Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

De ce ne lasa ochii la batrinete

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Cauzele afectarii vederii 

    * Glaucomul

    „Acesta reprezinta o cauza majora de orbire. Foarte pe scurt, glaucomul este o boala care afecteaza progresiv nervul optic (putind avansa pina la moartea acestuia), din cauza unei presiuni intraoculare crescute care exercita compresie asupra retinei si fibrelor nervului optic. Faptul ca exista si cazuri de glaucom cu presiune intraoculara normala demonstreaza ca mecanismul de actiune al acestei boli este foarte complex", spune dr. Irinel Zavate, directorul Policlnicii nr. 1 Iasi.

    * Cataracta

    Aceasta e o afectiune specifica virstei a treia. Ea poate aparea in functie de cauza atit la copii cit si la adulti.

    „Ea reprezinta opacifierea unei lentile din ochi (numita cristalin) care in mod normal este transparenta. Din cauza aceasta, razele de lumina nu mai pot patrunde in ochi pentru a forma imaginea pe retina. In afara incetosarii vederii la distanta si/sau la aproape, mai apare sensibilitatea la lumina, iar culorile sint mai estompate, mai fade. Aproximativ jumatate dintre persoanele cu virsta peste de 60 de ani au cataracta mai mult sau mai putin avansata", arata dr. Irinel Zavate.

    * Infectii si inflamatii

    Infectiile, inflamatiile, leziunile corneei (prima lentila a ochiului), eroziuni corneene, keratite, ulcere - toate acestea sint afectiuni care netratate rapid si corespunzator se pot complica si pot duce la pierderea partiala sau totala a vederii. „Ele nu pot trece neobservate pentru ca sint insotite de o simptomatologie «zgomotoasa»: ochi rosu, durere (care poate varia de la senzatia de corp strain pina la durerea propriu-zisa), lacrimare si sensibilitate la lumina", mentioneaza dr. Zavate.

    * Dezlipirea de retina

    „Este o afectiune grava, care are multiple cauze: de la traumatisme, lovituri, miopie pina la unele boli oculare care se pot complica cu dezlipire de retina. Se insoteste cu scaderea vederii, dar si cu alte simptome: puncte plutitoare, «flash-uri» luminoase, o senzatie de val intr-o parte a cimpului vizual etc. Este necesara prezentarea cit mai rapida la medic, deoarece tratamentul chirurgical precoce are rezultate vizuale bune", subliniaza dr. Zavate. 

    * Degenerescenta maculara legata de virsta

    „Este o boala care afecteaza aria maculara (zona centrala a vederii) si care apare de obicei la persoanele de peste 50 de ani. Se caracterizeaza prin pierderea vederii centrale, prin vedere incetosata, distorsionata si prin estomparea culorilor (apar fade). Aceasta afectiune reprezinta si ea o cauza majora de pierdere ireversibila a vederii la persoanele de virsta a treia, iar dintre factorii favorizanti fumatul este incriminat. In formele incipiente de boala, s-au imaginat tratamente care stopeaza evolutia bolii. In formele deja instalate, tratamentul este pur paliativ", completeaza dr. Irinel Zavate.

    * Problemele de ochelari

    „Acestea constau in vicii de refractie necorectate sau corectate necorespunzator. In plus, dupa 40 de ani, apare presbiopia (dificultate in focalizarea obiectelor aflate la 25 -30 cm de ochi, adica la distanta de scris si de citit), motiv pentru care persoanele ce depasesc aceasta virsta au de obicei nevoie de ochelari pentru aproape (ochelarii de virsta)", adauga dr. Zavate.

    * Diabetul zaharat

    Este o boala sistemica ce poate afecta si vederea (poate duce la cataracta, glaucom sau retinopatie diabetica). Retinopatia diabetica este o afectiune foarte grava, care netratata poate duce la pierderea vederii (reprezinta o cauza comuna de orbire intre 20 si 65 ani). Se intilneste mai frecvent in diabetul de tip I - insulino-dependent - (40% din cazuri) decit in diabetul tip II (20% din cazuri).

    „Retinopatia diabetica are mai multe stadii de evolutie si, in final, pierderea vederii se produce prin afectarea retinei (o structura extrem de complexa a ochiului, la nivelul careia se primesc informatiile vizuale si are loc procesarea imaginilor). Simptomele pot varia: de la afectarea vederii nocturne si a perceptiei culorilor, pierderea claritatii vederii, prezenta punctelor «plutitoare» pina la perioade de incetosare a vederii sau scadere brutala si severa a acesteia. Studiile efectuate arata ca mentinerea sub control a valorilor glicemiei (diabetului) scade mult riscul aparitiei acestei afectiuni. Este foarte important ca toate persoanele diagnosticate cu diabet sa se prezinte anual la un consult oftalmologic pentru a se stabili daca exista sau nu retinopatie diabetica. Din momentul in care aceasta complicatie a aparut, pacientii vor fi indrumati spre cabinete specializate, unde vor fi luati in evidenta si vor fi chemati periodic la control, iar daca va fi nevoie, li se va face tratament cu laser (pentru stoparea evolutiei bolii). Oftalmologul poate prescrie si un tratament pentru ameliorarea circulatiei sangvine la nivelul retinei", specifica dr. Zavate.

    * Nevrita optica

    Este o inflamatie a nervului optic care apare de obicei in boli generale: viroze, focare de infectie, boli neurologice. Tratamentul trebuie instituit de urgenta, neglijarea lui putind duce la pierderea definitiva a vederii.

    Simptome care ar trebui sa ne aduca la medic

    * Daca observi o scadere de vedere, nu ezita sa te prezinti la un consult oftalmologic. Cauzele pot fi variate, unele chiar foarte severe. 

    * Daca vederea centrala (la citit) s-a deteriorat (desi ai ochelari), trebuie sa mergi la medic. La persoanele peste 50 de ani, poate aparea degenerescenta maculara, legata de virsta, boala care evolueaza progresiv si duce la pierderea vederii centrale. 

    * Daca vezi un val sau o pata neagra intr-o parte a cimpului vizual, aceasta poate fi o dezlipire de retina, motiv pentru care trebuie sa te prezinti de urgenta la medicul specialist oftalmolog sau la camera de garda a unui serviciu de oftalmologie. 

    * Daca vederea periferica (laterala) nu mai este buna - acest defect se dezvolta lent, chiar pe o perioada de mai multi ani, iar pacientul constientizeaza intimplator acest lucru (cel mai usor este de depistat la soferi, care nu mai vad in oglinzile laterale). Pierderea vederii periferice poate semnifica afectarea nervului optic, fie prin glaucom, fie prin atrofie optica de alta cauza. 

    * Daca ochiul este rosu si iritat tot timpul, trebuie sa te vada un oftalmolog, pentru ca sint mai multe afectiuni responsabile de aceste simptome - de la alergii la infectii severe (care, netratate, pot duce la pierderea vederii) si pina la atac de glaucom. Purtatorii de lentile de contact care au astfel de simptome trebuie sa intrerupa portul lentilelor si sa se prezinte de urgenta la medic. 

    * Nu ezita sa mergi urgent la medic daca observi ca dintr-o data: vezi in ceata, nu mai suporti lumina (ai fotofobie), lacrimezi abundent, nu mai percepi culorile si nici contrastele, vederea si-a pierdut claritatea. In urma examenului oftalmologic complet, medicul iti poate spune daca este vorba despre o problema serioasa sau nu si ce trebuie sa faci in continuare.

    Un motiv in plus sa te lasi de fumat!

    „Fumatul dauneaza sanatatii ochilor?". Ei bine, raspunsul este „Da!". Principalul efect al tutunului se exercita la nivelul vaselor mici de singe din ochi (capilarele sangvine) prin scaderea fluxului de singe la nivelul acestora si prin astuparea lor cu mici cheaguri de singe. In plus, fumatul elibereaza in organism asa-numitii radicali liberi de oxigen care afecteaza celulele normale ale ochiului, ducind la aparitia mai multor afectiuni.

    Asadar, fumatul este considerat un factor favorizant al urmatoarelor boli:

    Degenerescenta maculara legata de virsta - studiile efectuate arata ca cel putin un sfert din cazuri sint cauzate de fumat;

    Glaucomul - fumatul influenteaza negativ circulatia sangvina de la nivelul nervului optic;

    Nevrita optica - exista si „nevrita optica alcoolo-tabagica", stare care duce la afectarea nervului optic prin proasta nutritie a acestuia, cauzata de excesul de alcool si de tutun;

    Retinopatia diabetica - studiile medicale arata ca incetarea fumatului ajuta la oprirea progresiei bolii.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri