Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Infectiile urinare la copii: netratate pot duce la insuficienta renala

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Prof. dr. Ovidiu Brumaru, seful Clincii de Nefrologie din cadrul Spitalului de Copii „Sf. Maria" Iasi:

    "Cind copilul are febra neinsotita de alte simptome, ar putea fi vorba despre o infectie urinara. Un procent situat intre 30% si 40% dintre bebelusi dezvolta o astfel de infectie. In mod normal, urina se elimina usor din rinichi, este filtrata prin doua tuburi, numite uretere care pleaca din fiecare rinichi si ajung in vezica urinara, de unde, prin uretra, urina este eliminata.

    Bacteriile care se afla pe zonele pielii din apropierea organelor genitale pot intra in uretra sau rinichii pot fi infectati de bacteriile care se afla in singe, acestea putind provoca inflamatii in orice loc pe parcursul tractului urinar.

    Netratate, astfel de infectii pot trece foarte repede la rinichi si pot provoca afectiuni permanente si posibil, insuficienta renala. Medicii spun ca infectiile renale sint mult mai periculoase pentru copiii care au sub doi ani.

    Cit de grav este

    Infectia tractului urinar este o infectie bacteriana a vezicii urinare, rinichilor, ureterelor sau uretrei, organe sau tuburi ce alcatuiesc tractul urinar. Cele mai multe ITU sint infectii ale vezicii urinare (cistite) sau infectii ale rinichilor (pielonefrite). ITU la copil se vindeca, in mod obisnuit, rapid daca tratamentul se efectueaza la timp.

    Cea mai mare ingrijorare legata de ITU netratata la copil este deteriorarea si lezarea permanenta a rinichilor. Lezarea repetata poate duce la presiune mare a singelui (hipertensiune) si la reducerea functiei rinichiului, inclusiv insuficienta renala. Sugarii si copiii mici par a fi in mod special expusi riscului acestor complicatii. Deteriorarea permanenta a rinichiului poate face ca ITU sa se complice in scurt timp cu insuficienta renala acuta sau cu raspindirea infectiei (septicemie).

    Aceste complicatii sint mult mai frecvente la prematuri, nou- nascuti si copii mici care au obstructii ale cailor urinare. ITU in copilarie sint in mod obisnuit cauzate de bacteriile de pe pielea din apropierea uretrei care patrund in uretra si ajung astfel la nivelul tractul urinar.

    Bacteriile care traiesc in intestinul gros (in fecale) reprezinta cea mai comuna cauza a infectiei. Ocazional, ITU mai sint cauzate si de bacteriile care patrund din singe sau sistemul limfatic in tractul urinar.

    Repetarea infectiilor

    Sugarii si copiii mici dezvolta adesea o noua ITU in lunile urmatoare primei infectii. Daca infectia revine (infectie recurenta), aceasta apare in mod obisnuit in acelasi an cu prima ITU. Copiii care au avut prima ITU inainte de virsta de 1 an sint mai putin predispusi sa faca o alta ITU decit copiii care au facut ITU in copilarie.

    18% dintre baietii si 26% dintre fetitele care au avut ITU inaintea virstei de 1 an pot avea infectii adaugate. 32% dintre baietii si 40% dintre fetitele care au avut prima ITU dupa primul an de viata pot avea infectii adaugate. Infectia recurenta in copilarie poate indica faptul ca acolo este o problema de structura sau functie a tractului urinar.

    Deoarece infectiile repetate cresc riscul afectarii permanente a rinichiului, medicul va evalua si monitoriza orice problema de structura si functie. In astfel de cazuri copilul poate necesita interventie chirurgicala.

    Diagnosticul poate presupune mai multe analize si investigatii

    Diagnosticul de ITU la copil presupune istoric medical (anamneza), examen fizic, sumarul de urina ( care examineaza diferitele componente din urina pentru identificarea ITU) si urocultura (care poate determina si identifica bacteriile care au cauzat ITU).

    Oricum, multi doctori vor prescrie antibiotice in ITU, fara sa astepte rezultatul uroculturii daca simptomatologia copilului si rezultatul examenului de urina sugereaza puternic prezenta ITU.

    Medicul pediatru poate cere efectuarea unor analize suplimentare dupa ameliorarea infectiei pentru a determina daca copilul are tulburari functionale sau organice ale tractului urinar care sa-l predispuna la aparitia ITU. Cea mai comuna problema este refluxul urinei din vezica urinara la rinichi (reflux vezicoureteral).

    Tratament cu antibiotice

    Tratamentul la majoritatea copiilor cu ITU consta in antibiotice orale la domiciliu.Tratamentul obisnuit cu antibiotice este de cel putin 7-14 zile, dar, poate varia depinzind de severitatea si localizarea infectiei (vezica urinara sau rinichi), virsta copilului, istoricul medical si alti factori.

    Tratamentul efectuat acasa include: administrarea de lichide pentru a favoriza eliminarea bacteriilor din vezica urinara ; indemnarea copilului sa urineze des si sa goleasca vezica urinara de fiecare data; imbaierea copilului cu apa calda (fara spuma de baie sau sampon in apa).

    Antibioticele intravenoase (IV) si spitalizarea de scurta durata pot fi necesare in cazul in care copilul are virsta mai mica de 3 luni, varsa sau refuza sa primeasca medicamentele.

    Evaluare dupa vindecare

    Majoritatea infectiilor tractului urinar (ITU) la sugar si copilul mic pot fi tratate cu succes cu antibiotice. Obiectivul principal al tratamentului este sa previna alterarea rinichiului si complicatiile pe termen scurt si lung prin eliminarea rapida si completa a infectiei. Evaluarea prompta si tratamentul sint foarte importante. Nu trebuie intirziata chemarea cadrelor medicale daca sugarul sau copilul mic au semne de ITU.

    Perioada totala a tratamentului variaza, aceasta depinzind de severitatea si localizarea infectiei (vezica sau rinichi), virsta copilului, istoricul de boala si de alti factori. Sugarii si copiii mici care au fost tratati pentru prima ITU au nevoie de evaluare dupa vindecarea infectiei.

    Testele pot include o ecografie si o cistouretrografie pentru a identifica refluxul vezicoureteral si alte probleme de structura si functie ale tractului urinar ce pot creste riscul copilului pentru infectie recurenta si alterare renala. Urocultura poate fi efectuata periodic in timpul primului an dupa prima ITU a copilului pentru screening-ul infectiei recurente.

    Ce se poate face in cazul agravarii bolii

    Daca infectia tractului urinar (ITU) a copilului nu se amelioreaza dupa tratamentul cu antibiotice, este necesara o reevaluare a bolii si adaugarea unui nou antibiotic. Copilul poate avea probleme de structura care fac infectia dificil de tratat sau cauza infectiei sa fie reprezentata de o alta bacterie diferita de cea care in mod obisnuit determina ITU. Daca infectia se raspindeste si afecteaza functia rinichiului sau se raspindeste in organism (sepsis) este necesara spitalizarea. Aceste complicatii nu sint comune, dar ele pot fi foarte serioase.

    Copilul cu sistem imunitar deficitar, cu obstructii netratate ale tractului urinar sau cu alte conditii care afecteaza rinichii sau vezica urinara prezinta cele mai mari riscuri pentru complicatii. ITU recurente cresc riscul pe termen lung de afectarea rinichiului si in consecinta cresterea presiunii arteriale.

    Doctorul poate prescrie tratament preventiv cu antibiotic dupa terminarea tratamentului in cazul primei ITU, in cazul in care copilul are probleme de structura (precum refluxul vezicoureteral) ce cresc riscul pentru infectii adaugate sau cind copilul are mai mult de doua ITU pe o perioada de 6 luni.

    Simptome care pot semnala existenta unei infectii urinare

    Sugar si copilul mic 

    * febra neexplicabila, 

    * urina cu miros neobisnuit, 

    * pierderea apetitului (pierderea poftei de mincare), 

    * varsatura, 

    * irascibilitate, 

    * este greu sa se spuna daca sugarul sau copilul mic are ITU, deoarece simptomele pot fi diferite si mai subtile decit ale unui copil mare sau adult cu ITU. De asemenea, sugarul si copilul mic nu pot spune cum se simt.

    Copilul mare 

    * durere si arsura in timpul urinarii, 

    * necesitatea de a urina frecvent, 

    * pierderea controlului vezicii (pierdere involuntara de urina), 

    * urina rosie, roza, tulbure sau urit mirositoare, 

    * durere in spate pe o parte (durere in flanc) sau in abdomenul inferior. Evaluarea doctorului poate determina daca ITU sau alta este cauza simptomatologiei copilului.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri