Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Pilula contraceptiva: avantaje si dezavantaje

Contraceptivele favorizeaza cresterea in greutate?

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    D.V., 23 de ani, Iasi: „As dori sa aflu parerea unui medic vizavi de o problema care sint sigura ca intereseaza pe multe femei. Este adevarat ca anticonceptionalele ingrasa? Ce ar trebui sa stim atunci cind alegem un anumit tip de anticonceptionale? Trebuie facute dozari hormonale? Ce efect au asupra organismului?".

    Dr. Luminita Nechita, medic primar medicina generala, cu competenta in planificare familiala: „Pentru alegerea contraceptivului potrivit pentru tine, apeleaza intotdeauna la medic (ginecolog, endocrinolog sau medicina generala cu competenta in planificarea familiala). In cabinetele de planificare familiala vei primi toate informatiile necesare in alegerea unei metode contraceptive, potrivit virstei tale si organismului tau. Nu sint necesare dozarile hormonale, dar medicul iti va indica un anumit tip de contraceptiv in functie de situatia ta. La un astfel de consult se face o anamneza personala (un istoric al starii pacientei si problemelor sale de sanatate), se face un examen clinic, se ia tensiunea, se stabileste greutatea corporala, etc. Astfel, in urma unui consult, putem oferi indrumare fiecarei paciente cu privire la contraceptivele care i se potrivesc. Pentru ca una este contraceptia recomandata femeilor care alapteaza, alte metode se recomanda femeilor care au copii sau sint contraceptive care se recomanda persoanelor cu acnee sau cu ten gras, etc. Tocmai de aceea, este necesar un consult medical si nu e indicat sa luam contraceptive dupa sfatul prietenelor, bazindu-ne pe ideea ca lor «le-a priit».

    Efectele benefice ale pilulei contraceptive

    Prevenirea sarcinii ca optiune individuala a femeii sau ca indicatie medicala constituie beneficiul esential al pilulelor contraceptive. Acestea opresc ovulatia, ingroasa mucusul cervical, blocind patrunderea spermatozoizilor in uter; subtiaza mucoasa uterina, ceea ce face dificila implantarea unui eventual ou fecundat. Eficienta contraceptiva este dependenta de tipul contraceptivelor folosite si de modul de administrare. Eficacitatea pilulelor estroprogestative orale este de aproape 100%. Avantajul contaceptivelor orale combinate consta si in utilizarea independenta a acestora fata de contactul sexual si de reinstalarea fertilitatii odata cu oprirea lor. Efectul benefic al contraceptiei hormonale creste prin implicarea acestor preparate in profilaxia unor afectiuni genitale si extragenitale. Astfel, administrarea lor este urmata de urmatoarele efecte benefice: scaderea riscul afectiunilor inflamatorii pelvine, disparitia fenomenelor clinice legate de dismenoree (durerile din timpul menstruatiei) si a sindromului premenstrual; reducerea fluxului sanguin menstrual si profilaxia anemiei secundare; scaderea frecventei chistului de ovar functional; protectie relativa impotriva cancerului de ovar si de endometru; scaderea incidentei afectiunilor benigne ale sinilor; profilaxia acneei; corectarea tulburarilor de ritm menstrual.
    Opiniile despre contraceptive sint contradictorii. Se spune ca ingrasa, provoaca o serie de dereglari metabolice si perturba functionarea intregului organism. Fenomenul de ingrasare depinde intotdeauna de doza de estrogeni continuta in pilula. Studii recente acrediteaza ideea ca unul dintre efectele negative ale pilulelor din primele generatii era ingrasarea, ca o consecinta a retentiei de apa cauzata de estrogeni si de efectul anabolizant al progesteronilor. Contraceptivele hormonale care se folosesc in prezent au o doza minima de hormoni, astfel incit administrarea lor nu este urmata de ingrasare, chiar daca contraceptivul este luat o perioada lunga de timp. Contraceptivele de ultima generatie asigura un control excelent asupra greutatii care se mentine constanta pe toata durata administrarii lor. Insa in cazul in care (de obicei dupa administarea de contaceptive orale cu continut ridicat in hormoni) se observa o crestere in greutate, este necesar sa apelezi la medic care sa-ti recomande alt tip de pilule sau alta metoda contraceptiva.

    Dureri de cap si greturi

    Una din zece femei acuza ca a avut diverse efecte neplacute: dureri de cap, greturi, tensiune mamara. De obicei, aceste fenomene sint minore si dispar dupa 2 sau 3 luni de la inceputul administarii. In ce priveste cresterea tensiunii arteriale, aceasta apare in rare cazuri si cedeaza la intreruperea contraceptiei. O alta intrebare frecventa este daca pilula contraceptiva sporeste riscul aparitiei cancerului de sin. Raspunsul este nu. Toate studiile din ultimii ani dovedesc ca pilulele contraceptive nu prezinta un asemenea risc. Ele constituie chiar un mijloc de profilaxie a afectiunilor benigne ale sinilor. O alta teama este ca dupa ce intrerup folosirea pilulei femeile ramin mai greu insarcinate. Insa, dupa intreruperea tratamentului, organismul femeii revine la normal si femeile pot ramine insarcinate imediat. S-a constatat ca femeile care acuza aceasta problema aveau dereglari de ciclu si disfunctii ale ovarelor chiar inainte de-a incepe sa ia pilula. Deci, si fara contraceptive, sansa lor de a ramine insarcinate era redusa.

    Fara fumat

    Combinatia contraceptivelor cu fumatul este, intr-adevar, periculoasa pentru femeile care fumeaza peste 10 tigari pe zi. In cazul in care femeia are virsta de peste 35 de ani, asocierea dintre fumat si COC creste riscul unui infarct de 7-9 ori comparativ cu femeile care nu iau pilule contraceptive si nu fumeaza. Deci, dupa 35 de ani, «ori pilula, ori tigara». De asemenea, se vorbeste de riscul aparitiei depresiei. Exista femei care, intr-adevar, devin depresive, dar nu imediat dupa ce iau contraceptive, ci dupa circa trei luni sau chiar mai mult. Depresia poate fi legata de progestativul din COC. Daca pacienta crede ca depresia ei s-a agravat din cauza utilizarii COC, ea trebuie sa-si aleaga o alta metoda contraceptiva. Din fericire, foarte putine femei se confrunta cu acest aspect.

    Contraceptivele nu impiedica dezvoltarea

    Contraceptivele nu impiedica dezvoltarea organelor feminine si nici nu stopeaza, asa cum se credea initial, cresterea in inaltime. Din punct de vedere strict medical, atunci cind exista afectiuni care necesita administrarea lor, pilula poate fi luata incepind de la virsta de 16 ani.
    Multe tinere vorbesc si despre faptul ca pilulele contraceptive stimuleaza cresterea sinilor. Intr-adevar, pilula cu o doza mare de estrogen poate provoca cresterea sinilor, dar si ingrasarea. Dar este un efect limitat in timp. Dupa reducerea cantitatii de estrogen, sinii revin la dimensiunea lor normala".

    Cind scade eficienta contraceptivelor

     - Inainte de a te decide pentru o metoda contraceptiva moderna, cintareste riscurile si beneficiile. Avortul reprezinta un risc mult mai mare pentru sanatate decit folosirea preparatelor hormonale;

    - Foloseste contraceptive de ultima generatie, care sint mult mai bine tolerate de organism si ale caror efecte secundare negative sint diminuate;

    - Efectul pilulelor contraceptive scade daca te abati de la principiiile de baza: nerespectarea orei sau, mai grav, neluarea unei tablete. In acest caz, ia pastila imediat ce-ti aduci aminte! Cel mai bine ar fi sa recurgi si la o metoda contraceptiva suplimentara (de exemplu, prezervativ). Eficienta pilulelor este diminuata si de consumul unor antibiotice, sedative, anticonvulsive sau purgative.

    Avantaje

    - Este o metoda contraceptiva eficienta si reversibila;

    - Este usor de administrat si nu influenteaza desfasurarea actului sexual;

    - La sfatul medicului, poate fi folosita si ca „pilula de a doua zi", pentru a anula efectele unui raport sexual neprotejat.

    Dezavantaje

    - Pilulele pot provoca, mai ales in primele luni de utilizare, greturi, dureri de cap sau chiar absenta menstruatiei (amenoree). Acestea nu sint semne de sarcina sau de boala si dispar dupa o perioada de timp;

    - Nu protejeaza de bolile cu transmitere sexuala;

    - Alt dezavantaj este ca pilulele trebuie luate dupa un program foarte riguros, la aceeasi ora a zilei.

    Contraindicatii

    Exista citeva contraindicatii care trebuie aduse la cunostinta femeilor care au probleme de sanatate: fumatoare, peste 35 de ani; hipertensiune, boli cardiace, probleme legate de circulatia singelui; cancer la sin sau uter; afectiuni hepatice: hepatita, ciroza, tumori ale ficatului; diabet zaharat; singerari vaginale inexplicabile.

    Menopauza

    Contraceptivele intirzie instalarea menopauzei. Teoretic, pilula poate fi luata pina la adinci batrineti. Trebuie precizat ca estrogenii din pilula au un efect agresiv asupra vaselor de singe, sporind, de pilda, riscul producerii unui infarct. De aceea, exista o gama variata de preparate speciale pentru menopauza care vor ajuta femeile sa treaca mai usor peste aceasta perioada mai delicata din viata lor. De obicei, pilula, in forma ei clasica, nu este administrata frecvent femeilor de peste 40 de ani, deoarece acestea sint mai expuse modificarilor metabolice. Acestei grupe de femei medicul ii propune folosirea steriletului. Atentie, medicii ar putea sa prescrie chiar si la aceasta virsta pilula, cu conditia ca femeile respective sa nu fumeze si sa aiba o stare buna de sanatate.

    Stres

    Femeile care au suferit de cancer la sin nu trebuie sa se teama ca stresul ar determina o revenire a bolii, se arata intr-un studiu aparut in British Medical Journal (BMJ), citat de AFP. Studiul, realizat de o echipa de psihologi si psihiatri din Londra, a cuprins 202 femei, cu virsta de peste 60 de ani, pentru care a fost pus diagnosticul de cancer la sin operabil. Autorii studiului s-au interesat de experientele stresante pe care le-au avut cu un an inainte de punerea diagnosticului si in cei cinci ani ce au urmat. Cercetatorii nu au gasit nici o dovada care sa arate ca episoadele de stres sau de depresie ar favoriza aparitia bolii. De fapt, medicii au descoperit mai degraba contrariul: femeile cele mai greu incercate dupa punerea diagnosticului au prezentat o rata a recurentei cancerului mai mica decit celelalte. Potrivit unor teorii, stresul ar putea juca un rol semnificativ in reaparitia cancerului, dar studiile sint contradictorii in legatura cu acest subiect.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri