duminica, 07.03.2021
Conf. dr. Florin Mitu, seful Sectiei Clinice de Recuperare Cardiovasculara din cadrul Spitalului de Recuperare Iasi: „Hipotensiunea arteriala reprezinta scaderea tensiunii arteriale sistolice (TAS) sub 105 mmHg la persoane peste 45 ani sau sub 100 mmHg la persoane sub 45 ani. Deoarece multi adulti cu asemenea valori sunt asimptomatici, se considera ca „adevarata" hipotensiunea care este insotita de simptome - oboseala, ameteli, stare de lesin. Hipotensiunea arteriala se caracterizeaza prin scaderea debitului cardiac si micsorarea rezistentei vasculare periferice. Din punct de vedere etiologic se deosebesc hipotensiunea primara sau esentiala, fara o cauza precizata si hipotensiunea secundara - aceasta din urma are cauze multiple.
Hipotensiunea secundara poate avea foarte multe cauze
* din boli endocrine: insuficienta corticosuprarenala (boala Addison), insuficienta hipofizara anterioara (boala Simmonds), hipotiroidism, sindrom adrenogenital, hiperparatiroidism, feocromocitom, sindrom Barter;
* din boli cardiovasculare acute: socul cardiogen, sindromul Morgagni-Adams-Stokes, sindromul sinusului carotidian, sindromul vaso-vagal, pericardita exudativa;
* din boli cardiovasculare cronice: stenoza aortica, stenoza mitrala, sindromul arcului aortic, pericardita constrictiva;
* de cauza neurogena (hipotensiunea de pozitie): idiopatica (sindromul Shy-Dräger), neuropatia autonoma diabetica, scleroza multipla, scleroza laterala amiotrofica, tabes dorsalis, siringomielie, varice voluminoase;
* din boli infectioase;
* din hipovolemii (n.r. - diminuare a volumului de sange circulant);
* hipotensiune determinata de interventii terapeutice chirurgicale (simpatectomie dorso-lombara);
* hipotensiune determinata de terapii medicamentoase (antihipertensive, alfablocante, simpaticolitice, l-Dopa).
Simptome si diagnostic
Simptomele clinice sunt starea de astenie, ameteli, tulburari urinare, lipotimii (n.r. - lesin de scurta durata fara intreruperea respiratiei si a functionarii inimii), sincopa (n.r. - pierdere brusca a cunostintei din cauza intreruperii activitatii inimii, insotita de intreruperea respiratiei). In sindromul Shy-Dräger se adauga tulburari de dinamica sexuala. In diagnosticul hipotensiunii arteriale se recomanda efectuarea probei Schellong: se masoara tensiunea arteriala si frecventa pulsului in pozitie culcata si apoi in ortostatism (n.r. - pacientul sta in picioare), timp de 10 minute, din minut in minut".
-------
„Poate scadea hipertensiunea?"
Adrian Radu, din Iasi: „Stimata redactie, am ajuns la o varsta inaintata - 85 de ani. Fiind hipertensiv, am avut doua accidente cerebrale. Primul, mai usor, intamplat in urma cu 10 ani, a avut urmari asupra pronuntarii corecte a unor sunete. Mi s-a recomandat „Nifedipn", apoi alte hipotensive („Prestarium"), regim lipsit de sare, un diuretic usor „Tertensif" si „Micardis". Controlata aproape zilnic, la domiciliu, tensiunea maxima nu depasea 135, iar minima era intre 85 si 60. Totusi, am suferit un nou accident cerebral, de data aceasta mai puternic. Posibil din cauza ca sunt intelectual activ (peste 8 ore zilnic) si in ziua respectiva am avut mai multa activitate, inclusiv conducere auto. Am fost paralizat - piciorul si mana dreapta, internat la Neurochirurgie si apoi am facut recuperare de lunga durata la CFR. Urmez de aproape doi ani exercitii cu un kinetoterapeut si un maseur cu rezultate slabe. In toata aceasta perioada am luat zilnic „Leridip", doua pastile - una dimineata, una seara, „Micardis" si „Tertensif". Tensiunea s-a mentinut maxima la 110 si minima sub 80. In ultimul timp am constatat ca valorile sunt mai mici si am redus „Leridipul" la numai o pastila pe zi. Totusi tensiunea ramane sub 110. Este o situatie normala? Mai adaug ca dupa al doilea accident cerebral am facut un episod sever de zona zoster care s-a vindecat dupa un tratament urmat cu rabdare; zilnic iau cate o pastila de „Omnic" pentru prostata; toate analizele uzuale, repetate periodic sunt bune; nu sunt obez si nici consumator de cafea, alcool, tutun".
Conf. dr. Florin Mitu: „Constat ca in schema de tratament aveti mai multe medicamente antihipertensive care au scazut foarte mult tensiunea arteriala. Tratamentul cu „Omnic" poate sa scada si el tensiunea arteriala. In plus de obicei dupa accidentele cerebrale TA poate sa scada. De aceea, in aceasta situatie s-ar recomanda o noua evaluare atat la cardiolog, cat si la neurolog care pot ajusta dozele si pot recomanda schema de tratament in functie de aceste particularitati".
-------
„Ce sa fac pentru ca sa nu mai scada tensiunea?"
Ioan, din Iasi: „Am 76 de ani si din 2009 am inregistrat valori variabile de scadere ale tensiunii arteriale. La aceasta data valorile inregistrate sunt de 90 respectiv 52 mmHg. Cred ca din aceasta cauza am momente de ameteala, dezechilibru la mers si mai ales cand ma ridic in picioare. Va rog daca se poate ca un medic specialist sa vorbeasca despre cauzele scaderii tensiunii arteriale (de exemplu o boala sub tratament cum ar fi cancerul). Ce ar trebui sa fac pentru ca aceste valori sa fie in limite normale - tratament, dieta etc.? Va citesc in fiecare saptamana si sper sa ma ajutati cu un raspuns. Va multumesc anticipat".
Conf. dr. Florin Mitu: „Este clar ca simptomele prezentate sunt legate de scaderea TA sub valorile acceptate. Asta cu atat mai mult cu cat la varstnic scaderea TA poate fi legata si de modificarile aterosclerotice, de unele boli metabolice (hipoglicemie) sau de medicatie. Scaderea TA in picioare (ortostatism) poate sa apara frecvent la varstnic prin mai multe mecanisme legate atat de medicatia utilizata cat si de bolile asociate (diabet zaharat, afectiuni sistemice, deshidratare, lipsa de aport de lichide, exces de diuretice, spondiloza cervicala etc). In astfel de situatii trebuie obligatoriu sa ne prezentam la medicul de familie si de multe ori la medicul specialist care va aprecia in functie de situatie o posibila cauza si care ar fi tratamentul indicat. Ca masuri simple: hidratarea adecvata, aportul de lichide sarate sau perfuzii cu ser fiziologic pot fi folosite. Desigur sunt si medicamente care pot fi folosite dar numai cu acordul si la indicatia medicului".
Cuvinte cheie:
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Elon Musk a pierdut și a doua poziție în clasamentul celor mai bogați oameni din lume
Mall-urile din Timișoara vor fi închise în weekend. Alte măsuri pe timp de carantină
Carantinarea Timișoarei. Arafat: Măsurile locale ajută să nu ajungem pe plan național
FOTO: O zi la Centric. Cum se lucrează în clădirile moderne de birouri din Iași
Grădinile zoologice nu pot vinde animalele pentru vânătoare, circ sau sacrificare!
Recunoașteți zona? Fotografia a fost surprinsă în Iași în anul 1962
Chirica s-a întâlnit cu jucătorii de la Poli: “Iaşul trebuie să rămână în elita fotbalului”!
2.268 de mașini verificate de RAR la Iași. Peste jumătate aveau neconformități
CS Universitatea Craiova a învins FC Botoșani. Cel mai tânăr marcator din sezon
Timişoara intră în carantină de luni din cauza ratei mari de infectare
FOTO: Forfotă pe șantierul de la Palas Campus. Cum arată acum zona
FOTO: Groapă semnalizată cu crengi în Iași. Este la marginea unui trotuar
FOTO: Ieșenii nu mai au unde parca. Mașini lăsate aiurea, stâlpi ca măsură extremă
Polițistul care nu a oprit crimele din Bacău se ocupase de „cazurile haioase“
Unul dintre polițiștii arestați după ce au bătut brutal doi tineri conduce un sindicat
Două tinere polițiste, sub control judiciar. Au asistat la torturarea a doi indivizi
Cel mai tânăr român care se imunizează contra Covid, un adolescent de 16 ani
Zboruri Iași-Dublin din aprilie cu HiSky. Două curse pe săptămână
Noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, Nichifor Botoșăneanul, hirotonit duminică
141 de cazuri noi de COVID la Iași. Județul este pe locul 7 în țară
4.064 cazuri noi și 69 de decese din cauza COVID în ultimele 24 de ore
Şase morți şi 40 de răniți într-un accident în care a fost implicat un autocar din Ucraina
IMAGINI: Amenințare cu bomba la Hotel Unirea în Iași! Cei de la SRI nu au găsit nimic
FOTO: Hoți prinși scotocind în containerele cu haine donate din Alexandru
Șase localități în scenariul roșu, zece în scenariul galben în județul Iași
Roverul Perseverance şi-a început explorarea pe Marte. Prima deplasare pe sol
Nicolas Cage s-a căsătorit pentru a cincea oară. Noua soție are 26 de ani
Sâmbătă sunt Moșii de iarnă. Se dă mâncare de pomană și se lasă și vasele
LIVE VIDEO: Flăcările au cuprins Prefectura Suceava. Clădirea este de patrimoniu
VIDEO: Proteste în stradă la Iași din cauza noroaielor de pe drum. Reacția Primăriei
Criminalul din Onești a fost audiat după ce a fost detubat. Mărturia sa este esențială
Rafila: Se poate să ajungem din nou la 10.000 de cazuri pe zi
Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)
Ce înseamnă finisajele și cât de mult contează detaliile pentru confortul unui apartament nou (P)
Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)
Zeci de permise reţinute unor şoferi care au trecut calea ferată
O nouă amânare pentru licitaţia de proiectare a tronsonului A8 Ungheni-Tg.Neamţ
Audi Q7, radiat în Italia şi neînmatriculat, depistat pe străzile Iaşului
Cearta a doi iubiți din Iași a ajuns pe masa Înaltei Curți a României: „Ce i se poate reproşa”
Atenție unde parcați! Au apărut hoții de catalizatoare. Operează pe sub masina
Bătaia de joc de la Gara mare, oprită după articolul ZDI. Se redeschide parcarea pentru public
Licitaţii pentru locuri de parcare în mai multe zone din Cantemir, Tătăraşi sau Mircea cel Bătrân
Ieşenii care vând o maşină se vor putea programa online la Primărie
Judecarea contestaţiei depuse de Beatrice Rancea s-a amânat pe luni
Viata la ţară este destul de complicată: cum te poate băga la pușcărie apa de ploaie?
Un hoţ de buzunare din Dobrovăţ opera în autobuzele din municipiu
Ce planuri are noua conducere a Operei ieşene. Se întoarce corul de copii
Nicolae GRECUProiectele, iluzii în fotbalul ieşean |
Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)
Eugen MUNTEANUMonumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV) |
pr. Constantin STURZUHirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul |
Aurelian-Petruș PLOPEANUCe înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I) |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.