Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Reteta lui Costachel cu recomandarea Paharnicului

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

     

    Salata de orez cu peste afumat

    O salata excelenta si tare simpla urmeaza mai la vale. Si tin sa precizez de la bun inceput ca am pus destul de putin peste fata de cit s-ar fi cuvenit dupa gustul meu (fiindca jumatatea mea mai buna nu e chiar ce s-ar putea numi un fan), insa, daca n-aveti probleme de genul asta, mariti cantitatea, nu va sfiiti! Cantitatile? 1 macrou afumat (cam 150 g), 1 cana de orez cu bobul lung (adica 200 g si, preferabil, basmati), 1 morcov maricel, cam 200 g ceapa verde, 1 legatura de ridichi, 1/2 ardei gras rosu, ulei (extravirgin de masline, dar nu cred sa fie musai), zeama de la 1 lamiie, marar, patrunjel, sare si piper. Incalziti mai intii uleiul (la foc nu prea mare, daca ati optat pentru extravirgin), caliti putin orezul (2-3 minute), amestecind, turnati 2 cani de apa, sarati dupa gust, puneti capacul si lasati orezul sa se umfle, la foc moale, pina cind e gata. In timpul asta dezosati pestele si taiati-l marunt. Faceti si toaleta legumelor si verdeturilor, dupa care tocati-le si pe ele (eventual dati morcovul prin razatoare). Puneti-le pe toate intr-un castron, adaugati si orezul, mai puneti un pic de ulei, reglati de sare, piper si acreala, mai amestecati odata strasnic si cu asta basta, la frigider cu salata noastra, sa se mai odihneasca musai 1-2 ore inainte de servire. Variante? Pai va dati seama ca-s nenumarate, incepind de la soiul pestelui si continuind cu legumele folosite, asa ca nu insist, ma bazez pe imaginatia dumneavoastra.  (Costachel - http://costachel.ro)

      Caloian Zinfandel 2010, Oprisor

    La reteta lui Costachel cu orez si peste afumat m-am gindit sa va propun o asociere ceva mai neobisnuita: un Zinfandel vinificat in alb. Mai intii citeva vorbe despre Zinfandel. E un soi rosu, originar din Croatia, care produce vinuri tari, corpolente si condimentate. In prezent se cultiva cu predilectie in California unde ocupa cam 10% din totalul suprafetelor plantate cu vita de vie. In 1975, la crama Sutter Home din Napa Valley enologul Bob Trinchero incerca o inovatie: un Zinfandel vinificat in rosé. Printr-o nefericita intimplare mustul s-a oprit din fermentare inainte de vreme rezultind un vin rosé cu o slaba concentratie alcoolica si cu un nivel ridicat de zahar. Ingrozitor, vor zice unii... Trinchero insa n-a fost de aceeasi parere, a imbuteliat vinul si l-a pus in vinzare. Surpriza a fost de proportii: vinul s-a vindut „ca piinea calda"! Botezat White Zinfandel, acest rosé slab, tinar si dulce a ajuns cel mai vindut vin in America anilor '80. Se pare ca multi americani au fost ademeniti in lumea vinului cu White Zinfandel... Dar sa revenim la recomandarea noastra de azi: Caloian Zinfandel 2010 de la Crama Oprisor. Nu este nici un Zinfandel rosu, nici un White Zinfandel, ci un Zinfandel sec vinificat in alb adica un „blanc de noirs" cum ar zice francezii. Sa turnam vinul in pahare... Culoarea este galben pal cu nuante vag aramii. Nasul este floral (musetel, flori de mar) dar si fructat (caise, piersici) cu discrete note ierboase. Gustul este sec dar foarte plin, cu arome de mere si caise bine coapte, cu fine note de lemn dulce, banane si ananas. Postgustul este lung si persistent cu note ierboase, mentolate si putin condimentate. Impresia generala este de vin efervescent (la propriu dar si la figurat) cu multa prospetime. Fiind destul de acid trebuie baut bine frapat, cam la 6-8 grade. Costa 27 de lei iar productia limitata la 3.000 de sticle ar trebui sa ne dea de gindit: daca nu il incercam acum s-ar putea ca in scurt timp sa fie prea tirziu! (Paharnicul - http://paharnicul.winespot.ro)


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri