joi, 19.05.2022
Prof. dr. Viorel Scripcariu, Clinica a III-a Chirurgie, Spitalul "Sf. Spiridon" Iasi: "In primul rind, ca sa se poata recomanda un tratament eficient pentru hemoroizi, mai intii trebuie pus corect diagnosticul. Aceasta presupune ca hemoroizii sa fie incadrati exact in gradul de evolutie. Diagnosticul corect tl poate pune un chirurg cu experienta in domeniu. Hemoroizii au diferite grade de evolutie si putem vorbi de tratament eficient daca se stabileste corect gradul lor de evolutie. Tratamentul difera in functie de gradul hemoroizilor.
Gradul I
In cazul hemoroizilor de gradul I, vorbim de o simptomatologie redusa la inceput. Pot fi mici singerari sau poate fi doar un disconfort, un usor prurit (n.r - mincarime). Boala este doar la inceput si hemoroizii nu au coborit din canalul anal spre exterior. Extrem de rar, hemoroizii de gradul I necesita tratament. In astfel de situatii se recomanda doar regim alimentar bogat in fibre care sa combata constipatia. Atentie: nu e suficient sa consumam doar fructe si legume. O alimentatie bogata in fibre inseamna sa se manince zilnic fulgi de porumb, secara, ovaz etc; in supermarketuri se gasesc diverse sortimente de fulgi. Pentru a evita constipatia e obligatoriu ca dimineata si seara sa se consume cite un bol cu fulgi alaturi de un pahar cu lapte. Acesta este regimul cu fibre care ajuta la evitarea constipatiei. De asemenea, trebuie evitat pe cit se poate si sedentarismul. In acest se sens, zilnic se pot face citeva exercitii fizice sau plimbari. Nu trebuie uitata nici obezitatea, fiind indicat pe cit posibil sa se elimine surplusul de greutate.
Gradul II
In acest stadiu hemoroizii incep sa devina mai "exprimati"; inca nu coboara din canalul anal, dar pot provoca singerari mai frecvente, dureri, disconfort. Poate aparea si un episod acut, o tromboza ( n.r. - un cheag de singe pe vasul hemoroidal). Un hemoroid este o dilatatie venoasa; daca se formeaza un cheag de singe inauntru - tromboza - se intrerupe comunicarea cu circulatia si apare procesul inflamator, disconfortul, durerea. In caz de tromboza, vindecarea este mai rapida atunci cind cheagul se extrage in primele 24 de ore de la formare. Daca pacientul nu ajunge la medic in primele 24 de ore de la fomarea cheagului, trebuie urmat un tratament cu medicatie si pomezi, iar vindecarea este mai lenta. Pentru hemoroizii de gradul II se pot face si interventii chirurgicale mici, in cabinete particulare, poiliclinici. Ma refer la ligaturile elastice care se aplica la baza hemoroidului. Datorita acestor ligaturi, nu mai exista circulatie si, in timp, hemoroidul se necrozeaza, se ischemiaza si dispare. Procedeul nu este dureros.
In stadiile I si II nu este nevoie de operatie
Pentru stadiile mici - I sI II - este important sa prevenim evolutia hemoroizilor, sa se ajunga cit mai tirziu la stadiile III sau IV cind este nevoie de interventie chirurgicala. Hemoroizii de gradul I si II pot fi tinuti sub control toata viata, urmindu-se un regim alimentar bogat in fibre, combatind constipatia si sedentarismul.
Cind este necesar tratamentul cu medicamente si pomezi
Referitor la medicatie exista mai multe optiuni, iar tratamentele se utilizeaza atunci cind apare un eveniment acut. Pot fi utilizate venotrofice, in patologia hemoroizilor existind o acumulare de singe ca si la varice. Pe linga dieta bogata in fibre, se pot recomanda medicamente care sa creasca troficitatea peretelui venos.Sint frecvent utilizate venotrofice cum ar fi "Detralexul" sau aplicatii locale cu diferite pomezi, supozitoare cu "Proctoloc" etc. Unele studii arata ca tratamentele cu venotrofice pot fi uneori benefice. Este insa un tratament paleativ care nu va rezolva problema. Cel mult va imbunatati calitatea tesuturilor, va intirzia evolutia rapida a hemoroizilor spre un grad mai mare. Astfel de tratamente se pot aplica si pot avea efecte atunci cind apare un accident acut: o tromboza hemoroidala, un prurit sau o inflamatie accentuata. De exemplu, in cazul unei tromboze, dupa 24-48 de ore cheagul se organizeaza, devine aderent si nu se mai poate extrage chirurgical. Si atunci se aplica acest tratament medicamentos - "Detralex", doua tablete, de trei ori pe zi, pentru cel putin zece zile. Apoi se continua cu doua tablete, de doua ori pe zi, pentru inca doua saptamini. In plus, pe linga medicamente se recomanda si aplicatii locale, bai de sezut. Dar, repet: tratamentul cu medicamente venotrofice si pomezi se recomanda doar in cazul episoadelor acute.
Operatia: optiunea terapeutica cea mai indicata pentru vindecare in cazul hemoroizilor de gradele III si IV
- La gradul III hemoroizii se exteriorizeaza din canalul anal, dar se reduc singuri. Singerarile sint mai frecvente, disconfortul, pruritul sint mai mari.
- La gradul IV hemorizii se exteriorizeaza in timpul scaunului, nu se reduc singuri, singerarile sint frecvente, disconfortul e mare.
Tratamentele cu medicamente si pomezi nu sint eficiente pentru hemoroizi de gradele III si IV
Pentru gradele III si IV deja discutam de interventie chirurgicala. Pentru gradul III se mai pot incerca uneori ligaturile elastice, dar nu au foarte mult succes. In general, chirurgii recomanda interventia chirurgicala inca de la hemoroizii de gradul III. Aceasta presupune rezectia chirurgicala a peretelui heromoidal. In prezent, operatia reprezinta optiunea terapeutica cea mai indicata pentru vindecare in cazul hemoroizilor de gradele III si IV. Daca bolnavul singereaza si s-a pus corect diagnosticul - hemoroizi de gradele III sau IV - este un non-sens sa se recurga la un tratament cu medicamente si pomezi. Nu va rezolva situatia. Mai mult, daca in ciuda tratamentului medicamentos bolnavul singereaza lent, zi de zi poate ajunge la spital cu anemie mare. De aceea e important ca pacientii cu astfel de simptome sa fie trimisi la un chirurg pentru consult de specialitate. El poate pune corect diagnosticul. Boli mai grave - cum ar fi cancerul colorectal - au ca simptome astfel de singerari zilnice. Exista riscul ca pacientul sa fie eronat diagnosticat si tratat pentru hemoroizi. Dupa o perioada de timp, in care pacientul urmeaza tratamentul dar fara efect, singerarile continuind, se descopera tardiv un cancer de rect inoperabil. Am avut un astfel de caz la un tinar de 18 ani. Repet: e important pacientii sa fie trimisi la un cabinet de specialitate.
Recidiva
"In principiu, rata de recidiva a hemoroizilor dupa o interventie chirurgicala este 15-20%. Motiv pentru care si dupa operatie regimul de viata trebuie sa fie ordonat. Si dupa operatie trebuie combatuta constipatia. Asta inseamna ca persoana in cauza va consuma fibre in fiecare zi si dupa intervenetia chirurgicala. O alimentatie bogata in fibre asigura un bol fecal care se poate elimina usor. Existind zilnic scaun, se evita constipatia. Bineninteles si celelalte indicatii ramin valabile dupa operatie: trebuie combatute sedentarismul si obezitatea. Iar miscarea si efortul fizic zilnic au un rol foarte important pentru a putea scapa de kilogramele in plus", completeaza prof. dr. Viorel Scripcariu.
Cuvinte cheie:
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Preşedintele chinez Xi Jinping dă asigurări că ţara sa va rămâne "deschisă către lume"
Dr. Ionuț Nistor: Obezitatea poate determina apariția bolilor de rinichi
Miliardarul japonez Yusaku Maezawa a luat 85 de milioane de dolari pentru un tablou de Basquiat
Inflaţia din Marea Britanie a atins luna trecută 9%. Este un maxim al ultimilor 40 de ani
Cum lovește războiul la Iași. Scăderi drastice la vânzarea apartamentelor. Creșteri la terenuri
Care e secretul viceprimarului acuzat de trădare? Alţii ca el au plecat acasă în câteva luni
Complexul sportiv din Sărărie al Universității „Cuza”, schimbat radical faţă de anul trecut
Blocul interlopului Oarză, ridicat în total răspăr cu legea. A sărit la bătaie la oamenii legii
Chirica şi Harabagiu, din lac în puț la DNA. Noile încadrări juridice
Cine va fi antrenor la Poli Iași? Un fost secund al naționalei României?
Începe procesul colonelului care spune că a deranjat relaţiile intime din interiorul DNA Iaşi
Crimă conjugală înfiorătoare: a pus capăt disputei cu soţia tăindu-i gâtul prin somn
Ce este tigara electronica Elf Bar si cum poate contribui la renuntarea la dependenta de fumat (P)
Ceremonii inedite la Agronomie, la finalul de an, azi: o scenă pe stadionul de rugby
A murit pictorul Henry Mavrodin. "A plecat să picteze în lumină înconjurat de îngeri"
Popescu: Eu şi acum spun că avem un preţ foarte mare la gaz, nejustificat
Statele Unite ale Americii şi-au redeschis ambasada de la Kiev
George Simion, scandal la Digi24. A încercat să intre în sediu, dar a fost alungat (VIDEO-UPDATE)
Cine este românca care a murit în Thailanda în timp ce își făcea un selfie
Grecia renunţă la purtarea măştii în locurile publice închise
Anularea certificatului digital COVID-19 la nivelul UE, dezbătută
Croația se va împotrivi primirii Finlandei și Suediei în NATO
Tanc rusesc lovit de ucraineni la câțiva kilometri de granița cu Rusia
Poşta Română va distribui cardurile din programul ''Sprijin pentru România''
Jocurile „Special Olympics” din Malta: Iaşul are patru medaliaţi
Performanţă studenţească ieşeană: Un pod de 79 kg a susţinut greutatea unui autoturism
Cum sa creezi o relatie bazata pe emotie cu angajatii firmei tale (P)
O studentă de la Cuza se plânge de calitatea preparatelor servite la cantina universităţii
Clubul JUNIMEA –SCRIPTOR anunţă că îşi ca desfăşura activitatea săptămânal
”Booster” anticovid pentru copiii din SUA cu vârsta cuprinsă între cinci şi 11 ani
Un suporter al Nottingham Forest i-a dat un cap în figură unui jucător al echipei Sheffield United
Creștere accentuată a cazurilor de pneumonii comunitare în vestul ţării. Cum se manifestă
Lovituri devastatoare la un meci de box. Unul dintre luptători a fost aruncat din ring (VIDEO)
Un desen a lui Michelangelo, estimat la 30 de milioane de euro, a fost scos la licitaţie
Ciolacu îşi îndulceşte declaraţiile: Asta nu înseamnă că cineva va veni cu noi impozite
Blocajul rutier de aproximativ 2 kilometri la Vama Siret pe sensul de ieşire din ţară
Atacul rasist de la Buffalo, pregătit în mod meticulos timp de mai multe luni
Cinci copii ținuți în robie de un fermier care i-a închiriat de la părinţi
Un colonel ucrainean explică de ce Insula Şerpilor este importantă pentru Moscova
Ucraina deschide la Kiev primul proces pentru crime de război după invazia rusă
Monturile piciorului ( Hallux valgus ): simptome, diagnostic și tratament
Disney+ nu va afişa multe reclame. Serviciul va fi disponibil şi în România din 14 iunie
Meta a şters zeci de milioane de incitări la violenţă de pe Facebook
Echipa lui Ianis Hagi va juca astăzi finala Ligii Europa cu Eintracht Frankfurt
Cel mai mare proprietar de avioane din lume a pierdut 113 avioane în favoarea Rusiei
Forţele ucrainene de apărare aeriană distrug 11 drone inamice şi patru rachete de croazieră
Cătălin ONOFREISpaima Constituţiei |
Florin CÎNTICOmnia Vincit Amor |
Grigore ILISEIDorul şi amintirea de-a pururi |
Alex VASILIUEnescu în presa română (I) |
Iacătă-l la interval pe conţilierul premarelui Mihai Chirica, cu o postare de zile mari |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.