Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Cum luam medicamentele?

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Dulapiorul cu medicamente al familiei dumneavoastra  este mai mult ca sigur supraincarcat cu o multime de medicamente comune, impotriva tuturor bolilor, de la febra si dureri in git pina la dureri si boli diverse, atit ale copilului cit si ale dumneavoastra, ale parintilor.

    Dar, administrarea acestor medicamente in doze necorespunzatoare sau la momente nepotrivite poate avea consecinte neplacute pentru copii. De aceea, este foarte important sa cunoasteti cit mai multe despre modul de administrare a medicamentelor la copii."Regula cea mai importanta ar fi sa cititi cu atentie instructiunile de administrare, inainte de a cumpara un medicament nou, inainte de a-l administra copilului dumneavoastra. Si chiar in timp ce masurati doza ce va fi administrata.

    Urmati cu minutiozitate instructiunile de administrare pentru a fi siguri ca administrati copilului doza corespunzatoare virstei si greutatii sale corporale. Daca nu intelegeti instructiunile, ceea ce este uneori o problema in special in cazul medicamentelor prescrise de doctor, mai bine rugati farmacistul sau medicul pediatru sa va explice instructiunile de administrare a acestor medicamente", spune farmacist Gabriela Streit, presedintele Colegiului Farmacistilor Iasi.

    Antibioticele creeaza cele mai mari necazuri

    Cele mai mari probleme le ridica antibioticele. Acestea se iau numai pe baza de prescriptie medicala obtinuta de la medicul de familie sau specialist. Acestia pot stabili in urma unui consult exact antibioticul specific pentru afectiunea de care suferim. Asta in cazul in care antibioticul este necesar.

    "Fiecare antibiotic are un anumit spectru si este recomandat pentru anumite boli. De obicei, bolnavul vine in farmacie si cere un antibiotic fie pentru abces dentar, amigdalita sau chiar viroza. Oamenii nu stiu insa ca atunci cind apeleaza la automedicatie si iau antibiotice fara sa fi consultat un medic, daca acestea nu-l ajuta deloc,  apare rezistenta la respectivul tip de antibiotic. Iar, cind realmente ar trebui sa-l foloseasca, acesta nu mai are efect. Daca se intimpla acest lucru, este indicat sa se faca o antibiograma, investigatie ce  arata sensibilitatea - antibioticul la care pacientul reactioneaza cel mai bine. Tocmai de aceea, nu e indicat ca atunci cind avem o banala raceala sa ne imbuibam singuri cu antibiotice. Antitermicele, antitusivele, antigripalele sint mai indicate in aceste cazuri", explica Gabriela Sterit.

    Doza: in functie de virsta, greutate sau alte afectiuni ale pacientului

    Multe persoane nu stiu ca antibioticele pot crea si aspecte secundare. Doza se recomanda in functie de virsta, greutate sau alte afectiuni pe care le are acel pacient. Unele antibiotice nu sint recomandate in cazul bolnavilor care iau anumite medicamente pentru afectiuni cardiace, de exemplu.

    Foarte important este si un alt aspect: flora microbiana, odata cu un tratament indelungat cu antibiotice, este afectata. De aceea, e bine ca aceasta sa fie protejata de o vitamina din complexul B.

    Deci, concomitent cu administrarea tratamentului cu antibiotice, trebuie luate si vitamine din complexul B. Acestea pot fi inlocuite si cu un iaurt sau un pahar cu lapte, inghitite cu putin timp inainte de administrarea antibioticului. Ele actioneaza ca un pansament gastric si protejeaza flora microbiana. Altfel se poate ajunge uneori la candidoze pe tot traiectul gastrointestinal pina in traiectul genital. In urma tratamentului indelungat cu antibiotice, foarte frecvent din cauza afectarii florei microbiene - apare candida - o ciuperca de care scapi foarte greu. Aceasta este foarte dureroasa - daca a afectat regiunea bucala, nici nu poti minca de durere. De aceea, pentru a preveni aparitia candidei, in unele cazuri medicii recomanda odata cu tratamentul antibiotic si un antimicotic.

    Acestea sint si motivele pentru care este cel mai indicat sa luam antibiotice numai in urma unui consult, prescrise de medicul de familie sau medicul specialist.

    Tratamentul trebuie urmat pina la capat

    Am luat doua zile antibiotice, mi-a trecut febra, durerea de git, gata, am scapat. Nu mai inghit nici o tableta. M-am vindecat! Total gresit. Tratamentul cu antibiotice, ca de altfel orice tratament prescris de medic, trebuie urmat pina la capat, chiar daca simptomele dispar.

    "Exista o problema si in ceea ce priveste administrarea antibioticelor. Dupa ce medicul a prescris doza zilnica necesara tratamentului, pacientul, vazind ca dupa un timp simptomele cedeaza - durerea sau febra - inceteaza sa mai ia medicamentele. Insa, e foarte important sa se faca tratamentul cu antibiotic pina la capat, chiar daca simptomele au disparut. Pentru a avea efect, un tratament cu antibiotic trebuie sa dureze minimum trei zile - maximum o saptamina. Ca sa-si faca intr-adevar efectul", atentioneaza  farmacist Gabriela Streit.

    Reguli de care este bine sa tineti cont atunci cind dati medicamente copiilor

    * Cititi cu atentie numerele din instructiunile de administrare pentru a nu dubla sau injumatati din graba doza corecta. Cind sinteti grabiti, este usor sa confundati "1/2" cu "2" si invers. 

    * Nu administrati medicamente in doze concentrate destinate bebelusilor, unui copil mai mare (in special picaturi pentru copii care contin acetaminofen). Aceste picaturi sint in general mai puternice decit picaturile destinate copiilor putin mai mari. 

    * Trebuie sa cunoasteti greutatea precisa a copilului dumneavoastra, deoarece dozele de medicamente comune (si chiar de antibiotice prescrise) pentru copii sub 2 ani sint bazate pe greutatea copilului si nu pe virsta acestuia. Ar fi util ca in dulapiorul cu medicamente sa pastrati o hirtie pe care sa fie trecuta greutatea precisa a copilului. In caz ca cele mai recente cintariri ale copilului sint vechi de citeva saptamini, le puteti folosi pe cele de la ultima vizita la medic. O alta posibilitate ar fi sa va cintariti cu copilul in brate pe un cintar obisnuit de baie si apoi sa scadeti din greutatea totala greutatea dumneavoastra. 

    * Agitati sticlutele cu medicamente lichide inainte de a le administra copilului, daca acest lucru este mentionat in instructiunile de administrare. In acest fel sinteti siguri ca toate ingredientele sint uniform distribuite si copilul nu va primi prea mult sau prea putin din aceste ingrediente. 

    * Nu confundati "lingurita" (in engleza cu prescurtarea tsp sau t) cu "lingura" (in engleza cu prescurtarea TBSP sau T), caci "nu exista nici un medicament din care copilul dvs. sa aiba nevoie de o lingura intreaga" Deci, pentru copii nu ginditi dozele in linguri, ci in lingurite. 

    * Nu faceti aproximari ale dozelor prescrise, in caz ca seringa sau pipeta nu sint calibrate la dozele prescrise. Daca seringa/pipeta nu este gradata in unitatile prescrise pe instructiunile medicamentului, este mai bine sa folositi o masura gradata si pentru viitor sa cumparati o seringa/pipeta gradata in mod corespunzator. Nu uitati ca 1 ml (mililitru) a 1 cm3 (centimetru cub). 

    * Nu-i administrati copilului o doza mai mare decit este mentionata pe eticheta sau in instructiunile de administrare. Chiar daca copilul are o raceala mai puternica, o infectie la ureche sau dureri in git si febra, mai mult medicament nu inseamna vindecare mai rapida, caci dozele sint bazate pe cantitatea de medicament care este sigura pentru copil si nu pe severitatea bolii. Daca bebelusul nu poate sau nu vrea sa ia doza de medicament prescrisa, din cauza ca vomita, este bine sa instiintati doctorul despre aceasta. Medicul  poate alege in acest caz o alta modalitate de administrare a medicamentului - prin injectie, supozitor etc.  

    *  Daca bebelusul vrea sa scuipe medicamentul, folositi degetul pentru a-i deschide gura si apoi lasati degetul in gura lui pina va inghiti medicamentul.

    * Daca simptomele copilului nu se amelioreaza dupa o administrare de durata a unui anumit medicament, cititi din nou instructiunile si, daca ati depasit limita de timp sigura in administrarea acelui medicament, este recomandabil sa mergeti cit mai repede la medicul pediatru. Pe de alta parte, pentru ca bebelusul sa beneficieze de intregul efect al antibioticelor prescrise de medic, continuati sa i le administrati cit timp v-au fost prescrise de doctor, chiar daca copilul pare in totalitate restabilit. In caz contrar, nu puteti fi siguri ca infectia a disparut in totalitate. 

    * Medicamentele comune, pentru care nu este necesara prescriptie pot fi folosite doar in cazul unor manifestari usoare cind copilul are o raceala, dar si atunci numai cu acordul medicului pediatru. 

    * S-ar putea sa descoperiti ca bebelusul refuza sa ia un medicament, mai ales daca acesta nu are un gust prea bun. In acest caz, puteti adauga putin zahar sau suc la medicament in timpul administrarii lui, dar in nici un caz nu puneti medicamentul in laptele sau sucul pentru copil. Daca copilul nu bea tot laptele sau sucul, atunci nu va lua si doza necesara de medicament. 

    * Aceste reguli, mai ales cele privind dozajul si respectarea modului de administrare a medicamentelor,  trebuie aplicate si cind este vorba de tratamentul aplicat unui adult.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri