Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Avizele necesare pentru racordarea la energia electrica si la sistemul centralizat de incalzire

Daca va hotariti sa va faceti o casa inarmati-va cu multa rabdare (III)

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    E.ON Moldova

    Oficialii furnizorului de electricitate au afirmat ca racordarea la o retea electrica este reglementata de Hotarirea nr. 867 din 17 iulie 2003 pentru aprobarea Regulamentului privind racordarea utilizatorilor la retelele electrice de interes public, aparuta in Monitorul Oficial, partea I, nr. 559 din 4 august 2003. In procesul de racordare, viitorul proprietar are de urmat citiva pasi:

    * depunerea de catre viitorul consumator, sau de catre imputernicitul acestuia, a cererii de emitere a avizului de amplasament si a actelor necesare

    * emiterea de catre E.ON Moldova Distributie a avizului de amplasament

    * depunerea cererii de emitere a avizului tehnic de racordare

    * emiterea de catre E.ON Moldova Distributie a avizului tehnic de racordare

    * depunerea cererii de racordare prin care se solicita ca executia lucrarilor sa se contracteze prin „procedurile de cerere de oferte/licitatie" sau prin „incredintare directa" catre un furnizor de servicii ales din lista celor atestati de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei

    * incheierea contractului de racordare intre E.ON Moldova Distributie si client

    * realizarea instalatiei de racordare la reteaua electrica

    * punerea in functiune a instalatiei de utilizare

    „Pentru alimentarea cu energie electrica a unei locuinte, instalatiile necesare alimentarii se impart in doua categorii distincte, in functie de punctul de delimitare: instalatia de racordare si cea de utilizare. Instalatia de racordare este instalatia electrica realizata intre punctul de racordare la reteaua electrica si punctul de delimitare dintre operatorul de retea si utilizator. Instalatia de utilizare este instalatia electrica a utilizatorului, in aval de punctul de delimitare. Punctul de delimitare este locul in care instalatiile utilizatorului se delimiteaza ca proprietate de instalatiile operatorului de retea, in speta E.ON Moldova", a oferit explicatii suplimentare Sorin Munteanu, purtatorul de cuvint al E.ON Moldova.

    Specialistii sustin ca instalatia de racordare difera de la caz la caz, in functie de puterea avizata, distanta fata de reteaua existenta, daca este vorba despre un bransament monofazat sau trifazat, aerian sau subteran. Cu toate acestea, costurile pentru cele mai uzuale tipuri de bransamente variaza intre 1.200 lei si 1.800 lei.

    Mai exact, pentru un bransament aerian monofazat, pretul este de 1.200 lei, pentru un bransament care are in componenta si un stilp intermediar de 1.800 lei iar pentru un bransament similar dar subteran, cu o lungime de 20 metri, suma ajunge la 1.700 lei, adaugindu-se cite 30 de lei pentru fiecare metru liniar in plus.

    Pentru obtinerea Avizului tehnic de racordare este nevoie de urmatoarea documentatie:

    * cerere intocmita pe formular tipizat

    * certificatul de urbanism, in copie sau in original care se restituie

    * copie dupa avizul de amplasament, eliberat anterior de E.ON Moldova

    * actele de proprietate sau orice alt inscris care atesta dreptul de folosinta a terenului/incintei/cladirii pentru care se solicta avizul de racordare, in copie sau in original, care se restituie. In cazul spatiilor inchiriate este nevoie de acordul proprietarului pentru executarea de lucrari la instalatiile electrice

    * schita de amplasament, cu coordonate din care sa rezulte in mod exact pozitia locului de consum si plan de situatie la scara de 1:500 sau 1:1000 in cazul amplasamentelor izolate.

    De mentionat ca emiterea Avizului Tehnic de Racordare (ATR) se realizeaza contra cost, pe baza tarifelor reglementate de ANRE. Astfel, pentru obtinerea unui ATR la reteaua electrica de distributie pentru un utilizator nou avind puterea maxima de pina la 10 kVA, inclusiv, viitorul proprietar va trebui sa scoata din buzunar 50 de lei. Pentru o putere mai mare, de pina la 50 kVA inclusiv, pretul creste la 102 lei. Cel mai mult vor plati cei care au nevoie de o putere mai mare de 50 kVA, respectiv 153 lei.

    „Achitarea tarifului de emitere a ATR se face conform optiunii solicitantului: o data cu depunerea cererii, la ridicarea avizului sau 50% la depunerea cererii si 50% la ridicarea avizului. Termenul de emitere a ATR este de 30 de zile calendaristice din momentul depunerii documentatiei complete. Avizul este valabil 25 de ani dar isi pierde valabilitatea daca in termen de 12 luni nu a fost achitat tariful de racordare si nu s-a incheiat contractul de racordare. Lista agentilor economici atestati ANRE pe zona Moldova este dispoinbila la sediile Centrelor de Exploatare si a subunitatilor apartinind E.ON Moldova Distributie, la sediile Centrelor Comune de relatii cu Clientii, precum si pe pagina web ANRE, www.anre.ro", a mai specificat Munteanu.

    Pentru obtinerea Avizului de Amplasament, necesar pentru obtinerea autorizatiei de construire este nevoie de urmatoarele acte:

    * cerere pentru aviz de amplasament, formular tipizat

    * certificat de urbanism, copie

    * plan de incadrare in zona, la scara, vizat

    * dovada achitarii tarifului pentru emiterea avizului

    * fisa tehnica vizata de catre un proiectant atestat.

    Termenul de emitere a avizelor de amplasament este de 15 zile, din momentul depunerii documentatiei complete. Avizul de amplasament poate fi favorabil sau nefavorabil. „In cazul unui aviz de amplasament nefavorabil i se comunica solicitantului variantele de solutionare pentru care poate opta", au mentionat oficialii E.ON. Ca si in cazul ATR, emiterea acestui aviz se face contra unui cost reglementat de ANRE, adica 65,45 lei.

    Specialistii in domeniu sustin ca pentru o locuinta tip parter si un etaj este suficienta racordarea prin bransament monofazat la retelele electrice de joasa tensiune, aeriene sau subterane. Pentru determinarea puterii necesare se face un calcul in baza aparatelor electrice ce vor fi folosite. In general, se indica o medie de 15 kVA. In cazul unei locuinte situata la circa 50 de metri de o sursa la care se mai poate efectua un bransament, costul lucrarii ajunge la circa 2.500 lei.

    CET

    In ceea ce priveste racordarea la sistemul centralizat de incalzire, documentatia nu este la fel de stufoasa ca bransarea la electricitate. Didi Melinte, directorul CET Iasi, a precizat ca singura conditie se refera la existenta unei retele de termoficare in zona. In caz contrar, viitorul proprietar va trebui sa se gindeasca la alte mijloace de a-si asigura confortul termic si apa calda.

    „Daca exista o retea la o distanta de cel mult 200 de metri, atunci se poate vorbi de asa ceva. In caz contrar, acest lucru este posibil doar daca in zona respectiva exista un plan de extindere a retelei. In general au loc extinderi de retea cind sint grupuri de locuinte care urmeaza sa fie racordate", a afirmat Melinte.

    Oficialii furnizorului de agent termic au precizat ca lucrarile sint suportate de catre CET. Viitorul consumator va trebui sa faca o cerere in acest sens catre CET, avind o autorizatie de constructie valabila.

    In sarcina proprietarului cade achizitionarea gigacalorimetrului pentru inregistrarea consumului de energie termica si a unui distribuitor de caldura care sa faca separatia intre apa calda menajera si agentul termic folosit pentru incalzirea locuintei. Investitia ajunge la circa 5.000 de lei. „Clientul va mai avea de achitat contravaloarea proiectului pentru racordarea la reteaua de distributie a agentului termic. Costurile variaza intre 1.500 si maxim 2.000 lei", sustin specialistii CET.

    Romtelecom

    Firmele care ofera servicii de telefonie fixa, internet si cablu tv nu au vrut sa faca estimari cu privire la costurile de racordare la aceste servicii. Oficialii Romtelecom au precizat ca in cazul in care exista conditii tehnice, instalarea liniei telefonice se face gratuit.

    „Clientii care doresc acest lucru trebuie sa sune la 930, apel gratuit in reteaua Romtelecom sau sa se prezinte la oricare dintre magazinele Romtelecom. Acestia trebuie sa depuna o copie dupa catul de proprietate si o copie dupa buletinul de identitate", a declarat Ana Ghimpu, din cadrul Departamentului de Comunicare al Romtelecom.

    In ceea ce priveste serviciile de internet si cablu tv, operatorii se intrec in oferte atractive. In unele cazuri, instalarea ca si abonamentul pe o anumita perioada de timp sint gratuite.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri