Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Oamenii care nu „vad niciodata rosu in fata ochilor“

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Dr. Irinel Zavate, medic oftalmolog, directorul Policlinicii nr. 1 Iasi:

    „Senzatia cromatica alaturi de senzatia de forma si senzatia luminoasa constituie cele trei elemente esentiale ale vederii. Discromatopsia este o anomalie a vederii, cauzata de absenta sau o dereglare functionala a celulelor din retina, responsabile de perceptia cromatica. Retina este portiunea ochiului sensibila la lumina, care contine celule cu conuri, responsabile de vederea colorata, si cu bastonase, responsabile de vederea in intuneric. Cind bastonasele si conurile sint stimulate, semnalele luminoase sint transmise succesiv, prin neuronii retinei, apoi prin fibrele nervului optic, ajungind in final la cortexul cerebral.

    Persoanele cu discromatopsie prezinta tulburari ale vederii colorate in spectrul rosu, verde, albastru si ale combinatiilor dintre acestea. Ochiul normal prezinta la nivelul retinei trei tipuri de celule sensibile la lumina cromatica, celule cu con sensibile fie la lumina rosie, verde sau albastra. Termenul de discromatopsie este mult mai folosit decit cel de lipsa perceptiei culorilor, deoarece majoritatea persoanelor cu probleme de perceptie a culorilor pot identifica anumite culori.

    Exista foarte putine cazuri in care pacientii nu sint capabili sa recunoasca nici o culoare. Senzatia cromatica este prezenta imediat dupa nastere, caci nou-nascutul este capabil sa distinga culorile din mediul inconjurator. La adolescenta se stabileste o perceptie cromatica cu toate atributele recunoasterii de denumire si selectie. O persoana normala poate distinge in spectru ceva mai mult de o suta de tonuri, adica mai mult decit cuvintele de care dispunem pentru a le denumi.

    De cele mai multe ori, boala este mostenita genetic

    Majoritatea tulburarilor de simt cromatic sint mostenite genetic, fiind mult mai frecvente decit cele dobindite si afecteaza mult mai frecvent barbatii decit femeile. Exista si tulburari in perceperea culorilor dobindite; ele sint secundare leziunilor oculare. Se admite in general ca tulburarile cromatice in axul rosu-verde sint caracteristice pentru leziunile optice (atrofie optica, nevrita optica, edem papilar), in timp ce acelea in axul albastru-galben corespunde unor leziuni pur retiniene (retinopatie pigmentara, retinopatie diabetica, degenerescenta maculara etc).

    8% dintre barbati sint daltonisti

    Simptomele discromatopsiei variaza de la o persoana la alta; unii pacienti nu sint capabili sa recunoasca rosul, verdele si albastrul sau nuante ale acestor culori. Daca forma de discromatopsie nu este severa, persoana nici nu realizeaza ca percepe lumea colorata diferit fata de ceilalti; poate percepe nuante ale culorilor, dar nu poate deosebi rosul de verde desi recunoaste galbenul si albastrul.

    De obicei, discromatopsiile sint pe linia rosu-verde (daltonism). In discromatopsiile severe, nu este perceputa nici o culoare, ci doar nuante de gri, alb si negru. Tulburarile de simt cromatic mostenit genetic afecteaza ambii ochi, iar cele dobindite sint, de obicei, unilaterale sau pot afecta mai mult un ochi decit pe celalalt. Literatura de specialitate arata ca 8% din barbati prezinta daltonism. Aceste tulburari sint mostenite genetic, prezente de la nastere, ireversibile si netratabile.

    Investigatii necesare

    Metodele de testare constau in recunoasterea culorilor si denumirea lor. Testul plansa pseudoizocromatica: se cere subiectului sa priveasca un patrat cu puncte colorate care realizeaza un pattern (o litera sau un numar) si sa recunoasca imaginea alcatuita din punctele colorate. Persoanele ale caror vedere cromatica este intacta pot recunoaste aceste pattern-uri, cei cu discromatopsie nu vor recunoaste sau vor identifica doar anumite litere sau cifre.

    Testul de ordonare a culorilor este folosit pentru investigarea discromatopsiilor dobindite, dar si pentru a evalua severitatea discromatopsiilor mostenite. Se ordoneaza nuantele unei culori in functie de o culoare de referinta. Testele pentru depistarea daltonismului sint obligatorii pentru cei care doresc sa obtina permisul de conducere si pentru alte categorii de persoane cu anumite profesii.

    Discromatopsiile pot avea un impact considerabil asupra vietii individului, afectind dezvoltarea cognitiva (invatarea si citirea) si putind limita optiunile profesionale. De aceea, diagnosticul tulburarilor de simt cromatic trebuie facut cit mai devreme, in jurul virstei de 3-5 ani. Monitorizarea perceptiei vizuale este recomandata a fi realizata cel putin o data, inaintea inscrierii la scoala, de preferinta intre virsta de 3-4 ani.

    Tratament si modalitati de compensare

    Discromatopsiile mostenite sint afectiuni invariabile pe parcursul existentei persoanei respective, adica nu pot nici sa se agraveze, dar nici sa fie tratate. In functie de cauza, discromatopsiile dobindite pot fi tratate prin: intervenetia chirurgicala, care poate imbunatati perceptia culorilor, in cazul in care cataracta a produs discromatopsia, sau oprirea medicamentelor care au cauzat tulburarile de vedere cromatica.

    Exista si modalitati de compensare a tulburarilor vedere cromatica: lentilele de contact colorate sau ochelarii cu lentile colorate: ajuta la perceperea diferentelor dintre culori; insa acestea nu corecteaza defectul si pot distorsiona obiectele. Ochelari cu lentile antireflex (cu ecran de protectie - filtru care absoarbe lumina): sint utile deoarece persoanele cu discromatopsie pot sesiza diferentele intre culori atunci cind stralucirea si luminozitatea sint scazute; ochelari fumurii sau lentilele de contact fumurii cu filtru de protectie: sint utili in discromatopsia severa, deoarece celulele cu bastonas functioneaza mai bine la lumina obscura. Sint necesare si lentile de contact sau ochelari pentru corectia viciilor de refractie deoarece celulele cu bastonas ofera o imagine mai putin clara".


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri