Raceala de sezon sau gripa noua?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Raceala de sezon sau gripa noua?

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +

  Conf.dr. Mihnea Hurmuzachi, sef de sectie, Spitalul de Boli Infetioase "Sf. Paraschiva" Iasi: "E dificil de facut diferenta intre viroza respiratorie de sezon si gripa noua. Simptomele in cazul gripei A1H1 sint oarecum asemanatoare cu cele ale unei infectii respiratorii obisnuite de sezon (n.r. - virozele respiratorii). Dar, exista citeva semne clinice care pot atentiona ca este vorba de o viroza si nu de gripa. De exemplu, in cazul infectiilor respiratorii de sezon lipseste de multe ori febra si nu exista deloc mialgii (n.r. - dureri musculare). In cazul virozelor apar  doar rinoree (n.r. - scrugere nazala abundenta) si eventual tusea si durerea in git.

  La gripa noua alaturi de rinoree, tuse, durere in git, apar si durerile musculare, nu foarte intense si febra, nu foarte mare de pina la 38 cu 5. In ceea ce priveste, gripa sezoniera (n.r.- gripa din fiecare an) febra este mai mare, durerile musculare sint mult mai intense, pot aparea si dureri de cap, iar starea generala a pacientului este proasta. De asemenea, in cazul gripei obisnuite  simptomele cum ar fi rinoreea si durerile in git  sint mai intense decit in gripa A1H1. 

  Unde mergem: la medicul de familie sau la spital?

  Persoanele care nu fac parte dintr- colectivitate unde s-au depistat deja cazuri de gripa noua si care au simptomele unei infectii respiratorii, este bine sa se prezinte mai intii la medicul de familie.

  Consider ca este mai bine sa evite sa se prezinte la spital unde pot intra in contact cu persoane care au deja virusul gripal. Este mai indicat un triaj la medicul de familie la persoanele care nu au simptome caracteristice infectiei gripale.

  De altfel, in prezent in jur de 30-40% dintre cei care se adreseaza direct medicului infectionist, au de fapt  infectii virale respiratorii de sezon non-gripale. Insa, daca persoana provine dintr-o colectivitate in care exista deja cazuri confirmate de gripa noua si are simptome, automat aceasta persoana trebuie sa se prezinte la medicul infectionist, respectiv la Spitalul de Boli Infectioase Iasi.

  Se fac analize pentru confirmarea infectiei gripale?

  In prezent nu se mai face la toata lumea exudatul faringian pentru a confirma infectia cu noua gripa. Incercam o noua abordare fata de lunile iulie si septembrie cind era vorba de un numar limitat de cazuri si cind s-a facut exudatul la toti pacientii suspectati.

  Acum cind numarul de cazuri este mult mai mare, acest lucru ar fi prohibitiv. Insa, exudatul faringian se face cind intr-o colectivitate apar primele cazuri de gripa noua.

  Apoi, diagnosticul se pune clinic daca pacientii cu simptomatologie provin din colectivitatea unde s-au depistat deja cazuri sau daca este vorba despre contacti ai  persoanelor din colectivtatea respectiva.

  Cind se recomanda tratament specific cu antivirale?

  Daca avem simptome si provenim dintr-o colectivitate in care sint deja cazuri confrimate de gripa noua,  cu certitudine este vorba de infectie gripala. Automat aceste persoane se adreseaza medicului infectionist pentru izolare si pentru tratamentul specific cu "Tamiflu".

  Atentie: "Tamiflu" nu se gaseste in farmaciile cu circuit deschis si este recomandat doar de catre medicul infectionist. Acest medicament se gaseste doar la farmacia Spitalului de Boli Infectioase Iasi; medicul infectionist recomanda tratament cu "Tamiflu" doar in cazuri confirmate sau inalt suspicionate de gripa. Doar in aceste cazuri pacientii primesc de la spital tratament gratuit cu acest medicament antiviral. 

  Cit trebuie sa stau in spital daca am gripa?

  Deoarece la Iasi s-au inregistrat doar forme usoare si medii de gripa noua, in cazul pacientilor fara simptome zgomotoase, este posibil ca tratamentul sa se faca la domiciliu.

  Pacientii sint externati dupa ce  semneaza o declaratie prin care isi iau angajamentul ca in urmatoarele sapte zile sa nu paraseasca domiciliul pentru a nu facilita raspindirea virsului. Practic, vorbim de o izolare la domiciliu. Pacientilor li se da tratamentul necesar pe care il pot urma si acasa.

  Revin insa asupra celei mai importante conditii pentru ca tratamentul sa fie efectuat la domiciliu: angajmentul pacientului de a sta in casatimp de sapte zile. Nerespectarea acestuia poate avea consecinte penale asupra persoanei in cauza. Bineniteles, formele grave ale gripei noi se trateaza doar in spital. Din fericire in Iasi nu am avut pina acum forme grave, ci doar cazuri usoare si medii de gripa porcina".

  Prevenire

  Daca port masca nu ma mai imbolnavesc?

  Prevenirea infectarii cu noua gripa este destul de dificil de realizat, dat fiind faptul ca traim intr-o societate mobila. Multi oameni cred ca purtarea mastilor poate preveni infectarea. Insa, spun infectionistii, purtarea unei masti pe strada este inutila deoarece e putin probabil sa contactam virusul atunci cind ne miscam in aer liber.

  "In aer liber posibilitatea de a contacta virusul este foarte mic; acest lucru se poate intimpla doar daca mergi pe strada si iti stranuta in fata o persoana care are gripa. Masca poate fi insa de ajutor atunci cind trebuie sa petrecem mai mult timp in aglomeratie; de exemplu daca trebuie sa stam la rind sau in alte situatii care presupun mai multe ore petrecute in aglomeratie", arata conf. dr. Mircea Hurmuzachi.

  De ajutor in evitarea propagarii virusului sint  masuri elementare de igiena: sa se evite contactul apropiat cu persoane care prezinta semne clinice evidente de afectiuni acute respiratorii (febra, tuse, stranut, etc.); acoperiti gura si nasul cu o batista de unicafolosinta atunci cind  tusiti sau stranutati si aruncati batista la cos dupa utilizare; spalati frecvent miinile cu apa si sapun, in special dupa ce stranutati sau tusiti.

  Imunostimulatoarele si vitaminele tin gripa departe?

  Frica de a contacta virusul gripal determina multe persoane sa apeleze la suplimente vitaminice sau diferite imunstimulatoare pe baza de plante, etc. Medicii spun insa ca  administrarea preventiva a acestora  este inutila deoarece nu garanteaza ca nu ne vom infecta cu virusul gripal.

  "Astfel de cure preventive cu suplimente vitaminice si imunostimulatoare nu pot evita infectarea cu virsul gripal. Foarte important este insa de stiut ca putem trece mai usor peste o infectie gripala daca vom consuma zilnic fructe si legume proaspete, in special citrice. De asemenea, pot contacta mai usor boala persoanele care prezinta anumiti factori de risc, a caror imunitate este mai scazuta. Si nu ma refer  doar la persoanele cu boli cronice, ci si la persoanele sanatoase, dar care sint stresate, obosite. Stresul si oboseala pot scadea rezistenta organismului si boala se instaleaza mai usor in astfel de cazuri", a mai adaugat conf. dr. Mihnea Hurmuzachi.

  Simptome

  Viroze respiratorii: rinoree (n.r. - scurgere nazala abundenta); tuse;  durere in git; nu apar dureri musculare.

  Gripa  A1H1: rinoree; tuse; durere in git; apar dureri musculare nu foarte intense; apare febra nu foarte mare de pina la 38 cu 5.

  Gripa sezoniera: rinoree mai abundenta; tuse mai puternica; durere in git mai intensa; dureri musculare de intensitate mare; febra ridicata (peste 38,5 grade celsius), dureri de cap, ochi congestionati; stare generala proasta.

  Cit de grava este situatia in Romania?

  In conditiile in care se vorbeste tot mai mult de decese numeroase in lume din cauza gripei A1H1, e firesc sa apara intrebarea cit de grava este situatia. Medicii spun insa ca in Romania lucrurile nu sint chiar atit de grave.

  "Pina acum in Romania nu am avut decese din cauza gripei noi; doar  doua cazuri grave in Bucuresti, cazuri care s-au rezolvat. Iar in Iasi am avut doar forme usoare sI medii de gripa noua. Deci, nu este cazul sa exageram sau sa ne panicam. Cred ca problema trebuie privita fara isterie, fara exagerari. De altfel, astfel de epidemii apar o data la 40-50 de ani, asadar nu este o situatie la care sa nu ne fi asteptat. Nu trebuie sa o ignoram, dar nici sa exageram. Respectarea unor reguli elementare de igiena si prezentarea din timp la medic pentru diagnostic si tratament adecvat - acesta este atitudinea correcta in cazul unei epidemii de gripa", incheie conf. dr. Mircea Hurmuzachi.


  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

  Alexandru LĂZESCU

  Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

  Îndoiala şi spiritul critic nu mai sunt la modă. Un curent dominant în mass media şi pe reţelele sociale cultivă intoleranţa faţă de punctele de vedere care se abat de la cele considerate acceptabile, „corecte”, adesea, în mod ironic, „în numele ştiinţei”.

  Filmuletul zilei

  Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

  opinii

  Liviu Suhar

  Nichita DANILOV

  Liviu Suhar

  Senzaţia pe care o încearcă spectatorul privindu-i tablourile e una stranie. Cufundate într-o tăcere ce trece dincolo de cotidian, proiectându-şi umbra lăuntrică în spaţiul ancestral, obiectele par să comunice între ele într-un limbaj mut, prin intermediul ultrasunetelor transpuse într-o partitură muzicală. Tăcerea lor e înşelătoare.

  Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

  Dana ȚABREA

  Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

  Aparent, dacă e să-l avem în vedere pe Richard Rorty, distincţia dintre sferele publică şi privată sunt separate în măsura în care problemele care cad sub incidenţa fiecăreia dintre ele sunt diferite şi, desigur, întrebările adresate sunt altele. Cu privire la individul uman, cineva ar putea fi deopotrivă liberal şi ironist, ceea ce conduce la posibilitatea ca cele două sfere să nu prezinte o opoziţie ireconciliabilă. Dimpotrivă. Cele două sfere converg. Să luăm ca exemplu familia: prin definiţie familia presupune spaţiul privat şi discreţia, cu toate acestea familia este reglementată prin reguli şi norme care ţin de sfera publică.

  O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

  Michael ASTNER

  O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

  Acum trei ani, la început de martie - eram în drum spre Bucureşti (cu trenul) - m-am trezit cu un mesaj de la o persoană necunoscută, dar cu acelaşi nume de familie. Am avut o conversaţie ciudăţică pe messenger cu femeia în cauză, apoi am uitat de discuţie. 

  pulspulspuls

  Suferinţele discrete ale madamei

  Suferinţele discrete ale madamei

  Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

  Caricatura zilei

  De 8 martie

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

  Parteneri

  Alte publicatii

   Intrebarea zilei

   Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.