Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Zona Zoster: uneori, durerea poate persista mult dupa disparitia eruptiilor

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    C.C., din Iasi: "As dori sa primesc un raspuns de la un medic specialist in legatura cu boala Zoster. As dori sa stiu de ce apare, daca are legatura cu varicela si daca este o boala la fel de grava precum psoriazisul. Ce fel de medicamente se recomanda? Daca se urmeaza tratamentul, boala se vindeca sau va reaparea? Chiar daca eruptiile dispar, durerile pot ramine? Va multumesc."

    Dr. Corneliu Dobre, medic dermatolog in cadrul Clinicii de Dermatologie a Spitalului „Sf. Spiridon" Iasi: „Herpesul zoster, (Zona Zoster) este cauzat de virusul varicelo-zosterian. Boala se transmite prin picaturile de saliva sau prin contact direct. Contaminarea se poate face de la copiii cu varicela si exceptional de la un alt adult cu Zona Zoster. Dupa varicela contactata in copilarie virusul ramine inactiv in ganglionii de pe radacinile nervoase si poate fi reactivat in diverse situatii in special de scadere a imunitatii. Zona Zoster apare frecvent pe fond de scadere a imunitatii (stres, oboseala, alta boala etc.) ca infectie repetata. Virusul in stare latenta se gaseste in ganglioni. In timpul bolii manifeste, este afectat traiectul nervului. Pe piele in teritoriul corespunzator apar leziunile caracteristice. Tipic, debutul este cu dureri la nivelul localizarii viitoarei eruptii. Dupa citeva zile apare roseata si mici noduli grupati in buchetele. Acestia evolueaza spre veziculare, avind un continut initial transparet, ulterior spre opalescent. Suprafata afectata poate fi variabila: de la citiva centimetri patrati la jumatate de torace sau un membru, intotdeauna pe traiectul nervilor.

    Durata bolii nu depaseste 2-3 saptamini

    Durata bolii nu depaseste 2-3 saptamini. Intensitatea durerii este variabila de la o jena usoara la dureri intense, dificil de calmat. Uneori durerea poate persista mult dupa disparitia eruptiilor. Cu cit pacientul este mai in virsta sau cu o stare de sanatate precara, durerile post herpetice pot fi mai indelungate.

    Atunci cind o parte din cele descrise apar ca simptomatologie este indicata prezentarea la medic. Acesta stabileste tratamentul optim in functie de faza in care se prezinta pacientul. Tipul si durata tratamentului cu medicamente antivirale (Aciclovir, Brivudin etc.) le poate stabili doar medicul in functie de durata de la debutul aparent al bolii, extensia leziunilor, starea generala a pacientului etc. Polivitaminoterapia (mai ales cu vitamine din grupul B) este asociata intotdeauna. Cu cit tratamentul este instituit mai precoce cu atit evolutia bolii va fi mai scurta si riscul durerilor postzosteriene mai mic.

    Boala nu revine, decit in cazuri exceptionale. In general, Zona Zoster poate afecta o persoana doar o data in viata. A doua infectie este cu totul exceptionala. Ea poate reaparea in stari de depresie imunitara intensa, stresuri majore si de durata, pe fondul unor boli cronice, neoplasme etc. Zona Zoster este o boala acuta care se vindeca de obicei complet in timp relativ scurt, pe cind psoriazisul este o boala cronica. In ceea ce priveste medicatia recomandata, doar specialistul poate stabili in urma consultului de ce anume exact are nevoie bolnavul".

    Persoanele trecute de 50 de ani mai frecvent afectate de Zona Zoster

    Zona Zoster, denumirea sub care este cunoscuta aceasta afectiune de catre populatie sau herpesul zoster, denumirea stiintifica, afecteaza dupa estimarile specialistilor din domeniul dermatologiei circa 20% din locuitorii Romaniei.

    In caz de Zona Zoster oftalmica pot aparea complicatiile oculare ce duc la pierderea ireversibila a vederii. Este o boala ce trebuie luata in serios inca de la primele simptome, intrucit fara un tratament medicamentos prescris de medicul dermatolog si acordat in primele 72 de ore de la aparitia eruptiilor cutanate de la nivelul pielii, leziunile care in faza incipienta nu par grave devin necrotice si hemoragice.

    Totodata, durerea acompaniaza eruptia in procentaj de 60-90% din cazuri. In ceea ce priveste categoria de virsta afectata cu preponderenta de aceasta boala, aceasta este reprezentata de persoanele trecute de a doua tinerete, cu virsta peste 50 de ani. Insa, specialistii din domeniu sustin ca in ultima perioada cazuri de herpes zoster au fost inregistrate tot mai des si in rindul copiilor, adolescentilor si tinerilor, cauzate in principal de factorii psiho-sociali.

    Tratamentul difera de la caz la caz intrucit aceasta afectiune are o patologie si o evolutie specifice fiecarui bolnav in parte, dar in mare se bazeaza pe terapia antivirala, corticoterapia, antidepresive, analgezice si anticonvulsivantele administrate oral sau intravenos.

    De asemenea, trebuie avut grija la igiena locala atenta la nivelul herpesului, igiena ce se face cu ceai de musetel. In principiu, herpesul zoster nu este o boala grea, dar este foarte suparatoare, siciitoare pentru bolnav, care nu se poate odihni si are dureri locale importante.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri