Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Galatiul este revendicat bucata cu bucata

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Actiunea de revendicare a imobilelor nationalizate in perioada comunista ia o amploare din ce in ce mai mare la Galati, numarul imobilelor notificate crescind din zi in zi. Daca pina la 15 august, cind trebuia sa expire termenul de depunere a solicitarilor, fusesera facute notificari in special pentru terenuri si case de locuit, odata cu prelungirea acestui termen se extinde si aria zonelor revendicate.
    S-a ajuns acum la situatia in care se revendica nu doar locuinte si suprafete mici de teren, ci si conace, fabrici si santiere, chiar daca unele dintre acestea nu mai exista de multa vreme. Un exemplu in acest sens este Fabrica de dulciuri "Carambi", pe terenul careia se afla acum bazinul de incercari de la Icepronav. Urmasii fostului primar Ghita Vasiliu au revendicat un conac aflat acum mai bine de jumatate de secol in proprietatea sa, dar care nu mai exista de mult timp. Printre revendicarile mai spectaculoase se numara si un santier naval al inginerului Petre Branza, santier care ii purta numele, pentru care se solicita despagubiri. Acest santier fusese evaluat in anul 1949 la 28 milioane de lei. Fostii proprietari sau urmasii acestora au profitat de aparitia Legii 10/2001 pentru a solicita retrocedarea a tot ceea ce s-a confiscat cu zeci de ani in urma. Printre bunurile notificate se afla si un vapor rechizitionat in 1947, dar notificarea respectiva a fost redirectionata catre Braila, deoarece vaporul respectiv fusese inregistrat in judetul vecin.
    Cele mai cunoscute imobile de pe strada Domneasca sint revendicate
    Imobilele de pe strada Domneasca au inceput sa fie revendicate unul cite unul. Sediul Apollo este revendicat de Oana Rodica Ecaterina Orlianu din Brasov, o sesime din cinematograful "Republica" (fostul "Odeon") a fost notificat de Sofia Cenzianu, in timp ce Restaurantul "Olimpic" este solicitat de mai multi greci. Sediul Regionalei CFR de pe str. Domneasca, pe care municipalitatea il solicita in baza Legii 10/2001 pentru a-si face un nou sediu, mai este revendicat si de alte persoane. Notificarea Primariei are la baza documente care atesta calitatea de proprietar in 1937, dar ramine de vazut si ce documente detin persoanele fizice notificatoare. Demn de remarcat este insa faptul ca actualul sediu al Primariei este intr-un imobil care se numea inainte "Grand Hotel" si care poate fi revendicat in orice clipa de fostii proprietari, la fel ca si alte cladiri din zona. Mostenitorii magnatului
    industriei romanesti din perioada interbelica, Max Auschnitt, au revendicat si imobilele din Galati.
    Este vorba de fiii acestuia, Stephen si Robert, domiciliati in SUA, respectiv Franta, care au solicitat retrocedarea Magazinelor Unite Moldovenesti, unde Max Auschnitt detinea 34,8% din actiuni. Magazinele se aflau in zona Portului, pe terenul cuprins intre Palatul Navigatiei si Laminorul de tabla. In plus, cei doi mostenitori revendica si sediul societatii, care era situat pe str. Portului nr. 25, unde acum este sediul SC Proiect SA. Alte imobile revendicate sint cele de pe str. Tecuci nr. 49-55 si str. Sf. Spiridon nr. 39, care au fost notificate de mostenitorul familiei princiare Sturdza, Dimitrie Serban Sturdza. De asemenea, sint revendicate imobilele de pe str. Traian nr. 183 si 106 si sediul Administratiei Pietelor, precum si imobilul din str. Garii nr. 23, unde se construieste acum noua gara CFR. Acestea sint doar citeva dintre imobilele nationalizate care sint cerute inapoi de proprietari sau de mostenitorii acestora, iar notificarile se inmultesc pe zi ce trece.
    Notificarile mai pot fi depuse pina pe 15 noiembrie
    Rezolvarea cererilor de revendicare se va intinde pe o perioada lunga de timp, deoarece inca nu exista actul normativ care sa stabileasca modul in care se fac despagubirile pentru imobilele ce nu pot fi restituite. In plus, nu toate persoanele care au depus notificari la actualii detinatori ai imobilelor au prezentat actele doveditoare privind calitatea de fost proprietar.
    Va merge foarte greu si procesul de evaluare a imobilelor, deoarece pretentiile notificatorilor sint din ce in ce mai diverse. In timp ce unii solicita despagubiri de doar 150 milioane de lei pentru un conac ras de pe fata pamintului, altii cer peste un miliard despagubire pentru o casa din paianta. Evaluarea imobilelor se va face in baza documentelor care atesta starea acestora in momentul nationalizarii si a pretentiilor fostilor proprietari, cu care se vor face negocieri. (Mirella AUR)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri