Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Lumbago, Lombosciatica sau Hernie de disc?

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Ce este lombosciatica?

    Lombosciatica este o durere de sale care iradiaza pe picior si care cel mai adesea este data de suferinta discului intervertebral. Spre deosebire de lumbago, in caz de lombosciatica sint afectate din radacinile componente ale nervului sciatic.

    "Lombosciatica se manifesta prin dureri simultane in regiunea lombara, iradiind de-a lungul membrului inferior pe fata posterioara a coapsei si gambei, extinzindu-se uneori in directia halucelui (degetul mare) sau degetului 5 (degetul mic)", spune prof.dr. Nicolai Ianovici, seful Clinicii de Neurochirurgie din cadrul Spitalului de Neurochirurgie Iasi.

    In cazul discopatiei si herniei de disc, lombosciatica este consecinta iritarii mecanice a radacinilor nervului sciatic de catre inelul fibros degradat sau de un fragment din nucleul pulpos. Lombosciatica poate fi generata si in afara leziunilor discale, de catre boli neurologice infectioase, proliferative sau toxice, care afecteaza radacinile (radiculite) sau nervul (nevrite).

    Scurtarea evolutiei lombosciaticii: adoptarea imediata a repausului la pat         

    "De aceea, in cazul aparitiei starii dureroase lombosciatice, este necesar consultul medical, pentru a se stabili diagnosticul cauzal si tratamentul. In formele simple, care traduc fisurarea inelului fibros, unde predomina semnele de lumbago, despovararea coloanei prin repaus la pat si evitarea eforturilor fizice timp de 14 zile asigura vindecarea fara a mai fi necesare alte tratamente.

    Din nefericire, in aceasta faza se comit imprudente regretabile din partea bolnavilor care amina consultul medical, continuindu-si activitatea si efortul fizic. Continuarea activitatii supune zona lezata la presiuni mari ce pot atinge valori pina la 120-180 kg, ajungindu-se astfel  la hernia de disc", puncteaza prof.dr. Ianovici. Evolutia in aceasta situatie poate fi severa, presupunind tratamente complicate si costisitoare, uneori necesitind interventia chirurgicala.

    Scurtarea evolutiei lombosciaticii depinde deci de acest gest simplu, care consta din adoptarea imediata a repausului la pat si consultul medical in primele ore de la aparitia durerii. Repauzarea coloanei consta in asezarea in pozitia culcat pe o latura a corpului cu genunchii indoiti pentru a evita intinderea nervului sciatic care provoaca durerile.

    S-a demonstrat experimental ca numai pozitia culcat pe o parte a corpului despovareaza coloana de sarcinile mecanice si permite vindecarea discului, asa cum imobilizarea in aparat ghipsat permite vindecarea fracturilor. Pozitia in picioare sau pe scaun determina presiuni considerabile de ordinul sutelor de kilograme la nivelul discului lezat, care nemaifiind capabil sa preia sarcinile se degradeaza in continuare. De aceea, repausarea in fotoliu in primele 14 zile de la debutul discopatiei nu este recomandabila.

    Orice lombosciatica trebuie in principiu investigata cu un RMN sau in caz de nu se poate cu un tomograf computer pentru a se pune un diagnostic corect, daca este cazul, de hernie de disc. In multe cazuri, simtul clinic nu este suficient pentru diagnostic, intrucit multe sciatici ascund tumori sau compresii externe.

    Culcat pe o parte cu genunchii indoiti: aceasta pozitie combate formarea de noi curburi la nivelul coloanei

    Bolnavul va gasi pozitia convenabila, culcat pe o parte cu genunchii indoiti. Aceasta pozitie combate formarea de noi curburi la nivelul coloanei, relaxeaza in acelasi timp musculatura contractata si scade presiunea asupra discului si radacinilor nervului sciatic, prin marirea spatiilor posterioare de unde ies acestea.

    O atentie deosebita trebuie acordata bolnavilor cu obezitate care trebuie sa respecte regimul hipocaloric fiindca fiecare kilogram in plus apasa uneori cu forte de zeci de kilograme pe discul degradat si implicit pe radacinile nervoase.

    Trebuie evitata supraincalzirea directa a muschilor lombari

    In perioada repausului la pat, bolnavul trebuie sa dea dovada de calm si sa accepte durata repauzarii, prescrisa de medic in raport cu evolutia. Contractura musculara lombara (lumbago) care dureaza de la citeva zile pina la 2-3 saptamini. Evolutia contracturii este conditionata de refacerea discului.

    In unele cazuri, decontractarea se poate obtine dupa citeva infiltratii cu procaina; dar aceasta nu indreptateste pe bonav sa inceapa miscarile imediat, intrucit discul vertebral nu se reface inainte de 2-3 saptamini. Decontractarea este o metoda terapeutica adjuvanta a discopatiei si nu tratamentul leziunii insasi.

    Alte metode simple ca aplicatiile cu comprese calde sau bai de lumina sint utile in combaterea contracturii, cu conditia ca bolnavul sa le urmeze in conditii de repaus. Aplicarea directa in regiunea lombara a procedurilor calde cum ar fi perna electrica, data la maxim, provoaca congestia venoasa in jurul nervilor si poate mari durerea. De aceea, perna electrica va incalzi salteaua inainte ca bolnavul sa se instaleze in pat.

    Acelasi lucru este recomandat si in cazul aplicarii buiotelor cu apa calda sau a caramizii incalzite. Indicat este sa se aplice caldura in mod rational, incalzind patul, evitind supraincalzirea directa a muschilor lombari.

    Durerea

    Durerea reprezinta simptomul de disconfort major al bolnavului cu lombosciatica discala. Aceasta se reduce progresiv cu vindecarea discului si scaderea contracturii musculare. A trata numai durerea fara a combate solicitarea mecanica a coloanei si contractura musculara nu asigura vindecarea discului, expunind la distanta pe bolnav la recidive serioase, care pot genera cazurile chirurgicale.

    Durerea este un avertisment in marea majoritate a cazurilor, anuntind ca discul nu si-a restabilit functiunea. Comportarea fata de durere este diferita de la caz la caz, fiind conditionata in mare masura de structura psihica a bolnavului. Astfel, exista bolnavi care-si calmeaza durerea cu tablete sau supozitoare de algocalmin, aminofenazona, fenilbutazon etc. In cazurile de discopatie cu evolutie simpla, durerea cedeaza progresiv.

    Daca insa s-a neglijat tratamentul din primele ore ale aparitiei durerilor, repararea discului se reface intr-un interval dublu fata de evolutia normala si deci durerea isi va prelungi durata.

    Tratamentul fizioterapic

    Este util sa amintim doua situatii diametral opuse la bolnavii cu lombosciatica discala. In prima categorie, cu evolutia obisnuita, bolnavul dupa circa 10-14 zile nu mai are contracturi musculare, isi poate indoi trunchiul, dar acuza unele senzatii subiective fara manifestari obiective, dureri sub forma de amorteala, senzatie de racire, arsuri etc.

    Senzatiile acestea dispar pe parcurs, in intervale variabile de citeva saptamini, pina ce nervul se reface odata cu disparitia compresiunii pe care a exercitat-o discul. Aceste simptome alarmeaza bolnavul desi intra in evolutia naturala a bolii. Tratamentul balnear si fizioterapic in aceste cazuri le rezolva in mod curent.

    Interventia chirurgicala

    "In categoria opusa se inscriu bolnavii care au suferinta legata de persistenta conflictului dintre radacina si disc, unde durerea se amplifica cu tot tratamentul urmat corect. La aceste semne dureroase, pot aparea dificultati in mers insotite brusc de incapacitatea de a misca piciorul sau degetul mare.

    Aceste simptome trebuie comunicate de urgenta medicului, atragind atentia asupra producerii unei hernii de disc a carui tratament chirurgical se impune de urgenta.

    Dupa disparitia fazei acute, tratamentul lombosciaticii discale poate fi consolidat in unele cazuri, in urma avizului medical, cu balneoterapie. Aceasta rezolva durerile sciatice sau contracturile musculare reziduale", spune prof.dr. Nicolai Ianovici.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri