Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Trei foste salariate de la Prodincarn au invins statul in justitie

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Draguta Marin, Victoria Nica si Maricica Stoica au fost concediate in luna iunie 1997, anterior aprobarii de catre FPS a programului de restructurare, motiv pentru care, initial, nu au fost incluse pe lista celor care se incadrau in prevederile Ordonantei 9/'97.
    Ulterior, in baza Legii 219/1997 (cunoscuta sub numele de "amendamentul Minea"), cele trei salariate au cerut SC Prodincarn sa faca modificarile necesare in cartile de munca pentru obtinerea Ordonantei 9/'97 si sa inainteze in acest scop catre DGMPS un supliment de lista. Desi SC Prodincarn a facut aceste demersuri, DGMPS a refuzat sa le acorde respectivele plati compensatorii.
    "Desi ne-am adresat in scris atit Directiei Muncii, cit si Prefecturii, situatia noastra nu a fost rezolvata. Mai mult decit atit, in timp ce noi, care aveam legea de partea noastra, eram purtate pe drumuri, cinci persoane au fost trecute pe lista de plati compensatorii, desi se aflau in continuare la serviciu. Trei dintre acesti angajati au si incasat salarii compensatorii, insa pina la urma li s-au cerut inapoi banii", ne-a spus Maricica Stoica.
    In cele din urma, in martie 1998, cele trei foste salariate au intentat actiune in justitie impotriva DGMPS.
    In prima instanta Directia Muncii a cistigat procesul, insa Tribunalul Vrancea si Curtea de Apel Galati le-a dat cistig de cauza salariatelor.
    Desi de la trecerea in somaj, iunie 1997, si pina la obtinerea hotaririi judecatoresti definitive (noiembrie 1998) a trecut aproape un an si jumatate, DGMPS a calculat si virat in februarie 1999, in conturile deschise la CEC pe numele celor trei salariate, salariile medii nete pe economie de la data desfacerii contractelor de munca.
    Nemultumite de sumele care le-au fost acordate, cele trei femei nu au ridicat banii de la CEC si au cerut DGMPS sa ia in calcul salariul mediu net pe economie de la data obtinerii hotaririi judecatoresti, reactualizat cu indicele de inflatie la data emiterii ordinului de plata catre CEC.
    "Nu avem nici o baza legala sa indexam platile compensatorii"
    Contactata de reporterii nostri, Reta Metehau, director general al Agentiei Judetene pentru Ocupare si Formare Profesionala (AJOFP), sustine ca DGMPS Vrancea a cerut punctul de vedere al Ministerului Muncii imediat dupa primirea listei suplimentare: "Noi am facut ceea ce ne-au transmis cei de la minister. Ei ne-au spus ca nu au dreptul la plati compensatorii si de aceea am ajuns la judecata. Acum, dupa proces, noi am calculat si virat banii la CEC in conformitate cu hotarirea judecatoreasca, adica am respectat prevederile Ordonantei 9/'97. Trebuie subliniat ca acest act normativ spune foarte clar ca dreptul la plata compensatorie se naste la data desfacerii contractului de munca".
    Directorul general al AJOFP a dat ca exemplu situatia celorlalti concediati de la Prodincarn, care au intrat in somaj pe 17 iunie si au incasat salariile compensatorii in ianuarie 1998, fara nici un fel de indexare.
    La fel s-a intimplat si cu somerii de la Milcofil, care au asteptat si ei patru luni si-au primit efectiv banii.
    In plus, Reta Metehau a afirmat ca atita timp cit prin actiunea in justitie nu s-a cerut si o indexare a platilor compensatorii, nici instanta nu a acordat acest lucru: "Din acest motiv nu avem nici o baza legala pentru a proceda altfel decit prevede Ordonanta 9/'97. Pe de alta parte, la ora actuala nu exista nici o alta reglementare speciala pentru cazurile de litigiu, care sa permita indexarea platilor compensatorii".
    Fostele salariate au depus plingere la Parchet impotriva Retei Metehau
    Cele trei foste salariate considera ca DGMPS a interpretat legea si hotarirea judecatoreasca in defavoarea lor, pentru a se eschiva de la plata drepturilor ce li se cuvin.
    Din acest motiv, ele a depus la Parchet o plingere penala impotriva Retei Metehau, pentru "abuz in serviciu contra intereselor persoanelor".
    Referitor la aceasta plingere penala, directorul general al AJOFP a spus: "Este dreptul lor sa o faca. Eu sint linistita, pentru ca stiu ca am facut ceea ce este legal". (Sandica FILOTE, Ionel CRISTIAN)

    la inceput | Stiri locale
    Monitorul --Stiri Nationale --Financiar --Privatizare --Sport --Bomba opinii --Editoriale --Comentarii --Features --Interviuri --Forum

    Stiri Locale Iasi Suceava Botosani Piatra-Neamt Bacau Vaslui Focsani Braila Galati Chisinau Cluj Brasov Sibiu


     

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri