Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Ochii uscati: netratat, sindromul poate duce in timp la afectiuni grave

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Dr. Irinel Zavate, medic oftalmolog, directorul Policlincii nr. 1 Iasi: “Ochi sensibili la atingere sau lumina, iritati, senzatie de arsura sau de nisip sub pleoape - sint citeva dintre simptomele sindromului ochilor uscati. Printr-o simpla clipire, ochii sint acoperiti de o pelicula foarte fina, care ii hidrateaza si protejeaza pe o durata de timp. Daca aceasta dispare, este insuficienta sau isi pierde din calitati, ochiul ramine lipsit de protectie fata de actiunea mediului inconjurator, a agentilor infectiosi si alergeni. Netratat, sindromul ochilor uscati poate duce, in timp, la afectiuni grave.
    Cum depistam sindromul ochilor uscati
    Testul Schirmer este folosit de peste un secol. El consta in masurarea gradului de umezire a ochiului cu ajutorul unei benzi de hirtie de filtru, plasata in fundul de sac conjuctival inferior. Se masoara dupa 5 minute lungimea hirtiei de filtru umezita fara a se considera primii 5 mm. Sub 10 mm se considera hiposecretie lacrimala, intre 10 si 30 mm secretia este normala. Aceste valori sint arbitrare si aproximative, supuse numeroaselor variabile dintre care virsta e cea mai importanta.
    Peste 60 de ani, secretia lacrimara reflexa involueaza, iar testul Schirmer trebuie sa ramina superior egal cu 10 mm. Datorita variatiilor secretiei lacrimale, testul Schirmer trebuie facut intre orele 8 si 17. O alta metoda de apreciere cantitativa a secretiei lacrimale consta in masurarea timpului de rupere a filmului lacrimal. Filmul lacrimal se subtiaza intre doua clipiri. Se materializeaza filmul lacrimal instilind o substanta coloranta in fundul de sac conjunctival inferior. Pacientul e pus sa clipeasca de mai multe ori si se asteapta citeva momente. Se cere acestuia sa ramina cu ochii mari deschisi privind drept inainte si se examineaza filmul lacrimal la biomicroscop. Se masoara timpul ce separa ultima clipire de aparitia primei zone uscate pe cornee, marcind ruptura filmului lacrimal. Daca timpul mediu e superior valorii de 25 de secunde, filmul lacrimal e stabil; daca e inferior valorii de 10 secunde, filmul e instabil. Exista variatii legate de sex si de virsta. De exemplu, la barbati timpul de rupere a filmului lacrimal este mai lung decit la femei.
    Ce putem face
    * Clipeste, clipeste! Cititul, privitul la televizor, la ecranul computerului, cusutul sint activitati in timpul carora oamenii uita sa clipeasca. Ia-ti cite o pauza de citeva minute la fiecare ora, in care sa tii ochii inchisi ori sa clipesti in voie.
    * Acopera-i cu o batista calda. Daca ti se usuca ochii din cind in cind, incearca sa scapi de acest inconvenient acoperindu-i cu comprese calde timp de cinci-zece minute, de doua-trei ori pe zi. Caldura stimuleaza productia de lacrimi.
    * Pacaleste-i cu... lacrimi artificiale! Pentru uscaciunea cronica, medicii recomanda lacrimile artificiale, care se gasesc in farmacii. Daca e nevoie sa le folosesti de mai multe ori pe zi, alege o formula fara conservanti.
    * Fereste-i de foehnuri si ventilatoare. Manevreaza cu grija uscatoarele de par (cit mai departe de ochi). In avion, unde aerul este, oricum, foarte uscat, redirectioneaza curentul de aer conditionat de deasupra capului.
    * In exterior, poarta ochelari de soare.
    Atentie la calculator
    Cind privim ore in sir ecranul monitorului, uitam pur si simplu sa clipim. In plus, redarea specifica a imaginii prin puncte (pixeli) forteaza ochiul la un efort suplimentar de adaptare. Citeva masuri simple ne pot scuti de necazuri pe viitor.
    * Distanta - Regleaza-ti monitorul astfel incit marginea superioara sa se afle usor sub nivelul privirii tale, la o distanta de 40-50 cm. Astfel, ochii vor fi mai relaxati, la fel si ceafa. Daca nu poti sa-ti cobori monitorul, ridica-ti scaunul si pune-ti un suport sub talpi, la o inaltime confortabila. Tine-ti documentatia linga monitor, la aceeasi distanta de ochi, pentru a nu fi nevoit sa-ti refocalizezi incontinuu privirea.
    * Lumina indirecta in camera - lumina indirecta este cea mai buna. Nu-ti obliga ochii sa lupte cu reflexiile ecranului. Acopera ferestrele cu draperii, daca este cazul, si intoarce monitorul cu spatele la orice sursa de lumina puternica. Ecranul computerului ar trebui sa fie de trei-patru ori mai luminos decit spatiul din jur.
    Cauze care accentueaza uscaciunea ochilor
    * Uitam sa clipim. Orice diminuare a frecventei cu care clipim duce la accentuarea uscaciunii ochilor. Lucrul (sau joaca!) la calculator este prima activitate responsabila de perturbarea reflexului de a clipi.
    * Virsta inaintata. „Productia“ de lacrimi se micsoreaza odata cu inaintarea in virsta (la 65 de ani producem cu 60% mai putine lacrimi decit la 18).
    * Mediul agresiv. Altitudinea, lumina puternica a soarelui, caldura si frigul excesiv, vintul uscat agraveaza uscarea ochilor; la fel, aerotermele, aparatele de aer conditionat, ventilatoarele, uscatoarele de par.
    * Lentilele de contact sint o cauza importanta a uscaciunii ochilor, aceasta fiind, la rindul ei, principalul motiv de disconfort la purtarea lentilelor.
    * Unele tratamente (medicamente). Antiinflamatoarele, antihistaminicele, diureticele etc. scad abilitatea organismului de a produce lacrimi.
    * Artrita reumatoida. Daca suferi de artrita, este foarte probabil sa suferi si de uscaciunea ochilor.
    Sindromul uscaciunii mucoaselor
    Simptomele ochiului uscat se inrautatesc pe parcursul unei zile si includ inrosirea ochiului, senzatia de arsura, intepaturi, mincarime, chiar vedere incetosata si dificultate la citit. Dupa citeva ore petrecute in fata calculatorului, este perfect normal sa simti o oarecare tensiune in ochi si oboseala, dar daca simptomele descrise mai sus persista pe o durata mai mare de trei luni, inseamna ca suferinta tinde sa fie cronica.
    In unele cazuri, aceasta poate fi legata de afectiuni mai grave (lupus, sindromul Gougerot-Sjogren), caracterizate prin diminuarea secretiilor tuturor mucoaselor, inclusiv a gurii, bronhiilor etc. Daca ai mai multe simptome, este bine sa te prezinti de urgenta la medic.

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri