Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Sarcoidoza: o boala careia inca nu i se cunoaste cauza

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Prof. dr. Traian Mihaiescu, Spitalulul de Pneumologie Iasi:

    „Sarcoidoza este o boala care se insoteste de aparitia unor zone de inflamatie numite granuloame in mai multe organe. Cel mai des acestea apar in plamini, ganglioni, piele, ochi, dar pot aparea in oricare alt organ. Boala poate aparea la orice virsta, insa este mai frecventa la tinerii intre 20 si 40 de ani.

    Nu se cunoaste cauza ce determina sarcoidoza. Se banuieste ca inflamatia din sarcoidoza este raspunsul organismului uman la un agresor din aerul pe care il inhalam, agresor care inca nu a fost identificat. Este important de stiut ca sarcoidoza nu este contagioasa.

    Simptome diverse

    Se poate intimpla ca pacientii cu sarcoidoza sa nu aiba simptome de boala, ci doar modificari pe radiografia pulmonara. Altii se pot prezenta la medic pentru diverse acuze, cum ar fi: febra, scadere in greutate, oboseala sau simptome care sugereaza afectarea unui anumit organ -plaminii - tuse, sufocare, suierat.

    Ganglionii: marirea ganglionilor de obicei de la git sau de la subrat.

    Pielea: aparitia de pete sau de noduli rosu-violacei pe piele; nodulii rosu-violacei durerosi care apar la nivelul gambelor poarta numele de eritem nodos.

    Articulatii: dureri si umflaturi la nivelul incheieturilor, mai ales ale miinilor si ale gleznelor.

    Ochi: lacrimare, roseata ochilor, incetosarea vederii.

    Glande salivare: se pot mari, ducind la aparitia unor umflaturi in fata urechilor, umflaturi ce pot fi confundate cu cele provocate de oreion; uneori pacientii se pling de uscaciunea gurii;

    Inima: este afectata foarte rar; pot aparea palpitatii, insuficienta cardiaca. Sistemul nervos este afectat foarte rar: dureri de cap, ameteli, scaderea sensibilitatii la miini si picioare.

    Aceste manifestari nu apar insa numai in sarcoidoza, ci in multe alte boli, de aceea ele trebuie interpretate de un medic.

    Diagnostic si investigatii

    Medicul poate identifica dupa examinare anumite manifestari ale bolii pe care poate le ignorati si se poate orienta pentru efectuarea de investigatii care sa excluda alte boli.

    * Radiografia pulmonara poate sa identifice pacientii care nu au simptome. Pe radiografia pulmonara se pot vedea ganglionii mariti din torace si modificarile care apar pe plamini ( de obicei mici noduli). Pe baza ei se face o stadializare a bolii de la 0 la 4. 

    * Explorarile functionale respiratorii masoara modul in care functioneaza plaminii. Pentru aceasta masuratoare va trebui sa suflati intr-un aparat. Aceste masuratori se pot face cu diverse aparate, in functie de parametrii ceruti de medic. Gradul de scadere a functiei respiratorii reflecta severitatea bolii. Bronhoscopia este o investigatie prin care se introduce in gura un tub prevazut cu un sistem optic care vede ce se intimpla la nivelul traheei si al bronhiilor. Aceasta investigatie se efectueaza cu anestezie locala cu xilina (prin instilare). In timpul bronhoscopiei, dupa vizualizarea traheei si bronhiilor se pot efectua mai multe manevre cu scop diagnostic:

    - biopsia bronsica: ciupirea unui mic fragment de perete bronsic cu o pensa foarte mica

    - biopsia transbronsica: trecerea unui ac special prin peretele bronsic intr-un ganglion sau in plamin

    - lavaj bronho-alveolar: se introduce in plamin o cantitate mica de ser fiziologic care se recupereaza si se analizeaza prin metode speciale 

    * Enzima de conversie a angiotensinei se dozeaza in singe si are de obicei valori crescute la pacientii cu sarcoidoza. Aceste valori se modifica in cursul tratamentului. Este important de stiut ca unii pacienti cu sarcoidoza pot avea valori normale ale enzimei de conversie. 

    * Dozarea calciului in singe si in urina: uneori aceste valori sint crescute fiindca granuloamele secreta vitamina D care creste absorbtia calciului din intestin

    * Examenul oftalmologic: este important pentru evidentierea modificarilor de la nivelul ochilor. 

    * Prezenta inflamatiei (granulomului) din sarcoidoza trebuie dovedita prin examenul unui fragment de tesut(biopsie).

    * Biopsia se poate efectua din ganglionii periferici, din piele, din ganglionii din torace, din plamini. Biopsia ganglionilor din torace si biopsia din plamini se pot face fie pe calea bronhoscopica, fie pe cale chirurgicala (mediastinoscopie, biopsie pulmonara prin deschiderea toracelui). Examinarea fragmentelor de tesut permite excluderea altor boli care pot determina modificari asemanatoare sarcoidozei si stabileste cu certitudine diagnosticul de sarcoidoza.

    Tratament pentru pacientii cu simptome respiratorii importante

    Nu toti pacientii cu sarcoidoza au nevoie de tratament, deoarece majoritatea se vindeca fara tratament in 6 luni pina la 2 ani. Tratamentul este indicat numai cind pacientii au simptome respiratorii importante (sufocare, tuse persistenta) sau daca este afectat un organ vital : ochii, inima, sistemul nervos.

    Corticosteroizii sau produsele cortizonice constituie principala grupa de medicamente folosite in tratamentul sarcoidozei. Din aceasta grupa fac parte prednisonul si metilprednisolonul.Aceste medicamente duc la disparitia sau ameliorarea manifestarilor bolii, modificarilor radiologice si la prevenirea transformarii inflamatiei in fibroza (cicatrice).

    Durata tratamentului este de minimum 1 an. In timpul tratamentului cu prednison sau metilprednisolon trebuie sa mincati fara sare. Putini pacienti au nevoie de prednison dupa un an. Uneori manifestarile bolii pot reaparea dupa intreruperea tratamentului.

    Corticosteroizii pot avea reactii adverse: cresterea in greutate, cresterea tensiunii arteriale, aparitia de edeme (umflarea picioarelor), aparitia ulcerului de stomac, a gastritei, a osteoporozei. Alte medicamente nu s-au dovedit mai bune decit corticosteroizii si sint rezervate pacientilor care nu raspund la corticosteroizi: metotrexat, azatioprina etc.

    Durerile de incheieturi si febra raspund bine la tratamentul cu antiinflamatorii (diclofenac, ibuprofen, etc) Foarte putini pacienti pot avea o forma grava de boala fara raspuns la tratament care sa duca la insuficienta respiratorie. Acesti pacienti au nevoie de administrare de oxigen la domiciliu cu ajutorul unui aparat numit concentrator.

    Ce trebuie sa faceti daca aveti sarcoidoza 

    * prezentati-va periodic la medic, chiar daca nu primiti tratament,

    * nu va expuneti la soare; expunerea la soare poate duce la aparitia unor valori crescute ale calcemiei si favorizeaza aparitia calculilor renali,

    * nu fumati; fumatul favorizeaza agravarea functiei pulmonare,

    * mincati fara sare pe perioada tratamentului cu corticosteroizi.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri