Aparatul care ajuta inima sa bata cum trebuie
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Aparatul care ajuta inima sa bata cum trebuie

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +

  Prof.dr. Catalina Arsenescu Georgescu, sefa Clinicii de Cardiologie Medicala din cadrul Institutului de Cardiologie Iasi:

  „Termenul de stimulator cardiac este sinonim cu cel de pacemaker. Stimulatorul cardiac este alcatuit dintr-un generator de impulsuri electrice conectat la unul sau doi electrozi conductori introdusi pe cale venoasa in cavitatile cardiace sau pe suprafata exterioara a inimii. Atunci cind generatorul ramine in afara corpului pacientului, se realizeaza o cardiostimulare temporara. Aceasta este indicata in acele situatii in care se presupune ca tahicardia simptomatica tratata prin electrostimulare va inceta spontan.

  De exemplu, cind aceasta se impune ca masura de urgenta preliminara instalarii unei electrostimulari permanente. In situatia unei cardiostimulari permanente, generatorul de impulsuri este pozitionat intr-un buzunar subcutanat (sub piele). Impulsurile electrice emise de acesta sint conduse la inima fie prin intermediul unor catetere introduse pe cale endovenoasa pina in cavitatile drepte ale inimii, fie prin electrozi epicardici implantati in miocard.

  Un pacemaker este capabil sa-si intrerupa activitatea in prezenta unui ritm cardiac spontan, evitind astfel competetia intre activitatea cardiaca spontana si activitatea cardiaca initiata de catre generatorul de impulsuri. Practic in cazul unui bolnav cu stimulator cardiac, pacemaker-ul intervine atunci cind este nevoie si prin socuri electrice asigura frecventa cardiaca asemanatoare cu cea normala.

  Cum decurge tehnica de implantare

  Deoarece nu ati specificat problemele cardiace ale mamei, cred ca trebuie mentionate cele mai frecvente indicatii ale cardiostimularii electrice permanente. Acestea sint reprezentate de catre urmatoarele afectiuni: blocurile atrioventriculare cistigate sau congenitale, fibrilatia atriala permanenta cu ritm lent, pacienti cu bradiaritmie sinusala, sindromul de hipersensibilitate a sinusului carotidian.

  Scopul terapiei este ameliorarea calitatii vietii si prelungirea duratei acesteia. In ceea ce priveste implantarea, aceasta nu trebuie sa sperie bolnavul. Tehnica de implantare dureaza in situatia normala 15 sau maxim 30 de minute. Ea presupune urmatorii pasi: se face o incizie in zona toracica, se descopera o cale venoasa dupa care se introduc pe cale venoasa electrozii de stimulare.

  Subcutanat (sub piele) unde s-a facut incizia, se introduce aparatul respectiv - generatorul de impulsuri - care are bateria cu durata variabila. Acesta este cit o bricheta. Dupa ce s-a inchis plaga, nu se observa ca pacientul are stimulator cardiac.

  Spitalizare

  Pacientul care se adreseaza Clincii de Cardiologie Medicala din cadrul Institului de Cardiologie Iasi pentru implantarea unui pacemaker - in conditiile in care sintem anuntati dinainte de catre medicul de familie sau specialistul care il trimite - poate beneficia de implantarea unui stimulator cardiac chiar si intr-o ora de cind ajunge la noi. Daca nu am fost anuntati, pacientul trebuie mai intii evaluat, trebuie stabilit un diagnostic corect si tipul de pacemaker care este necesar.

  Astfel, un pacient care necesita implantarea unui stimulator cardiac, in cel mult patru zile se poate externa. Dupa o astfel de interventie regimul de viata este aproape normal. Calitatea vietii sporeste mult dupa implantare si bineinteles si speranta de viata. Singura mare grija este ca pacientul sa se fereasca de expunerea in cimpuri electromagnetice care presupune o dereglare a pacemaker-ului. In rest, nu exista restrictii ca mod si stil de viata.

  Complicatii

  Aceasta tehnica presupune si riscul aparitiei unor complicatii care pot fi rezolvate de catre medicul care a practicat inerventia. Complicatiile cele mai frecvente sint pneumotorax, hematom al buzunarului pacemaker-ului, infectia buzunarului, eroziunea buzunarului, migrarea electrodului, endocardita cu vegetatie pe electrozii de pacemaker. Aceste complicatii sint insa rare. Ele apar in cel mult 1-2% din cazuri. Asa cum am precizat, ele pot fi rezolvate de medicul ce a realizat tehnica de implantare. In ceea ce priveste virsta, nu exista restricttii in acest sens.

  Am pus stimulator cardiac si la persoane de 90 de ani. De asemenea, el nu este contraindicat nici la persoanele cu afectiuni cardiace care au si alte boli asociate. Am implantat stimulatori la pacienti cu diferite comorbiditati: cei care fac dializa, persoane care au suferit inainte interventii chirurgicale cardiace, etc. Si subliniez inca o data: nici intr-un caz virsta nu reprezinta contraindicatii.

  Pacemaker-ul si implantarea acestuia sint gratuite

  Exista mai multe tipuri de stimulatoare. Stimulatorul cardiac care asigura doar rezolvarea problemei de frecventa cardiaca, costa minimum 400 de euro. Daca stimulatorul are si alte calitati atunci preturile urca la 800 de euro si poate sa ajunga pina la 1000 de euro.

  In situatia in care se pune problema unui defibrilator implantabil se ajunge la 5.000-7.000 de euro. Iar daca se face combinatia unui defribilator si resincronizare se poate ajunge in jur de 15.000 de euro. Pacemaker-ii sint platiti de catre Ministerul Sanatatii existind fonduri separate utilizate numai pentru stimulatoarele cardiace.

  La Clinica de Cardiologie Medicala din cadrul Institului de Cardiologie Iasi care deserveste toata Moldova, atit aparatul cit si implantarea pacemaker-ului sint gratuite. Pina la ora actuala nici un pacient care a ajuns la noi nu a platit vreodata pacemaker-ul. Si nici nu exista liste de asteptare. In privinta celorlalte proceduri cum ar fi implantarea unui defibrillator, preturile depasesc capacitatea de asigurare a pacientilor. Atunci, cind se pune problema unor astfel de aparate, familia trebuie sa suporte costurile care asa cum am mentionat mai sus, pot ajunge si pina la 15.000 de euro“.

   Primii stimulatori cardiaci au fost implantati la Iasi in 1980

  „Primii stimulatori cardiaci au fost implantati in Iasi de catre prof. dr. George Georgescu in anul 1980 care a format apoi mai multi specialisti in aceasta directie. In timp tehnicile au progresat de la cardiostimulare electrica permanenta la defibrilatorul implantabil care asigura atit peacing-ul cit si capacitatea de a intrerupe aritmii cu risc vital si emitere de socuri electrice interne.

  La Iasi aceasta noua tehnica s-a aplicat pe data de 8 iulie 2006, cind am marcat 10 ani de la infiintarea Clinicii de Cardiologie Medicala din cadrul Centrului de Cardiologie Iasi. Mai mult, implantarea unui defribilator se poate coordona cu resincronizarea cardiaca. Aceasta metoda este recomandata la pacienti cu insuficienta cardiaca grava si cu tulburari de contractilitate a ventriculului sting.

  Tehnica a fost practicata in premiera la Iasi cu aceeasi ocazie jubiliara“, a declarat prof. dr. Catalina Arsenescu Georgescu. 

  Pacemaker-ii se pot recupera si se pot reutiliza

  Un astfel de stimulator are o durata de „viata“ intre 5-7 si chiar 10 ani. Ele au capacitatea de programare a parametrilor de functionare. Daca aceasta programare este facuta in modalitatea optima de consum minim al bateriei atunci si durata de viata a aparatului este mai mare.

  Exista situatii - cel mai adesea - in care aparatul sta in asteptare. El intervine doar cind apare un moment critic si emitind socuri electrice asigura frecventa cardiaca asemanatoare cu cea normala.

  „As vrea insa sa precizez un lucru. Exista o practica internationala: acesti pacemaker-i se pot recupera si prin sterilizare perfecta se pot reutiliza. Pacientii care necesita pacemaker-i sint in general de virsta a treia. In aceste conditii este firesc sa se puna problema recuperarii acestor aparate in cazul decesului unui pacient care a avut pacemaker. Astfel incit in protocolul semnat de pacient este mentionat acest lucru. Si nu trebuie sa se supere nimeni pnetru ca ar fi pacat ca de acel aparat sa nu beneficieze altcineva“, explica prof. dr. Catalina Arsenescu Georgescu. 


  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Joaca de-a reforma

  Cătălin ONOFREI

  Joaca de-a reforma

  Îmi aduc aminte că aţi promis o Românie normală la cap, la inimă şi la trup!

  Filmuletul zilei

  opinii

  Make Romania Great Again!

  Briscan ZARA

  Make Romania Great Again!

  A fost vreodată România noastră grandioasă, a fost vreun moment din istorie la care ne putem raporta şi care poate fi luat drept exemplu de reuşită, de „aşa da”? Poate cineva spune că o anumită perioadă a fost cea mai apropiată de nivelul albastru al satisfacţiei dintre toate? A existat un moment la care să ne raportăm şi să zicem: „Nu mai e cum a fost atunci când eram cei mai şmecheri, când călăream valul, când eram temuţi, respectaţi, apreciaţi la adevărata valoare”?

  Bunul păstor

  Mihai DORIN

  Bunul păstor

  A plecat la Domnul mult prea devreme, la o vârstă la care un îndrumător spiritual îşi desăvârşeşte misiunea creştină, Prea Sfinţitul Florentin Crihălmeanu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla. Clujenii ne-au oferit cu acest prilej o lecţie de dragoste şi civilizaţie, prin felul în care au înţeles să-şi arate preţuirea pentru blândul păstor, care în cei peste 23 de ani de slujire a cucerit inimile credincioşilor. Şi nu au fost doar cei greco-catolici, aşa cum eu însumi am înţeles cu ani în urmă, atunci când l-am cunoscut, ci deopotrivă ortodocşi ori romano-catolici. 

  Un chip pururi adorat

  Nichita DANILOV

  Un chip pururi adorat

  A luminat ea, femeia, vreodată, inima lui bântuită de disperare şi dorinţă de moarte? În întunecatele clipe ale existenţei sale, şi-a adus oare aminte Eminescu de trecerea Veronicăi prin viaţa sa? Sau a fost şi ea o dezamăgire pustiitoare, cum deseori e existenţa oricăruia dintre noi pentru un altul? A fost ea picătura de neant ce a umplut paharul suferinţei sale sau stropul de lumină ce i-a împrăştiat, fie şi pentru o clipă, întunericul?

  pulspulspuls

  Unde-s ieşenii din scandalul intern din PNL? Or fi ăia ascunşi după draperie?

  Unde-s ieşenii din scandalul intern din PNL? Or fi ăia ascunşi după draperie?

  Iată, stimaţi telespectatori, că iarăşi pică ieşenii de papagal în politichia care se face la Bucureşti.

  Caricatura zilei

  Febra

  Editia PDF

  Bancul zilei

  In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

  Parteneri

  Alte ziare locale

   Intrebarea zilei

   Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.