Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

De ce si cum tundem fructiferii?

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Din mai multe motive. Unul dintre ele ar fi ca vrem sa le formam coroana. Vorbim in acest caz de pomi tineri, in virsta de citiva ani, a caror crestere este puternica si necontrolata. Aproape orice pom tinde sa creasca inalt si sa faca o coroana deasa. Daca ii permitem asta, va iesi un bun copac de umbra si un prost pom fructifer. Daca vrem sa evitam acest esec, il tundem cu grija. Sint mai multe forme posibile de coroana, dintre care le amintim pe cele mai des intilnite, anume piramida, fus, vas obisnuit, cordon vertical. Foarte la moda sint palmeta etajata cu brate oblice si cea cu brate orizontale. Alegerea formei depinde de soiul pomului, de spatiul pe care il aveti la dispozitie, de forma terenului etc. Daca avem o coroana deja formata, vorbim despre tunderea de intretinere, in cadrul careia scurtam sau suprimam ramurile crescute aiurea. In cazul unui pom batrin, sintem obligati sa fim cruzi si sa facem o taiere de intinerire. Ramurile groase se scurteaza la 30-40 cm de trunchi, pentru a determina aparitia unor lastari noi care, practic, vor produce un nou pom. In fine, o alta taiere este cea impusa de posibilele incidente hibernale; daca zapada a rupt anumite ramuri, ne grabim sa le amputam, de regula cit mai aproape de punctul de rupere.

    Ce scule folosim?

    Succesul operatiunii de tundere depinde atit de mina si de priceperea gradinarului, cit si de calitatea sculelor pe care le foloseste. Astfel, devine obligatoriu sa va dotati cu instrumente de cea mai buna calitate, chiar daca ele vi se par scumpe. Foarte important este sa fie fabricate din otel bun, pentru ca taisul sa se mentina nestirbit timp indelungat. O scula nelipsita din buzunarul gradinarului este foarfecele de gradina; aveti grija ca lama lui sa fie protejata cu teflon, daca vreti sa-l aveti cit mai mult timp. Va trebuie apoi un ferastrau pentru crengi. Cautati unul cu un ceapraz calit (e negru la culoare, se vede ca a fost ars). Bine ar fi ca lama sa se poata stringe in miner. Mai aveti nevoie de un foarfece zdravan pentru crengi groase. Un mic briceag, cu care sa corectati eventualele taieturi facute nereusit cu foarfecele, este de asemenea bine-venit. Nu in ultimul rind, va trebuie o perie de sirma pentru curatarea trunchiului pomilor in virsta.

    Cum taiem o creanga?

    Depinde de creanga. Daca este groasa, folosim ferastraul. Daca este mai subtire, utilizam foarfeca pentru crengi sau foarfecele mic, de mina. In oricare dintre cazuri, sint citeva reguli generale. In primul rind, taietura se face imediat deasupra unui mugure orientat inspre afara coroanei. Unii spun ca e bine sa taiem oblic, pentru ca apa din precipitatii sa se scurga rapid. Daca observati ca marginile taieturii sint un pic zdrentuite, corectati-le cu un briceag, astfel incit linia de taiere sa fie continua. Daca nu faceti acest lucru, e posibil ca scoarta sa se departeze de creanga si sa se produca o infectie locala. Dupa ce v-ati asigurat ca taietura este de calitate, trebuie sa o protejati impotriva atacurilor patogene. Faceti foarte usor acest lucru, vopsind sectiunea cu o vopsea de ulei sau, si mai bine, cu un produs pe baza de ceara de albine (se gaseste in magazinele de specialitate).

    Momentul potrivit

    A doua jumatate a lunii februarie este o perioada foarte potrivita pentru taierile de iarna. Nu trebuie neaparat sa asteptati topirea tuturor zapezilor. In privinta vremii, doar un lucru conteaza, sa nu mai fie geruri puternice. In ceea ce priveste copacul, taierea trebuie facuta inainte de desfacerea mugurilor. Deci, daca vremea o impune, operatiunea se poate face chiar in prima jumatate a lunii februarie.

    Cum stim ca am taiat corect?

    In anul urmator taierii observam evolutia cicatricei. Daca rana s-a inchis frumos, inseamna ca am lucrat bine. Daca, dimpotriva, scoarta s-a departat de creanga, daca apar scurgeri gomoase (asa-numitul "clei") sau putreziciune, inseamna ca nu ne-am facut bine treaba! (Dan Mazilu)

     

     

    preluat din revista

     

     


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri