vineri, 20.05.2022
Enurezis este termenul medical pentru accidentele diurne sau nocturne (incontinenta urinara) ale copilului mai mare de 5-6 ani. Majoritatea copiilor se pot mentine uscati pe durata noptii pina la 3-5 ani.
„Desi parintii unui copil cu enurezis sint ingrijorati, in 90% din cazuri nu exista probleme fiziologice. 15% dintre copiii cu virste cuprinse intre 4-12 ani continua sa ude patul noaptea; frecventa este mai mare printre baieti. Problema poate persista la circa 3% din cazuri peste 15 ani. Enurezisul nu este insa o boala, ci un simptom, care de cele mai multe ori e cauzat de dezvoltarea mai lenta a controlului vezicii urinare. Multi dintre copiii cu enurezis au un somn profund. Enurezisul nu este o problema de comportament, copiii nu fac pe ei in mod intentionat", explica prof. dr. Ovidiu Brumariu, seful Clinicii de Nefrologie din cadrul Spitalului de Copii „Sf. Maria" Iasi.
Stres emotional
Enurezisul este de 2 tipuri: nocturn - accidentele au loc noaptea, in pat, si diurn - accidentele au loc de-a lungul zilei. Enurezisul nocturn este si el de doua feluri: primar - atunci cind copilul nu si-a dezvoltat niciodata complet un control asupra vezicii urinare pe timpul noptii; secundar - atunci cind copilul uda accidental patul pe timpul noptii dupa ce a reusit sa aiba control asupra vezicii urinare pentru 6 sau mai multe luni.
„Acest enurezis secundar este de obicei asociat cu o perioada de stres emotional cauzat de nasterea unui frate/unei surori sau de problemele aparute la scoala. Uneori, enurezisul secundar poate fi un semnal de alarma in cazul unei anomalii fiziologice. Pentru a lua in considerare existenta enurezisului nocturn, trebuie sa existe cel putin doua accidente pe luna la copiii intre 3-6 ani si cel putin un accident pe luna la cei peste 6 ani. Somnambulismul insoteste uneori aceste accidente nocturne", mentioneaza prof. dr. Ovidiu Brumariu.
Acesta explica de ce apare enurezisul nocturn: in vezica urinara se stringe urina; la un moment dat insa, cind aceasta se umple, centrii nervosi de la nivelul peretelui trimit mesaje la creier, care spun ca este necesara golirea. Chiar in cazul in care copilul doarme si creierul nu receptioneaza mesajul, vezica urinara tot se va goli.
Diagnostic
Parintii ingrijorati de copilul care se uda accidental pot consulta medicul de familie/pediatrul. Medicul va dori sa afle mai intii care este rutina copilului de folosire a toaletei pe timpul zilei si noptii. Apoi va face o examinarea fizica generala si va recomanda analiza de laborator a urinei. Desi majoritatea copiilor care uda patul sint sanatosi, medicul va exclude mai intii posibilitatea unor probleme la nivelul tractului urinar si vezicii urinare.
De asemenea, medicul va intreba probabil cum decurg lucrurile pentru copil acasa si la scoala. Medicul va pune intrebari legate de viata de familie deoarece tratamentul poate depinde de schimbarile care au loc acasa.
„Intotdeauna trebuie exclusa o cauza organica care ar favoriza aparitia emisiilor involuntare de urina: in primul rind, o malformatie a aparatului urinar sau o afectiune renala (de exemplu, infectie de tract urinar, obstructie de cai urinare, malformatie renala etc.); malformatii la nivelul coloanei vertebrale lombare; diabet zaharat si diabet insipid in care exista atit ingestie exagerata de apa, cit si eliminare de urina in cantitate importanta; epilepsia in care o criza epileptica neobservata de parinti ar putea fi insotita de emisie involuntara de urina; este cazul crizelor din timpul noptii la un pacient nediagnosticat cu boala convulsivanta", spune prof. dr. Brumariu.
Tratamente recomandate
Majoritatea copiilor depasesc perioada accidentelor nocturne fara tratament, iar decizia in cazul stabilirii acestuia se face numai de comun acord cu medicul. Exista 2 tipuri de tratament: prin terapie psihologica si cu ajutorul medicamentelor. Terapia psihologica il ajuta pe copil sa inteleaga cum sa evite sa ude patul noaptea si acesta include mai multe optiuni.
Masuri care pot ajuta
* restrictia de lichide cu 2 ore inainte de culcare;
* folosirea unui sistem de alarma cind patul se uda - il va determina pe copil sa raspunda la timp senzatiei de urinare pe timpul noptii (metoda se poate aplica dupa 6-7 ani, cind copilul intelege ca are o problema, este eficace in 70% din cazuri si trebuie folosita cel putin inca 3-4 saptamini dupa ce copilul nu-si mai uda patul);
* incurajarea copilului sa se pastreze uscat - prin laude sincere sau prin oferirea unor premii pentru noptile fara accidente;
* schimbarea asternutului de catre copil, atunci cind il uda;
* antrenamentul vezicii urinare - copilul sa exerseze sa-si tina urina pentru un timp din ce in ce mai indelungat.
* obligatia de a urina inainte de culcare si la o ora jumatate dupa ce copilul a adormit, moment in care va fi trezit pentru a constientiza actul mictiunii;
* recompensele: copilul isi va face un calendar in care isi va nota succesele si insuccesele, va fi recompensat pentru fiecare succes, dar nu va fi pedepsit pentru insuccese;
* va trebui sa-si spele lenjeria de pat sau intima pe care a murdarit-o;
* educatia sfincteriana: este importanta in cazul unei „vezici iritabile" sau cu capacitate mica, copilul va invata sa urineze la intervale regulate in prima zi din jumatate in jumatate de ora, a doua zi din ora in ora, a treia zi la o ora jumatate si astfel treptat sa mictioneze la 3-4 ore.
Medicatie doar la recomandarea medicului
„Tratamentul medicamentos poate fi recomandat de medic in cazul in care copilul are mai mult de 7 ani si daca terapia psihologica nu a dat rezultate. Medicamentele nu sint o metoda de vindecare pentru enurezis, dar copilul care merge intr-o excursie sau doarme peste noapte in alta casa se simte mult mai in siguranta daca le are la indemina. Unele medicamente maresc capacitatea de stocare a urinei la nivelul vezicii urinare, altele ajuta rinichii sa produca mai putina urina.
Dintre medicamentele recomandate pentru tratamentul enurezisului fac parte: desmopresina (sub forma de tablete sau spray nazal, eficace pe termen scurt, ajuta copilul sa produca mai putina urina, se administreaza inainte de culcare, are putine efecte secundare); imipramina (folosita ca antidepresant la adulti, imbunatateste functionarea vezicii urinare, dar nu se ia mai mult de trei luni, efectele secundare includ modificari de comportament si poate fi fatal in cazul supradozarii); oxibutinina (recomandata mai ales in cazul enurezisului diurn, cind vezica urinara se contracta chiar daca nu este plina).
Subliniez inca o data ca aceste medicamente pot fi administrare numai in urma unui control si la sfatul medicului. Tratarea enurezisului se poate face si prin combinarea terapiei psihologice cu medicamentele, de multe ori aceasta dind mai usor rezultate pozitive decit terapia singura", subliniaza prof. dr. Ovidiu Brumariu.
Cauzele enurezisului
Cauzele enurezisului sint inca necunoscute, dar exista anumiti factori despre care se stie ca pot determina aparitia acestuia:
* volumul vezicii urinare - enurezisul poate aparea la cei cu vezica mica;
* mostenirea genetica - copiii parintilor care au udat patul in copilarie tind sa aiba aceeasi problema la rindul lor;
* infectii - aparitia unei infectii localizate la nivelul rinichilor sau vezicii urinare poate duce la enurezis;
* constipatia - aceasta poate duce la pierderea de urina;
* hormonul antidiuretic - copiii care uda patul pot avea un nivel scazut din acest hormon, care afecteaza cantitatea de urina produsa - in acest caz se produce mai multa pe durata noptii decit ar fi normal;
* intirzierea in crestere si dezvoltare - sistemul nervos la unii copii este inca imatur ca sa poata raspunde la comenzile vezicii pline;
* somn greu - desi medicii nu-l considera un factor, in unele cazuri poate juca un rol important;
* dieta - produsele lactate, citricele, ciocolata si in general alimentele bogate in zahar sau coloranti sint iritante;
* factorii psihologici si sociali - de cele mai multe ori cauzele aparitiei enurezisului nu sint legate de problemele emotionale; si totusi, o parte din copiii care uda patul tind sa fie mai sensibili si mai putin increzatori in ei insisi decit ceilalti.
Fara critici sau pedepse
Parintii trebuie sa discute deschis cu copilul cind acesta isi uda asternutul noaptea sau face pe el ziua, dupa o anumita virsta. Trebuie sa-l asigurati ca nu este bolnav si aceasta problema se poate rezolva. Laudati toate semnele de imbunatatire si toate eforturile copilului de a scapa de ea. Nu il acuzati, nu il criticati sau pedepsiti si nu-i vorbiti urit atunci cind copilul continua sa se ude accidental.
Cuvinte cheie:
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Lăcrămioara Perijoc, medaliată cu argint la CM de box de la Istanbul
Investitorii la bursă vor plăti impozit de numai 1%, începând de anul viitor
Regatul Unit respinge noua “comunitate politică europeană” a lui Macron
Un Mercedes de epocă din 1955 a fost vândut cu suma record de 135 de milioane de dolari
Rusia renunță la blocada din Marea Neagră, după ce rachete Harpoon ale SUA ajung la ucraineni
(VIDEO) Artileria ucraineană lovește cu mare precizie: a distrus pozițiile de mortiere ale rușilor
(FOTO) Maşină condusă de un ucrainean, răsturnată la Strunga
Crima de la Oneşti, dezvăluiri şocante în instanţă: Soţia a poruncit „să-i omoare pe toţi!”
(VIDEO) A început Catedral Music Festival. Cine cântă vineri seară
Maia Sandu i-a cerut lui Macron ajutor în confiscarea proprietăților lui Plahotniuc din Franța
Ce reprezintă sculpura ucraineană din Piaţa Unirii: „O amuletă de protecţie a Iaşului”
Variola maimuţei se răspândeşte cu viteză în Portugalia şi Spania
Mii de narcise sălbatice au înflorit la Sălaşu de Sus, în vecinătatea Retezatului
Pentagonul avertizează că va fi dificil ca Rusia să fie scoasă afară din Donbas
EXCLUSIV: Accident şocant în CUG: A scos capul din canal şi a fost ucis de o maşină (FOTO- UPDATE)
Timiş: Un şofer de 71 de ani a decedat după ce a accidental mortal un motociclist
Medic: Efectul Angelina Jolie se vede și în România. Care sunt soluţiile
Iași: Trafic de influenţă pentru o locuinţă de la stat. 7500 euro mită
(FOTO) Maşina Zoiei Ceauşescu, vândută la licitaţie la 20.000 de euro. Cadou de la dictatori
Duminică încep calificările la Iași Tennis Trophy. Concurenţi din şapte ţări
Începe programul "Litoralul pentru toţi". Cazare cu 34 de lei pe noapte
Atenţie dacă mergeţi la munte în zona Sucevei: Persoană muşcată de viperă
Ucrainenii estimează că cel puţin 28.700 de soldaţi ruşi au murit de la începutul războiului
Tribunal internaţional special pentru crimele de război din Ucraina
Sergentul rus Vadim Şişimarin, judecat cu privire la crimă de război în Ucraina, pledează nevinovat
Nepotisme ca-n balcani la naţionala Olandei. Ronald Koeman l-a ales secund pe fratele său Erwin
Şeful Fiscului insinuează că salariile din cadrul instituţiei ar fi cam mici: maxim 6.200 lei net
ZdI TV: Război în Ucraina, furtună în lume. Alexandru Lăzescu despre reaşezările marilor puteri
Percheziții acasă la interlopul Adrian Corduneanu. A fost săltat pentru amenințări
O căruţa a “aterizat” în Bahlui. Incidentul s-a petrecut în Brătuleni (FOTO)
Preşedintele ANAF este nemulţumit că angajaţii din subordine sunt în vârstă
Premierul Nicolae Ciucă laudă administraţiile liberale şi Clujul. “Am să cer licenţă pentru export”
Formaţia Atletico Mineiro a stabilit un record în Copa Libertadores: 18 meciuri fără eşec
Festivalul Național de Folclor „Constantin Arvinte”, Iași, 24 - 27 mai 2022 (P)
Români care câştigă bani din notarea într-un caieţel a preţurilor mărfurilor din magazine
Cântăreaţa Rihanna, în vârstă de 34 de ani, a devenit mamă. Ea a născut un băieţel
Un microbuz Mercedes a izbit violent un BMW: cinci persoane au fost rănite
Ion Barbu, ”Îmblânzitorul de pietre”, vine la ArtEast Gallery
Cercetătorii au descoperit cum să comunice cu oamenii în timp ce aceștia dorm și visează
Cum vrea Twitter să combată dezinformarea legată de conflictul din Ucraina
Suspans la PSG. Mbappe va anunţa duminică dacă rămâne sau pleacă
Ucraina va primit rachete avansate anti-navă din SUA pentru a lupta împotriva blocadei ruseşti
Asistentul medical care s-a bătut cu poliţiştii locali ieşeni va sta 30 de zile după gratii
Românii au intrat în economiile din bănci şi fonduri mutual: aproape un miliard numai în martie
Modern, clasic, elegant - mobilier de baie cu personalitate de la Orsini Mobili (P)
Agresorii ruşi se plâng că mai multe comisariate militare au fost atacate cu cocktailuri Molotov
Preţurile petrolului au revenind pe creştere după pierderi mari
Particulele de aer poluat din creierele tinerilor, asociate cu Alzheimer și Parkinson
Pavel LUCESCUNimic de salvat |
Alexandru CĂLINESCUSimple notaţii |
Neculai SEGHEDINTencuiala antiseismică |
George PLEȘULove story la “om la lună” |
PULSUnde a dispărut de-o vreme şi de ce madam Şoşo, cea mai cu greutate sinatoare de Iaşi |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.