Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Tinuta decenta pentru accesul in cimitire

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Primaria Focsani vrea sa faca legea in cimitire si a decis sa le ceara si focsanenilor parerea cu privire la proiectul de hotarire ce va fi supus spre aprobarea consilierilor locali. Primaria Focsani are in subordine opt cimitire, dintre care doua, Cimitirul "German" si Cimitirul "Evreiesc vechi", sint inchise. Doua cimitire ce apartin municipalitatii au fost incadrate in categoria I si alte patru in categoria a II-a, in functie de conditii si dotari. Potrivit proiectului initiat de municipalitate, de anul viitor, terenurile cimitirelor vor fi sistematizate, inventariate si numerotate pentru a fi mai usor de identificat. Totodata, proiectul stabileste reguli precise pentru modul in care vor fi concesionate mormintele, conditii pentru cei care vor sa faca constructii, precum si modul in care focsanenii trebuie sa se imbrace si sa se poarte in incinta cimitirelor.
    Potrivit noului regulament, toate cererile pentru concesionare se solutioneaza de catre Directia de Dezvoltare Servicii Publice Focsani, institutia care va supraveghea aceasta activitate. "Terenul apartinind cimitirelor va fi sistematizat si ?mpartit ?n figuri geometrice delimitate de alei pentru acces. ?n interiorul parcelelor se gasesc locuri de ?nhumare. Toata suprafata din perimetrul detinut de concesionar va trebui justificata cu acte. Parcelele si locurile de ?nhumare vor fi inventariate si numerotate pentru a fi mai usor de identificat. ?n toate cimitirele se va ?ntocmi o evidenta analitica si grafica care va fi actualizata permanent. Titularii dreptului de folosinta a locurilor de ?nhumare au obligatia de a amenaja si ?ntretinere aceste locuri si lucrarile funerare existente asigurindu-le un aspect cit mai ?ngrijit", se arata in proiectul de regulament. Potrivit proiectului de hotarire, focsanenii pot intra in cimitire numai intr-o tinuta decenta, nerespectarea acestor reguli urmind a fi pedepsita conform legilor in vigoare. Potrivit articolului 31, "acesul persoanelor ?n cimitire se face ?ntr-o tinuta decenta, circulatia se va face numai pe alei, fiind interzisa calcarea pe morminte, iar comportarea fiind ?n limita pioseniei". Regulamentul stabileste conditii si pentru inhumare: "?nhumarile fac direct sau prin depunerea decedatului la capela. Depunerea decedatilor la capela se poate face pentru cel mult 72 ore, numai cu autorizatia organului sanitar competent, eliberat pe baza certificatului de ?mbalsamare si cu plata tarifelor legale. Nu pot fi depusi la capela cei decedati din cauza unor boli contagioase. Gropile se executa la cel putin 2 metri adincime. Mormintele nu pot fi deschise decit dupa 7 ani de la data ?nhumarii. Deschiderea mormintelor ?nainte de 7 ani se va putea face indiferent de data cind va avea loc ?nmorm?ntarea numai pe baza autorizatiei data de procuror sau de instanta judecatoreasca unui reprezentant al familiei decedatului la data fixata de aceste organe." ?n cazul ?n care, la expirarea termenului de concesiune, se pierde dreptul de folosinta, locul de ?nmormintare va fi refolosit, iar osemintele rezultate vor fi depuse intr-un saculet la picioarele noului ?nmormintat, sau la groapa comuna. Costul va fi suportat de noul concesionar.
    13 taxe pentru eternitate
    Proiectul de hotarire amintit stabileste si modul de concesionare a locurilor de veci in limita a 7 sau 49 de ani, posesorii spatiilor pierzind dreptul de proprietate in cazul in care lasa locurile in paragina sau in cazul in care nu isi achita taxele de concesiune pe o perioada mai mare de doi ani. Focsanenii trebuie sa plateasca, incepind cu anul 2005, 20.000 de lei anual pentru intretinerea cimitirelor, 100.000 de lei pentru executarea de lucrari, 50.000 de lei in cazul in care depun defunctul in camera mortuara si 100.000 pentru transportul decedatului de la capela pina la groapa. Pentru sapatura unei gropi, focsanenii vor trebui sa achite Directiei de Dezvoltare Servicii Publice 500.000 de lei, 70.000 de lei pentru inhumarea defunctului si 150.000 de lei pentru dezvelirea si acoperirea unui mormint. La ora actuala, focsanenii care au de ingropat pe cineva trebuie sa plateasca fix 13 taxe. Cele doua cimitire de categoria I din Focsani, Cimitirul Nordic si Sudic au in total o suprafata de peste 100.000 de metri patrati si o capacitate de 22.000 de locuri. Asociatia pentru Parteneriat Comunitar Focsani a facut mai multe propuneri pe marginea proiectului de hotarire, din partea pensionarilor si a veteranilor de razboi, care au luat la cunostinta despre noile reglementari pe care primarul Decebal Bacinschi vrea sa le impuna in cimitire. Asociatia a propus ca masina in care se afla preotul, in momentul in care persoana decedata este condusa pe ulimul drum, sa nu plateasca taxa de intrare in cimitir, asa cum prevede viitorul regulament, la fel ca si masina ce transporta defunctul. Totodata, veteranii au propus sa se stabileasca cu exactitate lucrarile pe care le vor putea face in cimitire concesionarii locurilor de veci pe timp de sapte ani si sa fie restrinse fata de cele pe care le vor putea face concesionarii pe 49 de ani. Regulamentul stabileste doar ca lucrarile de constructie ?n cimitire trebuie finalizate ?n maximum 2 luni de la ?ncepere si ca antreprenorul este obligat sa lase curat la sf?rsitul lucrarii. Focsanenii care au comentarii de facut fata de acest regulament pot face propuneri scrise Primariei Focsani. Noul regulament poate fi consultat atit la sediul Primariei cit si pe internet la adresa www.focsani.info. (Marius GRIGORESCU)
    Clasificarea cimitirelor din Focsani
    1. Cimitirul Nordic - categoria I
    - suprafata: 68.429 mp
    - capacitatea cca. 12.000 locuri
    2. Cimitirul Sudic - categoria I
    - suprafata: 41.183 mp
    - capacitatea cca 10.000 locuri
    3. Cimitirul “Armenesc“ - categoria II
    - suprafata: 13.364 mp
    - capacitate: cca 3.500 locuri
    4. Cimitirul “Evreiesc nou” - categoria II
    (situat pe soseaua Focsani-Petresti)
    - suprafata: 20.000 mp
    - capacitate: cca 4.500 locuri
    5. Cimitirul “Evreiesc vechi “ - ?nchis
    - suprafata: 5.800 mp
    - capacitate: 600 buc. pietre funerare
    6. Cimitirul “German“ - ?nchis
    - suprafata: 2.050 mp
    - capacitatea: 1.400 locuri si pietre funerare
    7. Cimitirul “Sfintul Mina“ - categoria II
    - suprafata: 9.638 mp
    - capacitate: cca. 2.600 locuri
    8. Cimitirul “Sfintul Dumitru“ - categoria II
    - suprafata: 4.582 mp
    - capacitate: cca.1.400 locuri

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

      Intrebarea zilei

      Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

      vezi raspunsuri