anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 29.03.2023

De ce este important pH-ul apei de la robinet, de la dus si din piscine

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Fie ca e vorba de apa de la robinet sau cea de fantana, de apa cu care facem dus sau cea din piscine, pH-ul acesteia e important. Aceasta unitate de masura exprima de fapt aciditatea apei, care merge pe o scala de la 0 la 14. Dar numai un pH intre 6,5 si 9 este tolerat de catre corpul uman. Desi exista necesitati diferite pe plan intern si extern.

    Cu un pH de la 0 la 7, apa poate fi considerata acida, daca pH-ul este 7 apa e considerata neutra, iar peste acest nivel putem vorbi de apa alcalina. Indicele nu masoara toxicitatea apei, in schimb trebuie inteles in raport cu necesitatile corpului uman. Si alte substante pe care le bem (sucuri, alcool) sau le folosim pe piele (sapunurile, pasta de dinti, sampoanele etc.) au un pH specific. De pilda, cele mai multe ape de baut din comert au pH-ul 7, berea are un pH in jur de 5, iar sucurile intre 5 si 6. Sangele si celulele noastre trebuie sa fie usor alcaline, ele au un pH intre 7,35 si 7,5, dar ele sunt influentate si de apa extrasa de organism din alimentele pe care le mancam. Astfel, apa de baut are rolul de compensa o alimentatie prea acida care ne poate deregla metabolismul. Aceasta mai ales in cazul in care rinichii nu sunt sanatosi, deoarece acestora le revine importanta sarcina de a regla aciditatea sau alcalinitatea din sange (urina are valori ce pot varia intre 4,8 si 8). Extern, pielea sanatoasa are insa in mod normal un pH intre 4,5 si 6, adica usor acid, si de aceea o serie de produse cosmetice au acelasi nivel de pH. Si apa cu care ne spalam sau in care ne imbaiem ar trebui sa respecte acesti parametri.

    In mod ideal, pH-ul apei pe care o consumam si cu care ne spalam ar trebui sa fie intre 6,5 si 9 si e bine de stiut ca valorile celei de la robinet pot diferi de la o regiune la alta. In regiunile cu sol calcaros apa obtinuta din subsol este, de exemplu, mai alcalina. Apa cu pH neutru si apa usor alcalina sunt mai bune de baut (in special pentru cei cu o alimentatie prea acida).

    In orice situatie, pH-ul poate fi masurat pe mostre de apa luate direct de la sursa, pe loc - e important ca sa se poata constata cu exactitate caracteristicile, deoarece unii compusi se pot evapora destul de repede. Exista mai multe metode de a afla pH-ul (dar si alte caracteristici ale apei), iar solutiile necesare se pot gasi in magazinele de produse pentru casa si bricolaj.

    Se poate cumpara fie un indicator de pH (o solutie care se adauga in mostrele luate pe loc de la robinet sau din piscine, iar acesta se coloreaza in functie de pH-ul apei), sau un pH-metru, care este un aparat cu electrozi ce afiseaza rezultatul masuratorii.

    Alte proprietati care trebuie masurate (mai ales in cazul piscinelor sau puturilor abia infiintate):

    - organoleptice: determinarea gustului, mirosului, temperaturii;

    - fizice: determinarea turbiditatii, a reziduurilor, a fosfatilor, fierului, manganului, a oxidabilitatii a formelor de azot, a durabilitatii temporale;

    - chimice: determinarea alcalinitatii si aciditatii, a duritatii totale a calciului si magneziului, determinarea cantitatii de fluor, determinarea clorului rezidual, a bioxidului de carbon si fixarea oxigenului dizolvat si a hidrogenului sulfurat. (spatiulconstruit.ro)


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Penultimul obstacol pentru Finlanda

    Lucian DÎRDALA

    Penultimul obstacol pentru Finlanda

    Graniţa terestră între Rusia şi NATO va deveni, curând, una considerabilă... Vom putea vorbi de un veritabil flanc estic, de la Marea Neagră, la Oceanul Îngheţat. Invazia rusă în Ucraina a deschis o cutie a Pandorei din care au ieşit rele pe care lideri precum domnii Erdoğan sau Orbán le pot ignora, dar nu le pot readuce sub capac.

    opinii

    De ce scriu?

    Florin CÎNTIC

    De ce scriu?

    Cum, dintr-un scrupul arhivistic, mi-am numerotat textele trimise săptămânal Ziarului de Iaşi, am descoperit că acesta este cu numărul 500. Astfel încât aş face o scurtă pauză de respiraţie faţă de tematica obişnuită a rubricii mele.

    Meditaţie despre europubelă

    Radu PĂRPĂUȚĂ

    Meditaţie despre europubelă

    Despre un tomberon, zis şi europubelă, cum îi spune mai simandicos lăzii de gunoi, am putea spune că este pântecele răsturnat al unui cetăţean european. Asemănările sunt frapante. 

    Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

    Alex VASILIU

    Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

    Nu mai trebuie demonstrat că forţa de comunicare, convingere şi impresionare a imaginii plasează sunetul pe locul al doilea, mai ales acum, în epoca civilizaţiei ecranelor omniprezente. Apariţia televiziunii, cu multe decenii în urmă, a însemnat pentru unii ignorarea relevanţei radioului, însă timpul a demonstrat că „arma clasică”, aparent simplă, numită microfon, poate învinge deseori în lupta pentru captarea interesului public. Dacă este folosită inteligent, inspirat, cu grijă pentru cultivarea valorii, cu harul comunicării. Şi în cazul radioului, „reclama este sufletul comerţului”. 

    pulspulspuls

    Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

    Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

    Apăi, dragilor, om fi având noi nişte anişori adunaţi pe creştet, dar când vezi asemenea năzdrăvănii zău că îţi vine, ca-n tinereţe, să-ţi faci bocceluţa şi s-o tai unde-i vedea cu ochii: Canada, Anglitera, chiar şi Congo, zău aşa, numai Iaşi şi Românica nu.

    Caricatura zilei

    Una din vremea pandemiei

    Editia PDF

    Bancul zilei

    Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

    Linkuri sponsorizate

    Parteneri

    Alte publicatii

      Fotografia zilei

      Intrebarea zilei

      Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

      vezi raspunsuri

      Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.