Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Bucataria: de la inexistenta in locuinte, pana la cea moderna, deschisa

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Focul deschis a creat probleme mult timp constructorilor de case, iar ceea ce avem astazi, o incapere perfect intregata in locuinta, cu design si aparatura specifica, s-a dezvoltata abia cu vreo doua secole in urma. 

    Nici in Grecia, nici in Roma antica nu se gatea in casa, din pricina materialelor de constructie usor inflamabile a caselor. Incendiile repetate care se starneau chiar si de la lumanari sau opaite uitate aprinse au facut chiar ca legislatia antichitatii sa interzica existenta bucatariilor in casa (in Roma). Conform descoperirilor arheologice, cei mai bogati cetateni romani aveau, e adevarat, in vilele lor un spatiu destinat acestei activitati, dar era complet separat de restul casei si nu se cunosteau cosurile de fum, in timp ce oamenii de rand mancau la „fast food-uri", un fel de bucatarii pe strada, la care isi puteau aduce singuri mancarea s-o gateasca sau de la care puteau cumpara mancare pe loc.

    in casele grecilor, bucataria era pozitionata intr-un patio cu acoperis, dar deschis spre exterior, adesea in apropierea bailor, in asa fel incat cu apa din apropiere sa se poata stinge usor flacarile prea indraznete. Desigur, o aranjare care avea ca si consecinta un amestec de mirosuri nu tocmai satisfacator.

    In casele europene ale Evului Mediu, cu toate ca folosirea pietrei si caramizii la constructii a facut posibila integrarea cuptoarelor in interiorul locuintei, bucataria era inca rudimentara. In Evul Mediu timpuriu inca nu existau cosuri, evacuarea fumului facandu-se printr-o gaura in tavan. Casele sarace, cu o singura incapere foloseau cuptorul si ca sursa de incalzire si de iluminare, seara.

    Ulterior, inventarea cosului de fum (prin secolului 12) a facut posibila si aparitia semineelor. Dar cu aceeasi ocazie organizarea surselor de foc a devenit separata: semineul pastra functia de incalzire si era situat in cel mai central loc al casei, pe cand zona bucatariei era destinata exclusiv gatitului, aceasta fiind pozitionata intre intrare si incaperea cu semineul. In casele cele mai instarite, in Evul mediu existau chiar doua-trei bucatarii.

    De altfel, si asiaticii aveau in acea vreme o organizare oarecum asemanatoare a bucatariilor. In perioada Kofun, in Japonia, au aparut primele cuptoare, numite kamado, facute din lut, care aveau o gaura frontala, prin care se putea baga combustibilul, si una sus. Deasupra acesteia din urma era suspendat un ceaun in care se fierbeau supe, ceaiuri, orez... De mentionat ca si casele japonezilor erau facute din materiale usor inflamabile, dar ei nici nu doreau sa schimbe acest lucru, din pricina cutremurelor frecvente (preferau sa reconstruiasca o casa arsa decat sa riste sa le cada in cap). De aceea, ei au pastrat mult sistemul in care bucataria era izolata de casa, pe langa cuptorul dinauntru, aveau si o vatra cu foc deschis, pozitionata afara si numita irori.

    Cu toate ca resursele gatitului erau putine, nu la fel se intampla si cu alimentele. Gratie comertului, schimburile de produse alimentare intre diverse zone geografice au permis dezvoltarea artei culinare, lucru incurajat incepand cu cetatenii Greciei antice si continuand cu nobilii Evului Mediu. Gusturile celor bogati devenind din ce in ce mai sofisticate, bucataria a fost impinsa cumva cu forta cu un pas inainte. E drept ca inca existau oameni care, neimpinsi de o diversitate a alimentelor, nu gaseau rostul amenajarii unei bucatarii (de altminteri, bucatarii care inca evacueaza fumul printr-o gaura din acoperis exista pana si in ziua de azi, in zonele defavorizate si lipsite de resurse.)

    Dar cum in castelele si resedintele nobiliare bucataria incepea sa devina o adevarata industrie, cu o serie de bucatari si servitori angajati sa cumpere alimente, sa le depoziteze, sa le curete si sa se la gateasca, a devenit vadit ca intr-o bucatarie erau necesare o serie de ustensile si vase, diverse spatii de depozitare, de lucru, mijloace de protectie ale „personalului", spatii de spalat alimente, vase... (Pana si Leonardo da Vinci a inventat un protap mecanic, in care puteau fi invartite fripturile).

    Abia in perioada industriala, insa, bucataria a inceput sa semene cu ceea ce cunoastem azi. Inventarea plitei de gatit, coordonata cu aparitia a o serie de ustensile si aparate inventive, ce beneficiau acum si de productia de masa, au facut posibila dotarea unei singure incaperi dintr-o locuinta in scopuri exclusive culinare. De asemenea, odata cu integrarea electricitatii in viata de zi cu zi, nu mai era nevoie de foc pentru a incalzi sau ilumina o casa moderna. Urbanizarea si-a zis ultimul cuvant in transformarea bucatariei in ceea ce este astazi.

    Cel mai recent, bucatariile deschise, una dintre ultimele tendinte in materie de amenajari interioare, sunt atractive pentru o serie de persoane. De la Frank Lloyd Wright, care a introdus aceasta idee a spatiilor deschise in planurile locuintelor si de la introducerea hotei, prin 1980, proiectele de case sau de reamenajare a locuintelor cu insuficient spatiu prevad adesea bucatarii deschise. Caldura, mirosul si aburii nu pot fi insa cu totul evacuate prin acest sistem daca intr-o locuinta se gateste mult, in schimb aceasta amenajare incurajeaza aparitia mai multor spatii functionale. (spatiulconstruit.ro)


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri