Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Pasii corecti ai diversificarii alimentatiei bebelusilor

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Conf. dr. Maria Stamatin,  sefa Sectiei de Neonatologie din cadrul Maternitatii "Cuza Voda" Iasi, director medical al spitalului: "Diversificarea alimentatiei  sugarului reprezinta inlocuirea treptata a alimentatiei constituita exclusiv din lactate cu alimente solide si semisolide. Diversificarea la sugarul alimentat la sin se face la 6 luni de viata. Recomandat este ca la bebelusii alaptati sa nu se dea nici un fel de sucuri de fructe in primele sase luni;  introducerea sucului de fructe inseamna diversificare. La copilul alimentat cu formule de lapte diversificarea incepe mai precoce. Adica se poate incepe cu sucuri de fructe in jurul virstei de 6 saptamini. Dar, de preferat este ca diversificarea la beblusii alimentati cu lapte praf sa inceapa  la doua luni. Asa cum am spus se incepe cu sucul de fructe initial; apoi se continua cu supe de zarzavat, adaugate treptat. Aceasta supa de zarzavat este bine sa nu contina cartof pentru ca produce fermentatie. Cartoful trebuie introdus in alimentatia bebelusului  dupa virsta de 6 luni. Introducerea supei se va face treptat, astfel  incit va fi inlocuit complet prinzul de la ora unu cu aceasta supa de legume. Lucru ce se va intimpla pe parcursul a doua saptamini. As vrea sa mai subliniez un fapt: banana se introduce in alimentatia copilului la 6 luni, nu la 2-3 luni  cum procedeaza multi dintre parinti. Atentie: banana este un aliment care poate cauza alergii daca se introduce in alimentatie mai devreme de 6 luni.

    Ce se intimpla cind mamele sint prea insistente

    Exista tot  tot felul de retete de diversificare a alimentatiei bebelusilor. Si de multe ori din dorinta de a-si hrani cit mai bine copiii, parintii exagereaza. Daca sintem prea agresivi in diversificare,  ii producem un disconfort digestiv bebelusului  si acel copil va fi mereu un copil agitat. Trebuie sa lasam copiii sa se dezvolte normal si sa nu fortam anumite note. Cum este, de exemplu, premargatorul. Sint foarte multi parinti care pun copilul in premargator la 5-6 luni. Nu vor face altceva decit sa modifice coloana, mersul si statica copilului. Acest premergator nici nu ar trebui sa existe.

    Ficatel de pasare fiert in lapte si facut apoi pe gratar

     Dupa ce supa de zarzavaturi a inlocuit prinzul de la ora unu, urmatorul aliment introdus ar trebui sa fie brinza de vaci amestecata cu pulpa de mar. Si aceasta este introdusa treptat, astfel incit sa fie inlocuit si prinzul de ora la 10. Incet-incet pina la 4-5 luni supa de zarzavat se transforma in supa de carne, iar  pe la patru luni si jumatate se poate introduce carnea mixata. Tot la sugarul alimentat cu formule de lapte praf se mai poate introduce pe la 5 luni galbenusul de ou fiert tare, sau ficatelul de pasare. Copilul  accepta foarte bine ficatelul de pasare daca este fiert mai intii in lapte, apoi pus pe gratar si pasat in mincare: supa, piureuri de legume. Bineinteles, chiar daca s-a realizat diversificarea, copii hraniti cu lapte praf vor avea in continuare doua mese de lapte pe zi.  Insa, trebuie spus ca  dupa virsta 7-8 luni, un bebelus  nu ar trebui sa manince mai mult de 500 de ml de lapte pe zi. Pentru un copil alaptat la sin, diversificaqrea urmeaza aceeasi pasi prezentati mai sus doar ca incepe mai tirziu: la 6 luni. De asemenea, in cazul acestora trebuie continuata alaptarea pina la 1-2 ani. Asta pentru ca laptele de mama,  pina la un 1-2 ani,  se pare ca aduce absolut tot necesarul de vitamine si microelemente necesare copilului.

    Introducerea unui aliment nou se face numai la sugarul sanatos.

    Trebuie subliniat faptul ca introducerea unui aliment nou se face numai la sugarul sanatos. Repete si e foarte important de respectat: nu se incepe diversificarea alimentatiei la un sugar care are probleme de sanatate. In astfel de cazuri trebuie rezolvata initial problema de care sufera micutul si apoi se poate incepe sau continua diversificarea alimentatiei. De asemenea, mai trebuie stiut ca primul pas in diversificare este testarea treptata a tolerantei digestive la alimentul respectiv care trebuie dat cu lingurita, in cantitati mici. Atentie! Nu se introduc doua alimente noi simultan, ci doar unul pe saptamina. Dieta trebuie sa fie echilibrata si rationala. Daca apar tulburari digestive la introducerea unui aliment nou (diaree si varsaturi), acel aliment va trebui suprimat 1 - 2 saptamini pina la refacerea digestiva dupa care se incearca reintroducerea lui. Nu fortati copilul sa consume intreaga cantitate oferita si nici nu trebuie insistat la introducerea unui aliment nou daca refuza.

    Atentie la alergii

    * Sucuri de fructe si legume: mere, morcovi, citrice, rosii, caise, piersici, initial citeva picaturi, apoi crescind progresiv pina la 30 - 50 ml pe zi.

    * Piureurile de fructe: mere crude sau coapte, piersici. Nu se dau sub un an: fragi, zmeura, capsune, iar bananele si kiwi se recomanda dupa 6 si respectiv 9 luni. Masa de fructe se administreaza imediat ce a fost pregatita, nu se pastreaza la frigider si nu se incalzeste. Nu se administreaza amestecuri de piureuri de fructe, ci se servesc individual.

    * Supa de legume: morcovi, telina, pastirnac, patrunjel, dovlecel, ceapa, fasole verde. In timp se poate adauga o rosie si un ardei gras. In timpul primelor saptamini de divesificare, supa va trebui sa contina numai morcovi si albitura (telina, pastirnac, patrunjel, dovlecel) ulterior introducindu-se treptat si celelalte legume. La inceput supa se serveste mai diluata pentru ca apoi sa i se creasca consistenta si sa devina supa-crema de legume.

    * Carnea de pasare sau vita se da copilului dupa ce a implinit 6 luni (pentru cei alaptati la sin; pentru cei aliemntati cu lapte praf diversificarea cu carne de pasare se poate incepe la 4,5-5 luni). Se evita carnea de animal tinar (pui, vitel) fiind alergizanta. Carnea de porc si de oaie se recomanda numai dupa 3 ani. Perisoarele de carne se pot administra dupa 9 luni. Chiftelutele de carne pregatite in ulei se recomanda dupa 1 an. Carnea de peste alb (salau, pastrav, stiuca) se da incepind cu 10 luni.

    * Galbenusul de ou la inceput se da cite un sfert, de 2 - 3 ori pe saptamina, crescindu-se  progresiv cantitatea. Se amesteca in supa sau in piureul de legume. Albusul nu se da sub un an, deoarece este alergizant.

    * Brinza de vaci: se administreaza impreuna cu piureul de legume sau dupa 8-9 luni se poate da mamaliguta cu brinza de vaci.

    * Iaurt pregatit in casa care poate fi amestecat cu o lingurita de ducleata.

    * Zaharul nu va depasi concentratia de 5 la suta si, in nici un caz, nu se vor adauga in alimentatia copilului sare sau condimente.

    * Fainoase fara gluten - orez, porumb, tapioca, folosite pentru a imbogati o masa de lapte, supa, piureurile de fructe sau legume.

    * Fainoasele cu gluten (griu, orz, secara), se introduc dupa ce copilul s-a obisuit cu cele fara gluten. Glutenul  este o proteina alergizanta pentru mucoasa intestinala a copilului, de aceea se recomanda ca produsele ce contin gluten sa fie introduse dupa 8 luni. Cele mai alergizante alimente ramin: oul (albusul), pestele si capsunele.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri