un pesedist, dar aceste cistiguri nu au fost fortate, ei au venit singuri, nu i-a obligat nimeni sa vina. Situatia nu sta la fel la PSD, unde se folosesc mijloace staliniste de intimidare, santaj si presiune pentru aducerea de citi mai multi membri in sinul partidului", a declarat Corneliu Momanu, presedintele PNL Vrancea. Ultimul plecat din rindurile liberalilor este viceprimarul comunei Corbita, Emil Tacu. Dupa ce a fost anuntat ca si candidat PNL pentru primarie, acesta a trecut in PSD, din partea caruia va candida pentru aceeasi functie. Emil Tacu ne-a spus ca el a avut doar o intelegere prealabila cu PNL dar ca, in realitate, a fost pesedist mereu.
    Peremistii spun ca pierderile nu sint importante
    Singurul lider care nu e tocmai suparat pentru pierderile suferite, este liderul PRM Vrancea, Marin Stoica. Acesta crede ca oamenii care candidau din partea PRM la primarii nu reprezinta pierderi prea importante, fara a-l pune la socoteala pe colonelul (r) Gheorghe Iorga, care va candida din partea umanistilor pentru Primaria Focsani. "Printre pierderile suferite i-as putea enumera pe candidatii pentru Paunesti, Maicanesti si Poiana Cristei. Nu le consider pierderi foarte imortante. Ceea ce este mai grav este modul in care PSD intelege sa-i atraga pe acesti oameni in rindurile partidului. Un exemplu ar fi «generalul» Mindrescu, acest individ pe post de gluga de ciocani, care face presiuni asupra cadrelor didactice sa nu se ralieze la Opozitie", sustine Marin Stoica. Liderul PRM crede ca organizatiei nu ii va fi greu in campanie, daca oamenii vor vota fara presiune si daca nu se vor fura alegerile. "Nu spun sa voteze PRM-ul in mod deosebit, dar daca populatia va vota PSD-ul, atunci isi merita soarta", a mai declarat Marin Stoica.
    Presedintele umanistilor vrinceni, Horia Furtuna, spune ca "racolarile" se fac prin metode santajiste si de intimidare. "Am pierdut candidatul la primaria Cotesti. PSD-ul l-a amenintat, si o serie de consilieri foarte buni, si aici PSD-ul i-a speriat cu anumite lucruri. Am si cistigat oameni din rindurile PSD, la Movilita, la Slobozia Ciorasti", declara Horia Furtuna. Liderul umanist este convins, ca in aceasta campanie, "PSD-ul va arunca cu laturi in toata lumea" si ca va profita de faptul ca a adus populatia in pragul saraciei, ca sa mai distribuie niste ulei si alimente. "Acestea vor fi singurele lucruri palpabile pe care populatia le va mai primi de la PSD daca vor cistiga alegerile", a conchis Horia Furtuna
    Taranistii au luat de la fostii taranisti
    Taranistii vrinceni spun ca singurii candidati pierduti de partid au fost "culesi" de PNL. Din pacate pentru partid, acestia erau candidati care aveau ceva sanse pentru a iesi primari. PNTCD se poate lauda si el ca a luat citiva membri de la fostii lor colegi din partid din Actiunea Populara. Doctorul Vasile Lepadatu a plecat din AP Adjud cu aproape 20 de membri, cu care s-a inscris in PNTCD. "Probabil ca va fi o campanie deosebit de dura, deoarece cei de la putere nu vor s-o lase din mina, pentru ca altfel ar iesi la iveala neregulile pe care le-au facut in timpul mandatului", ne-a declarat Vasile Platon, presedintele PNTCD Vrancea.
    Presedintele Actiunii Populare Vrancea, Tudorache Dumitrache sustine ca nu a pierdut nici un om in favoarea altui partid, in afara celor de la Adjud, si ca, din contra, membrii altor partide au venit in organizatia sa. "De la Panciu au venit la noi 18 membri PD, impreuna cu Ion Isac, care este candidatul nostru pentru functia de primar", ne-a spus Tudorache Dumitrache. In afara acestora, liderul AP a afirmat ca i-a lasat si pe liberali fara citiva oameni si ca in total a "adunat" de la celelalte partide citiva zeci de membri. "Cred ca viitoarea campanie va fi destul de mizerabila, pentru ca sintem defavorizati din toate punctele de vedere", ne-a mai spus Tudorache Dumitrache.
    "Vezi ca nu te ai bine cu partidul"
    PSD a negat tot timpul ca a facut presiuni asupra primarilor sau a candidatilor partidelor din Opozitie, desi acestia au trecut in numar mare in rindurile sale. "Evolutia politica", "stabilitatea PSD", neintelegerile din sinul partidelor din opozitie au fost cele mai frecvente justificari pentru faptul ca partidul de guvernamint si-a dublat numarul de primari si consilieri in patru ani. Deputatul PSD Catalin Popescu spune ca primarii care au intrat in partid se impart in doua categorii, cei din partide cu social democrate si cei din PNL, care au plecat din cauza neintelegerilor cu cei din conducerea partidului si pentru ca asa ar fi vrut alegatorii. "Ei nu pot fi impotriva vointei cetatenilor. Daca-i spun «Mai Vasile, stii, noi te votam, dar vezi ca nu te ai bine cu partidul», mi se pare normal ca trec la noi", spune deputatul PSD Catalin Popescu. Parlamentarul a acuzat partidele de opozitie ca stau si culeg nemultumitii care pleaca din partid, deoarece nu au candidati. In opinia sa, primarii Opozitiei care au trecut in PSD nu vor pleca, indiferent de momentul in care va intra in vigoare legea privind interzicerea migratiei politice.
    Ce-am ales si cu ce ne-am ales
    Daca PSD ar fi manifestat graba de acum in interzicerea migratiei politice ceva mai devreme, scena politica ar fi aratat cu totul altfel decit acum. Ce au votat vrincenii in 2000 si cu ce s-au ales dupa patru ani sint doua lucruri diferite. PSD a cistigat alegerile din 2000 in 35 de localitati din cele 64 cite numara Vrancea la acea data. Restul alesilor s-au impartit intre PNL, care a avut sapte primari, PD, cu cinci primari, si alte partide, cum ar fi PNTCD, PRM, defunctul ApR, Federatia Ecologista. Dupa patru ani, Vrancea numara 72 de localitati si 69 de primari PSD. La inceputul mandatului, PSD avea in Consiliul Judetean numai 18 consilieri, insuficient si pentru o majoritate simpla. Cartile s-au facut insa rapid si, dupa patru ani, PSD detine majoritatea absoluta in Consiliul Judetean, fapt care ii asigura lui Marian Oprisan trecerea oricarui proiect de hotarire. Oficial, partidul are acelasi numar de consilieri, deoarece cei care au plecat din Opozitiei au ramas independenti. Cu citeva mici exceptii, acest statut este numai cu numele deoarece "independentii" s-au integrat perfect in masina de vot pesedista. Situatia s-a repetat la Consiliul Local, unde cei care au parasit Opozitia s-au alaturat PSD, indiferent daca sint independenti sau nu. Interzicerea migratiei politice avantajeaza in mod indiscutabil partidul de guvernamint pe termen scurt, care isi va pastra astfel si primarii luati din Opozitie. PSD iese cistigator si in cazul in care legea va fi aplicata de anul viitor, deoarece mai are sase luni sa primeasca primari ai Opozitiei in rindurile sale, mai ales in judetele unde va detine majoritatea in consiliile judetene. (Sebastian OANCEA, Mihai BOICU)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Linkuri sponsorizate

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri