Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Regimul de viata in ulcer

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Fara alimente acre sau acide

    Studii clinice controlate, efectuate pe mii de persoane, au aratat ca restrictiile rigide de dieta nu aduc nici un beneficiu in vindecarea ulcerelor necomplicate, asa incit, in principiu, pacientii pot minca aproape tot ce doresc cu conditia ca aceste alimente sa le priasca. Totusi, exista intolerante alimentare individuale, care cauzeaza disconfort si care trebuie evitate (de exemplu, alimentele iuti la unele persoane).

    „Pacientul cu ulcer trebuie sa evite mesele abundente, recomandindu-se prinzuri reduse cantitativ si frecvente (5-6 ori pe zi). Alimentatia ulcerosului trebuie sa fie completa, bogata in toate principiile alimentare, cu evitarea consumului de alimente sau bauturi care cresc aciditatea gastrica ( tot ce e acru si acid): ciorba sau supa de carne, condimente, citrice, rosii, ceapa, bauturi carbogazoase, precum si dulcciurile concentrate consumate pe stomacul gol. In general, s-a renuntat la listele de alimente recomandate sau interzise, bolnavul fiind sfatuit doar sa evite mincarurile care nu-i priesc", arata prof.dr. Carol Stanciu.

    De asemenea, cafeaua, inclusiv cea decofeinizata, ceaiul negru si bauturile carbogazoase sint de evitat in cazul ulcerului activ, pentru ca stimuleaza secretia gastrica acida. Si este bine sa mincati in liniste si fara graba; mestecati bine hrana; nu consumati alimentele prea reci sau prea fierbinti; preparati alimentele prin fierbere, inabusire sau la gratar, in nici un caz prin prajire.

    Fara alcool

    „Bauturile alcoolice stimuleaza secretia acida, asa incit pacientii cu ulcer activ trebuie sa reduca sau cel mai bine, daca se poate, sa suprime consumul de alcool. Este demonstrat faptul ca ulcerul este mai frecvent la bolnavii de ciroza hepatica etanolica. Daca nu puteti renunta cu desavirsire la alcool, incercati macar sa limitati consumul", spune prof.dr. Carol Stanciu.

    Un alt viciu la care este bine sa renuntati e fumatul. Este demonstrat prin studii epidemiologice extinse ca fumatul reprezinta un factor de risc pentru aparitia, mentinerea si recurenta ulcerului peptic.

    „In primul rind, fumatorii sint mult mai susceptibili sa dezvolte un ulcer fata de nefumatori. Apoi, ulcerele aparute la fumatori se vindeca mai greu, fiind necesare doze mai mari de medicatie, pe perioade mai lungi de timp. Dupa vindecare, ulcerul recidiveaza mai precoce si mult mai frecvent la fumatori", atentioneaza prof.dr. Carol Stanciu.

    Mecanismele prin care fumatul isi exercita efectele nocive asupra tractului digestiv superior sint complexe si implica afectarea mucoasei gastrice, careia ii scade rezistenta, dar si cresterea secretiei de acid clorhidric. De asemenea, interfereaza cu actiunea medicamentelor eficiente in ulcer. Toate dovezile disponibile indica faptul ca, dupa incetarea fumatului, functiile tubului digestiv revin la normal. Cercetarile au aratat ca nefumatorii fac mai rar ulcer decit fumatorii.

    Un pahar cu lapte

    In trecut, laptele si produsele derivate erau frecvent prescrise pentru capacitatea lor de a contracara efectele acidului si de a dilua sucul gastric. De curind, insa, s-a demonstrat ca ionii de calciu, impreuna cu alte substante prezente in lapte stimuleaza puternic secretia acida si anuleaza efectele potential benefice ale consumului acestor alimente.

    Asadar, e de evitat in dieta celor suferinzi de ulcer. Pentru ca este, totusi, un nutrient important, se poate limita consumul, astfel incit sa nu fie afectat stomacul.

    Medicamente contraindicate

    Antiinflamatoarele nesteroidiene (aspirina, diclofenac, indometacin, ibruprofen, celecoxib) sint cele mai folosite medicamente din lume. „Efectele lor adverse si in special ulcerele si complicatiile induse de aceste medicamente sint foarte frecvente. La recomandarea medicului, insa, pot fi alese acele antiinflamatoare care sint mai putin ulcerogenice si asociate cu protectoare gastrice.

    Alte medicamente care favorizeaza aparitia ulcerului sint anticoagulantele si corticosteroizii, indispensabile in afectiuni cardiovasculare, reumatologice si altele. In aceste cazuri, se recomanda administrarea concomitenta a altor medicamente, denumite generic «antisecretorii», cu rolul de a scadea secretia de acid gastric. Tratamentul ulcerului pune mai mult accent pe terapia medicamentoasa, subliniind, in acelasi timp, importanta unei alimentatii nu excesiv de restrictive, dar echilibrate", completeaza prof.dr. Carol Stanciu.

    Hemoragia digestiva: cea mai frecventa complicatie a ulcerului

    Cea mai frecventa complicatie a ulcerului gastric sau duodenal este hemoragia digestiva care se poate manifesta ca o singerare masiva: hematemeza (varsatura cu aspect de „zat de cafea" sau singe proaspat) si melena (scaun „negru ca pacura"). Acestea pot pune in pericol viata bolnavului; este foarte important ca medicul sa instruiasca bolnavul ulceros sa se prezinte de urgenta la spital in cazul aparitiei melenei.

    O alta complicatie este perforatia care genereaza peritonita acuta si reprezinta o urgenta chirurgicala; pacientul resimte o durere epigastrica violenta, cu debut brusc, agravata de orice miscare, inclusiv de respiratie. O alta complicatie este stenoza pilorica (a orificiului dintre stomac si duoden), caracterizata prin varsaturi abundente (alimente consumate inainte cu 1-2 zile), scadere in greutate, deshidratare.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Linkuri sponsorizate

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri