Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Pilula ecologica

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    O mica parte dintre acestea penetreaza atmosfera disipindu-se in Univers, dar cea mai mare parte sint retinute de stratul gazos ce joaca un rol similar invelisului unei sere. Asa se face ca temperatura medie la suprafata Pamintului este de cca 15sC si nu de -15sC care ar fi valoarea termica in absenta acestui strat (Balasanian,2005).

    O data cu cresterea concentratiei gazelor din atmosfera datorita poluarii (consecinta a industrializarii) fluxul de radiatii infrarosii care se pierd in Cosmos este diminuat si ca urmare caldura acumulata la suprafata terestra va fi mai mare, determinind aspectul nefast al efectului de sera, concretizat prin incalzirea globala.

    Gazele cu efect de sera sint: 49% CO2 , 18% CH4, 14% clorofluorocarburi, 6% oxizi de azot si 13 % alte gaze. Contributia unor tari la incalzirea globala a Terrei este urmatoarea: 21% SUA, 14% Rusia, 14% tarile europene, 7% China, 4% Brazilia, India, 36% alte tari (Balasanian, 2005).

    - Dioxidul de carbon provine in proportie de 80 % din arderea combustibililor fosili (carbune, petrol, gaze naturale), iar 20 % din defrisarea padurilor. Prin taierea padurilor, o parte din ramuri, trunchiuri, frunze, radacini intra in descompunere si elimina CO2.

    - Metanul este format de microorganismele din mlastini, din fermentatia alimentelor de origine vegetala in intestinul animalelor etc.

    - Protoxidul de azot provine din combustia biomasei si din imprastierea ingrasamintelor pe solurile cultivate.

    - Clorofluorcarbonii provin din industria electronica si cosmetica si cea legata de producerea clorului.

    - Ozonul din troposfera rezulta din procesele fotochimice ale oxizilor de azot cu hidrocarburile in atmosfera de joasa altitudine.

    Daca emisia acestor gaze cu efect de sera progreseaza cu aceeasi viteza ca si pina acum, temperatura globului va creste cu 0,3sC pe deceniu si chiar la sfirsitul secolului 21 temperatura medie va creste cu 3sC. (Zaharia, 2005).

    Dupa 1989, emisiile de gaze cu efect de sera au scazut datorita reducerii activitatii economice, dar si prin demararea unor programe de reducere a emisiilor. In 1997 la Kyoto in Japonia 161 de tari au finalizat un acord denumit „Protocolul de la Kyoto" care stabileste termenii si regulile de punere sub control a gazelor ce determina efectul de sera al Terrei. Romania a fost a 60-a tara care a semnat protocolul.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri